30 juni, 2010

Bokmässan i Göteborg

Jag börjar inse att jag förmodligen inte kommer att kunna ta mig till bokmässan i Gbg i år. Får se fram emot årets bokmässa i Örebro i stället. Jag menar, vad är väl bokmässan i Göteborg mot den i Örebro som faktiskt hålls i slottet? Ska försöka komma på fler argument till att den i Örebro är bättre än den i Göteborg. Mitt första och tyngsta argument är: Den ligger närmre.

29 juni, 2010

Jag läser, alltså finns jag...

Jag har bara inte orkat bloggat på några dagar. Är också lite splittrad i mitt läsande. Ena dagen vill jag läsa David Copperfield av Charles Dickens. Nästa dag vill jag hellre läsa Faust av Goethe. För att nästa dag gripa tag i The Song of Roland. Och så där håller jag på. Smuttar på böckerna. Vet inte vilken jag ska läsa.

Från BookMooch har jag fått hem I am legend av Richard Matheson och två böcker av Neil Gaiman. Hem i brevlådan har jag fått nya numret av bland annat Ordfront och NIKK samt icke att förglömma, Karavan som är sprängfylld med indisk litteratur. Hur ska jag hinna läsa böcker med sådana fina magasin olästa hemma? Får nog fortsätta smuttandet. Nu ska jag smutta lite mer på Faust tror jag...

25 juni, 2010

24 juni, 2010

Kungen skrämmer fortfarande skiten ur mig!

Då menar jag såklart inte kung Carl Gustaf utan det handlar såklart om Stephen King. För några dagar sedan skrev jag om att jag blev sugen på att läsa om Jurtjyrkogården efter att ha hört Pet Sematary med Ramones. Sagt och gjort, boken letades på och nu har jag läst ut den.

Det är inte så många böcker idag som jag faktiskt blir rädd av. Inte ens John Ajvide Lindqvist's Lilla Stjärna med sitt våldsamt blodiga innehåll gjorde mig rädd. Men jag erkänner villigt att efter att ha läst Jurtjyrkogården några kvällar har jag haft lite svårt att somna faktiskt. (Okej, jag erkänner att jag helst av allt skulle ha velat haft lampan tänd ute i hallen...)

Jag tänker inte gå in på några detaljer vad gäller handlingen. Helt enkelt så antar jag att de flesta känner till de stora dragen. Annars får ni googla. ;-) Det var några år sedan jag själv läste den här boken senast så jag hade glömt en hel del detaljer även om jag såklart visste en hel del av vad som skulle hända. Jag hade exempelvis glömt grannen Jud's inblandning i det hela. Dotterns förmågor hade jag helt glömt bort. En hel del annat också som är ganska så centrala i boken. Men det gjorde bara läsningen än mer spännande eftersom jag återupptäckte handlingen. Det finns också en hel del referenser till andra böcker av King, vilket också är lite roligt att läsa. Och som sagt. Det är ett tag sedan jag läste den här boken första gången och den skrämmer mig verkligen fortfarande.

När jag letade halvt ihjäl mig efter Jurtjyrkogården plockade jag även fram två andra titlar av King som jag velat läsa om ett tag. En av dom anses fortfarande vara en av hans bästa någonsin; nämligen The Stand eller Pestens tid som den heter på svenska. Den andra jag plockade fram var The Tommyknockers (Knackarna). Jag har den både på svenska och på engelska och har inte riktigt bestämt mig för vilken version jag ska ge mig på. King på originalspråk är förstås alltid bäst. Just The Tommyknockers är kanske inte en av hans vassaste men ändå. Jag tänkte ju läsa om serien om Narnia i sommar men nu blir det förmodligen så att jag kommer varva det hela med lite King-romaner. Jag skriver väl som King själv brukar skriva... Hey ho, let's go!

Stephen King - Jurtjyrkogården
Originaltitel: Pet Sematary
Översättning: Lennart Olofsson
Förlag: Bokförlaget Legenda
Utgivningsår: 1984
ISBN: 91-582-0737-6

23 juni, 2010

Elaine St. James - Inner Simplicity

Inner Simplicity - 100 Ways to Regain Peace and Nourish Your Soul av Elaine St. James listar 1oo saker man kan göra för att sakta ner och leva lite enklare med inriktning på personlig utveckling. Elaine St. James har tidigare skrivit flera böcker som handlar om frivillig enkelhet. I den här boken handlar det ungefär detsamma som i Lev livet långsamt! av Carl Honoré som jag skrivit om tidigare. Boken är indelad i olika kapitel beroende på hur svårt det är att genomföra de olika sakerna.

Många av tipsen bygger på sunt förnuft som att ta sig tiden att läsa en bok (inte så svårt för en boknörd), att ta sig tid att äta tillsammans med familjen och de lite svårare sakerna som att förändra gamla vanor (lättare sagt än gjort) till saker som känns lite skumma, som att göra en övning där man föreställer sig att man dör.

Jag fick tag i mitt exemplar på BookMooch och den går tillbaka dit. På det stora hela är det en trevlig och tankeväckande bok men som inte lämnar några större spår efter sig i mitt liv just nu. Det mesta som Elaine St. James skriver i boken är som jag redan nämnt sunt förnuft och jag behöver ingen bok för att påminna mig själv om detta.

Elaine St. James - Inner Simplicity - 100 Ways to Regain Peace and Nourish Your Soul
ISBN: 0-7868-8097-X

22 juni, 2010

Jag trillade nästan dit...

...och köpte några nya böcker. Trots att mitt köpstopp inte är slut förrän i mitten av augusti. Lyckligtvis stod jag emot. Det hade känts nesligt om jag faktiskt hade klickat hem några böcker, som inte finns med på min lista över undantag. Några böcker har faktiskt trillat in men de är sådana som jag bestämde redan innan att de är undantagna från köpstoppet. Annars har det faktiskt gått väldigt bra. Jag har moochat en hel del böcker sista tiden dock, men även skickat en del till andra. Det var tur det bara var köpstopp jag införde för utan BookMooch hade jag nog inte klarat det. Det blir nästan roligare att försöka få tag i en bok den vägen istället för ett litet enkelt klick i valfri nätbokhandel. Man får längta lite efter boken. Likaså när man längtar efter en ny bok som man har reserverat på biblioteket och som det är kö på. Att längta är ju en del av själva läsupplevelsen tycker jag.

Dorian Grays porträtt

Dorian Gray, en ung och vacker man, sitter ofta modell åt konstnären Basil Hallward som avgudar den unge Dorian för hans skönhet. Han vill inte dela med sig av sin vänskap med Dorian och tvekar därför att presentera honom för Lord Henry Wotton, en person som har väldigt dåligt inflytande över honom. Under en sittning hos Basil Hallward som målar Dorians porträtt upptäcker den unge mannen hur vacker han faktiskt är och slänger ur sig en önskan om att porträttet ska åldras istället för honom själv. Han vill behålla sin skönhet länge. Dorian börjag att umgås mer och mer med Henry Wotton vars teorier om livet inverkar negativt på Dorians moraliska liv. Han lever ett allt mer utsvävande liv, utan en tanke på de människor som såras. Hans första kärlek, en ung skådespelerska, drivs till självmord på grund av hans minst sagt svala känsloliv. I samma veva upptäcker Dorian att hans porträtt förändras. Hans omoraliska leverne sätter spår i porträttets anlete. Dorian Gray är skoningslös mot sina medmänniskor och visar ingen som helst medkänsla. Det är först i slutet av boken som hans samvete hinner ikapp honom och han gör några tappra men hycklande försök att leva ett mer moraliskt liv.

Jag såg en trailer för nyinspelningen av Dorian Gray som gjorts och den verkade väldigt spännande. Men som den boknörd jag är var jag såklart tvungen att läsa boken först innan jag kunde se filmen. Allt annat vore hädelse. Jag gillade verkligen boken, som dock var en aning seg till en början. Men allt eftersom man kom in i handlingen mer och mer så var den svår att lägga ifrån sig, även om man tack vare omslagsbilden på boken kan ana sig till vad som händer på slutet. Jag blev också mer och mer upprörd över vilken cynisk jävel den där Dorian Gray var. Kvinnosynen i boken är också totalt rutten, och något som jag blev ganska upprörd över. Men den kanske fanns där för att röra upp känslor, vad vet jag. Efter vad jag har läst mig till fick Oscar Wilde en hel del kritik för den här boken som är klart läsvärd.

I samma volym finns även berättelsen om Spöket på Canterville med. Den minns jag från min barndom när min mamma läste den för oss barn. Jag tyckte den var så ruskig då och minns den med skräckblandad förtjusning. När jag läste den nu blev jag mest full i skratt över spökets dråpliga försöka att skrämma den amerikanska familjen som flyttar in i slottet Canterville.

Oscar Wilde - Dorian Grays porträtt/Spöket på Canterville
Originaltitel: The Picture of Dorian Gray/The Canterville Ghost
Översättning: N. Selander
Förlag: Forum bokförlag
Utgivningsår: 1990
ISBN: 91-37-09927-2

21 juni, 2010

Eget skrivande

Det egna skrivandet har gått på sparlåga ett tag nu. Jag har dock avslutat ett utkast till en novell som jag fick idén till när jag matade en brukare på det äldreboende som jag jobbar på. Till en början verkade det bli en ganska trevlig berättelse, men nejdå. Så ville det inte alls bli. Det blev en ganska otäck historia i slutändan. Jag ska finslipa den lite innan jag skriver ut den och sätter den i händerna på min sambo och min lillasyster som har fått bli mina första läsare. En ny novell påbörjades idag. Innan detta året är slut ska jag ha skickat in minst en novell till något magasin som publicerar noveller (jo, jag har redan en i åtanke). Jag kan inte skriva för den virtuella skrivbordslådan hur länge som helst. Någon gång måste jag skicka in det jag har skrivit. Basta! Nu vet ni, påminn mig gärna. ;-)

För många böcker?

Igår när jag letade efter Jurtjyrkogården av Stephen King så hittade jag en del andra böcker som jag hade i mina kartonger och som jag tog fram för att jag vill läsa dem igen. Jurtjyrkogården hittade jag dock inte i en enda av kartongerna som jag rotade igenom. Smått irriterad och ganska så svettig efter att han lyft ett tiotal kartonger fulla med böcker så gjorde jag det som jag borde ha gjort redan från början. Jag tittade i mina överfulla bokhyllor. Ja! Där stod den. Himla klantigt av mig att inte kolla där först. Men å andra sidan så skulle jag ju inte ha fått fram de där andra böckerna som jag nu fick. Dessutom var det några böcker som låg i de där kartongerna som jag ska skicka iväg till nya läsare via BookMooch så jag hade i alla fall varit tvungen att leta i dem. Några av de böcker som jag hittade i mina gömmor var böcker som jag varit sugen på att läsa och tänkt att låna eller köpa. Bland annat När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall (fast den visste jag att jag hade någonstans), Underbara kvinnor vid vatten av Monika Fagerholm (hade jag glömt bort att jag hade) och flera andra. Min sambo konstaterade att jag nog har för många böcker när jag inte har nån koll på vilka jag faktiskt har. Kan man ha för många böcker? Nej, det tycker jag inte. Det hela beror på att jag inte har någon ordning alls eftersom en stor del av mitt bibliotek ligger i kartonger. Det är omöjligt att hålla reda på exakt vilka titlar man har då. Eller hur? Jag måste ju skylla på något. När jag får mitt hett efterlängtade bibliotek (när vi så småningom hittar vårt drömhus) så kommer jag aldrig mer att glömma bort en enda bok... ;-)

20 juni, 2010

Pet Sematary

Spenderade eftermiddagen hemma hos min far där min lillasyster och jag bland annat roade oss med att lyssna på Ramones. Mycket bra grupp som jag lyssnat på sedan tonåren. Medan vi lyssnade på låten Pet Sematary blev jag väldigt sugen på att läsa om boken av Stephen King. Så nu måste jag ge mig ner i de kartonger där jag har en hel del av mina böcker nedpackade. En stor del av mina böcker av King ligger i kartonger. Jag har helt enkelt inte plats för dem alla och jag läser om så sällan så jag har inte haft något behov av att ha dem uppe. Men nu måste jag rota lite. Men innan dess måste jag titta på videon till Ramones låt Pet Sematary. Låten är förbaskat bra men jag vet inte om jag kan säga detsamma om videon...

17 juni, 2010

Höstens barnböcker

Min dotter kröp upp i mitt knä när jag satt och bläddrade i höstkatalogen från Svensk bokhandel. Hon krävde genast att jag skulle vända på katalogen så hon kunde bläddra bland barnböckerna. Det var ju bara att göra som jag blev tillsagd... Och sen blev det ett väldans kryssande bland barnböckerna. Jag sa till henne att hon inte kunde få alla böcker hon ville ha men hon tyckte att man ju inte behöver köpa alla böcker på en gång utan det går att köpa dem en och en... Nåja, här är ett litet urval av böckerna som föll min dotter i smaken:

Tony Ross - Jag vill bli större!, Berghs förlag
Sara Olausson - Loranga, Masarin och Dartanjang, seriebok, Positiv förlag
Julia Donaldson - Zog - den lilla draken, Alfabeta bokförlag

Gunilla Bergström - Alfons med styrkesäcken, Rabén & Sjögren
Astrid Lindgren & Ingrid Vang Nyman - Pippi ordnar allt och andras serier, Rabén & Sjögren
Martina Wagner, Nassim Al Fakir & Sara Korlén - Trudelutt-bussen, Rabén & Sjögren

Den sistnämnda boken blev hon alldeles eld och lågor över när hon såg. Nassim är en av hennes stora favoriter från Bolibompa just nu och hon pratar väldigt mycket om vad Nassim har sagt och gjort... Skulle kunna tänka mig att just den boken blir en av de där böckerna som vi faktiskt köper.

16 juni, 2010

"Jag satt och tänkte mycket på kärlek också..."

Höstens böcker

Jag sitter med den stora Bokbibeln från Svensk bokhandel, bläddrar och läser om alla böcker som kommer ut till hösten. Det finns mycket att se fram emot. Det är bara att glömma att man kommer att hinna läsa allt man vill. Men en liten lista på böcker jag ser fram emot i höstens bokutgivning presenterar jag här. Förmodligen kommer jag inte att läsa allt, men kanske en del. Det finns ju så ofantligt många äldre böcker att läsa också.

Ian McEwan - Hetta, Brombergs
Margaret Atwood - Syndaflodens år, Norstedts
Margaret Atwood - Upp till ytan, Norstedts

Arnaldur Indriðason - Mörka strömmar, Norstedts
Thomas Nydahl - Långsamhetens nej, Tusculum
Dee Brown - Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee, Karneval

Danielle Trussoni - Änglarnas tecken, Damm förlag
Mark Townsend & David Glick - 50 sätt att sabba planeten, Ponto pocket
Gunnar Rundgren - Trädgården jorden, Gidlunds förlag

Thomas Lerner - Hejdå, ekorrhjulet!, Ordalaget
Josefine Sundström - Vinteräpplen, Forum
Maria Wetterstrand - Den nya gröna vågen, Forum


15 juni, 2010

Lev livet långsamt!

I Slow - Lev livet långsamt! beskrivs Slow-rörelsen som uppkommit som en protest mot vårt stressade och jäktade samhälle. Författaren Carl Honoré började ifrågasätta sin egen jäktade livsstil när han hörde talas om godnattsagor man kunde läsa på en minut. Den första tanke som dök upp i hans huvud var att detta var något genialt. Tänk att kunna ha godnattsagan avklarad på en minut! Sedan besinnade han sig (tack och lov) och insåg att detta var galenskap. Men överallt i vårt samhälle ökar tempot och allt ska gå snabbare och snabbare och vara avklarat på kortast möjliga tid. Det är inte konstigt att människor blir utbrända och går in i väggen idag.

Carl Honoré söker sig till Slow-rörelsen som inkluderar många aspekter av vårt vardagsliv. Slow food, slow sex, slow cities etc. Han går på en mängd olika kurser, i exempelvis tantrisk sex, meditation, reiki healing och han träffar många personer som på ett eller annat sätt har saktat ner och hittat ett tempo som passar dem. För det är just det som är meningen menar Honoré. Att hitta sitt eget tempo giusto - det rätta tempot. Författaren och många fler som saktat ner sina liv har upptäckt att genom att just sakta ner och göra saker i ett lugnare tempo så får man mer gjort. Är man alltid stressad och jäktad arbetar man sämre.

När jag läste idén om godnattsagor på minuten så rös jag inombords. För en boknörd måste det vara snudd på hädelse, eller vad säger ni andra? Å andra sidan ska det erkännas att man vissa kvällar inte är så sugen på att läsa godnattsaga och läser lite snabbare än vad man brukar. Hoppa över sidor eller stycken i boken är dock något som jag aldrig skulle kunna göra. Mina barn skulle nog märka det ganska omgående. När min son var liten och gick på dagis var det en av hans fröknar som försökte med det några gånger men hon insåg att det gick inte så bra när han satt med och lyssnade. Han protesterade genast om hon hoppade över något i en bok.

Innehållet i boken tilltalar mig mycket. Det hänger också på något sätt ihop med andra "rörelser" som intresserar mig, så som frivillig enkelhet (voluntary simplicity på engelska) men jag tycker också att det handlar mycket om att leva miljövänligt. Att leva livet långsammare betyder exempelvis att utforska närproducerade livsmedel. När man lever livet långsammare hinner man dessutom uppskatta livet lite mer än när det bara rusar förbi. Ett utmärkt sätt att ta det lite slow under semestern tycker jag denna lista speglar. I min familj kommer vi att försöka pricka av så många av dessa som vi hinner med. Och nej, vi kommer inte jäkta för att hinna så många som möjligt. :-)

Anki på Köpstoppsbloggen har skrivit om boken här.

Boken hittade jag på bokbytarsidan ParsLibris. Men eftersom jag gillar BookMooch bättre lägger jag upp mitt exemplar där.

Carl Honoré - Slow - Lev livet långsamt!
Originaltitel: In Praise of Slow. How a Worldwide Movement is Challenging the Cult of Speed
Översättning: Erland Törngren
Förlag: Bazar förlag
ISBN: 978-91-7028-18-7

12 juni, 2010

Bokenkät

Ger mig väl på denna enkät som nu cirkulerar i bokbloggosfären. Jag hittade den hos Tekoppen som har hittat den hos någon annan som har hittat den hos... ja ni fattar...

Vilka är de fem författarna ni har flest böcker av i era bokhyllor?
Stephen King, Dean Koontz, Charles Dickens, Clive Barker. Kommer inte på någon femte.

Köper eller lånar ni mest?
Både köper och lånar mycket men på sista tiden har det blivit lite för många köpta böcker. Därav allt för överfulla bokhyllor här hemma. En viss lättnad blir det när jag lånar ut böcker. Men sen får man ju tillbaka dem igen och då tar de ju plats i mina bokhyllor igen. Efter att mitt köpstopp på böcker tar slut om två månader tänker jag mig att antalet köpta böcker ska vara betydligt mindre än antalet lånade. Mina redan långa lånekvitton ska vara ännu längre helt enkelt.

Sparar ni alla böcker ni köper?
Nej. Byter en hel del böcker på BookMooch och ParsLibris. En del ger jag bort, en del säljer jag. Det vore ohållbart att spara alla. Ännu en anledning till att inte köpa så många böcker.

Inbundet eller pocket helst?
Inbundet är ju såklart snyggast men det blir mest pocket, av ekonomiska skäl.

Vilken bok har du läst flest gånger i ditt liv? (om du nu läser om böcker)
The Chronicles of Narnia av C.S. Lewis

11 juni, 2010

C.S. Lewis - The Magician's Nephew

Sommaren har ju gjort sitt intåg och med den mitt läsprojekt i sommar. Under sommarmånaderna ska jag läsa om serien om Narnia. Dessa böcker är nog de jag har läst om flest gånger. Det kan bero på att det är barnböcker och att jag gillat dem sedan jag var liten. Men överhuvudtaget så brukar jag inte läsa om böcker så fasligt många gånger. Så Narnia har något speciellt. Och det är jag nog inte ensam om att tycka.

Jag köpte serien i pocket på engelska för tretton-fjorton år sedan så jag skulle ha dem till hands när helst jag kände för att läsa dem igen. De här böckerna ser nästan ut som nya trots att de har lästs åtskilliga gånger sedan inköpet. Jag är helt enkelt väldigt rädd om dem. Hade det varit idag skulle jag nog ha satsat på inbundet. Men hur skulle jag ha kunnat veta då att mitt boknörderi skulle ha antagit helt andra proportioner mer än ett decennium senare? Men nåja, över till själva boken! Nog för att jag tror att de allra flesta redan känner till vad boken handlar om men för sakens skull en liten resumé.

Digory (och hans svårt sjuka mamma) bor hos sin moster och morbror. Där lär han känna Polly, en flicka som bor i huset bredvid. En regnig dag undersöker de tillsammans vinden ovanför radhusen och tänker ta sig över till den lägenhet som står tom. Istället hamnar de i Digory's excentriske morbrors rum. Morbror Andrew är trollkarl och innehavare av ett par magiska ringar. Barnen får bli hans försöksdjur och lurar dem till att röra vid ringarna. De hamnar i en annan värld och det som händer där är själva upprinnelsen till hur Narnia kom till och vad som hände före och under det att Narnia skapas av lejonet Aslan. Man får också veta hur den elaka häxan kom till Narnia. Något som jag som jag funderade på innan jag läste den här boken för första gången.

Egentligen är den här boken skriven näst sist men eftersom handlingen utspelar sig före det som händer i The Lion, The Witch and The Wardrobe så känns det rätt att börja med den. Böckerna är dock inte skrivna i kronologisk ordning. Den serie som jag har är dock i kronologisk ordning och det är så jag kommer att läsa dem.

Det känns härligt att få återvända till Narnia. Det är nu ett tag sedan jag vare sig läste en bok eller såg någon av de filmatiseringar som har gjorts. Jag minns den serie som gick på teve när jag var liten. De nya filmerna gillar jag verkligen, men det är allt något speciellt med teve-serien från 1988. Det är helt enkelt nostalgi!



C.S. Lewis - The Magician's Nephew
Förlag: Harper Collins
ISBN: 0-00-671667-9

07 juni, 2010

Grattis bloggen!

Idag är det ett år sedan jag skrev de första blogginläggen här. Tiden har gått fort och det är lite svårt att förstå att det redan har gått ett år sedan jag bestämde mig för att börja blogga om ett av mina stora intressen - böcker! Den första boken jag skrev om var Herman Hesse's Knulp som då nyligen landat i min brevlåda från Bakhåll. Några inlägg efter det så skrev jag om Helene Hanff's Brev till en bokhandel och trots att jag då var en färsking i bokbloggosfären fick jag redan då en försmak på hur ett blogginlägg om en bok sprider sig till fler boknördar som genast måste införskaffa ett eget exemplar på ett eller annat sätt. Att lilla jag kunde ge andra boktips bara så där. Det kändes så kul! Och det är fortfarande lika kul att skriva om böcker och att träffa andra boknördar som delar mitt intresse för böcker. Om det blir som jag vill så kanske jag kommer att träffa en del av er på bokmässan i Göteborg.

Tack så mycket för att ni läser min blogg.

05 juni, 2010

Helene Hanff - Brev från New York

Brev från New York är en sammanställning av Helene Hanff's femminuters radiokåserier mellan 1978 och 1984. Varje månad sände Helene Hanff från New York till BBC i London och berättade om livet i The Big Apple. Det kretsar kring livet i huset på 72:a gatan och Second Avenue där Helene Hanff bor. Om hyresgästerna, om vimlet på gatorna, hjälpsamma grannar. Det dagliga livet i storstaden helt enkelt. Myter om livet i New York avlivas av Helene Hanff. Turister som frågar henne var man köper "såna där grejer som varenda kvinna har i handväskan för att skydda sig med" men som Helene aldrig hört talas om och som ingen av hennes vänner känner till eller använder sig av. Istället för en storstad där alla känner sig otrygga och kriminaliteten är hög får vi i Brev från New York en väldigt fin bild av staden från dess allra finaste sidan. Kärleken till staden är tydlig.

Av Hanff har jag tidigare läst Brev från en bokhandel, Grevinnan på Bloomsbury Street och Q's Legacy. I bokhyllan står även Apple of my Eye och väntar på att bli läst. Jag är säker på att även den kommer att vara ett sant nöje att läsa. Hanff skriver på ett sätt så det känns som att man känner henne. Det är uppriktigt och personligt.

Helene Hanff - Brev från New York
Originaltitel: Letter from New York
Översättare: Berit Skogsberg
Förlag: Bokförlaget Trevi
ISBN: 91-7161-039-1

03 juni, 2010

Knausgård - Min Kamp

Det var ett tag sedan jag läste ut den här boken nu. En månad sen närmare bestämt. Jag har en liten hög bredvid mig på skrivbordet som jag inte har skrivit om ännu. Det har kommit andra saker i vägen. Läsning och eget skrivande exempelvis.

I den första boken i den planerade serie om sex böcker av Karl Ove Knausgård's Min Kamp tar oss med till Knausgård's barndom och hans uppväxt, hans eget skrivande och sin pappas död. Bland annat. Knausgård hoppar fram och tillbaka i tiden och ger små inblickar i det vardagliga livet, både nu och då. Till en början uppfattar i alla fall jag hans pappa som en frånvarande pappa. Det där våldet, som jag antar att Knausgård och hans bror blev utsatta för, hänger mer som en mörk skugga över berättelsen. Man anar att det finns där, men det är inte alldeles klart.

Det är runt hans pappas död som det mesta i boken handlar om. Och det är också det som många av hans släktingar vänder sig mot. Beskrivningen av hur hans pappa (och farmor) levde tiden innan fadern dog är smutsigt och väldigt uppriktigt. Och det är nog på grund av detta som gör boken så läsvärd. Det är inte tillrättalagt. Det är så här livet är. Naket. En kamp. Ett uttryck som ofta återkommer i boken är från hans farmor som säger: "Livet er en gamp, sa kjerringa, hun kunne ikke si k." Och det där stämmer ju, eller hur?

På grund av mitt köpstopp på böcker så kommer jag inte kunna läsa del två av Min Kamp förrän tidigast i augusti. Vilket jag var fullt medveten om när jag införde köpstoppet. Som Tomas Ledin sjunger: Sommaren är kort. Snart är det augusti och då kan jag köpa nästa del.

Som ni minns var jag lite orolig inför att läsa en tämligen tjock roman på norska, men det visade sig inte vara några problem alls. Det gick snabbt att komma in i språket och det var som om texten sjöng för mig. Jag tror också jag hade lite hjälp av att delar av min och sambons släkt kommer från Värmland. En del uttryck är desamma där som på norska. I framtiden kommer jag inte vara så orolig över att ta mig an en roman på något av våra grannspråk. (Om det inte är finska eller isländska förstås!)

Min Kamp kommer ut på svenska till hösten på Norstedts förlag. Jag kunde såklart inte vänta till dess med att läsa det som alla snackar om just nu. Därför måste jag köpa och läsa resterande delar på norska. Jag menar, hur skulle det se ut i bokhyllan om jag blandade norska och svenska utgåvor hur som helst? Nä... just det. Det går ju inte.

Karl Ove Knausgård - Min Kamp, bok 1
Förlag: Forlaget Oktober
ISBN: 978-82-495-0686-6

02 juni, 2010

Etiketterna igen..

Jag tror att jag lyckats etikettera om alla inlägg nu. Så nu ska författarens efternamn stå först i listan. Jag har även rensat bort en del etiketter som jag tyckte var överflödiga och konstiga. Nu tror jag att det ska vara tydligare. Men jag är inte helt säker. Till slut blir man nästan lite snurrig i huvudet av alltihop. Nåja, jag får kolla igenom dem igen vid ett senare tillfälle. Det finns roligare saker att göra än att ändra på detta. Läsa Brev från New York av Helene Hanff till exempel.

Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen

I lördags kväll åkte jag och sambon upp till Hallagården (en gammal bergmansgård) där Naturskyddsföreningen ordnade en kväll med klimatmingel där bland annat deltagarna i årets elmopedturné medverkade. Det var en trevlig kväll med klimatsnack, närproducerad mat och en chans att få testa både elbil och elcykel.

En av årets deltagare i elmopedturnén är koldioxidbantaren Staffan Lindberg, som nyligen utkommit med en bok som heter Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i köket. Som ni vet så har ju jag köpstopp på böcker i några månader till. Men tack vare min oemotståndliga charm så köpte min sambo boken till mig som en tidig födelsedagspresent. :-D

Under kvällen läste Staffan ett utdrag ur sin bok och jag skrattade så tårarna rann. Jag tror inte att jag var den enda heller... Boken är väldigt humoristiskt skriven även om innehållet är en väldigt allvarlig sak. Det bästa med boken är nog de personliga reflektionerna om Staffans egna försök att banta ner sig några ton koldioxid under ett år. Dessa blandas dock med fakta om klimatförändringarna, varför boken samtidigt ger en god lektion om läget vi har idag.

Längst bak i boken finns också en tämligen omfattande länklista på sajter att förkovra sig i. Bland annat till en klimatkalkylator där man kan räkna ut sina egna utsläpp och Colin Beavan aka No Impact Man, vars bok jag läste för ett tag sedan. Jag deltog ju även i No Impact Experiment i höstas, något som var intressant men tidvis väldigt svårt. Med Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen får vi nu läsa om en svensk klimataktivists perspektiv på hur man försöker leva så miljövänligt som möjligt. Jag kommer nog läsa den här boken igen. Och naturligtvis låna ut den till mina vänner och bekanta.

Staffan Lindberg - Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen. En koldioxidbantares bekännelser.
Förlag: Cordia förlag
ISBN: 978-91-526-3265-9

01 juni, 2010

Sommarläsning

Ja! Äntligen är det juni. Och den första "officiella" sommardagen. Idag påbörjar jag mitt sommarläsningsprojekt. Som är... The Chronicles of Narnia av C.S. Lewis. Det är inte så många böcker/bokserier som jag brukar läsa om regelbundet, men böckerna om Narnia hör till den kategorin. Och nu är det dags igen. Det kristna budskapet till trots (jag är smått oreligiös) så är serien om Narnia en av mina personliga favoriter.

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...