31 augusti, 2011

Fynd i tonårshyllan

Jag hittade lite böcker i tonårssonens bokhylla som han vuxit ifrån och som istället kan tänkas passa hans lillasyster... eller mamma.

Fyra böcker i serien om Lasse-Majas detektivbyrå. Kanske passar en nybliven förskoleklasselev bättre än en femtonåring?

De här böckerna blev nog jag mer lyrisk över än vad lilla damen själv blev. Men så vet hon ju inte hur himla bra Kalle och Chokladfabriken är. Än. Eller SVJ, för att inte tala om Herr och Fru Slusk. Så många gånger sonen och jag har skrattat högt åt dom där dumskallarna.


Och så de här fina böckerna från En bok för alla:

Hodjas flygande matta av Ole Lund Kirkegaard minns jag från min egen barndom. Jag tror till och med att boken hängt med sedan dess. Mamma prenumererade på En bok för allas utgivning till oss barn. Och Pojken och lånarna var jag helt tokig i när jag var liten. Helt underbar! Ture Sventon och Alice i underlandet är också alltid bra. Det är trevligt när man kan göra fynd i sitt eget hem.

30 augusti, 2011

Klart jag vill vinna en klassiker!

Therese på Dantes bibliotek har just nu en tävling där man har chans att vinna två klassiker. En som man väljer själv och en som hon väljer åt en, genom att snoka runt på vinnarens blogg (eller via mejl om vinnaren inte har någon blogg). Såklart vill jag ha en chans att vinna och äntligen få tummen ur och läsa Rebecca av Daphne du Maurier. Jag blev så förtjust i Värdshuset Jamaica när jag läste den för inte länge sedan. Nu håller jag tummarna!

29 augusti, 2011

Barnsligt glad

Nu är det så här tydligen, att som bokbloggare i Sverige, (eller kanske i världen, vad vet jag) så är det inte pk att bli barnsligt glad för ett recensionsexemplar som förlaget har gett en gratis i utbyte mot att man bloggar om den. Det här vet jag. Men jag kan ändå inte låta bli att bli så där barnsligt glad. Det var nästan så att jag hoppade av glädje när jag öppnade paketet och såg vilken bok som låg däri. Okej, nu ljög jag lite för det var inte jag som öppnade, det var dottern. Hon brukar hjälpa till att öppna paket här hemma och hon frågar mig alltid Vad vill du helst ha, en bok eller? Ja, hon vet nog vad mamma helst vill att det ska vara i paketen som landar här hemma. Jag har bläddrat lite på måfå i boken och jag tror att jag kommer att gilla den.

Oj!

Hoppsan! Bloggen har fyllt år och jag har alldeles glömt bort bemärkelsedagen. Den 7 juni i år har vi levt sida vid sida i två år. Jag har haft så mycket roligt och fått så många lästips från mina fina bokbloggsvänner ute i bloggosfären. Så mycket nya fina intryck har jag fått och min läsning har ändrats en del sen jag började blogga. Till det bättre hoppas jag. Det var mest deckare som lästes innan och även om jag mer än gärna läser det fortfarande så varvas det betydligt oftare med annat. Jag är väldigt glad över att få vara en del av det allra bästa stället i hela bloggosfären!

28 augusti, 2011

Böcker för 10 kronor kilot

Förra helgen handlade jag på bokloppis. Kilopris gällde. Jag köpte två kilo, det var ju ett så förmånligt pris. Jo, jag vet, jag borde kanske ha köpt lite till men jag ska ju knö i böckerna någonstans också. Det blev i alla fall ett fint exemplar av Charles Dickens En julsaga. Jag har ju i och för sig denna bok i mer än en utgåva både på svenska och engelska men den här, som var på svenska och med fina bilder, var inte alls så där sliten som den gamla biblioteksboken jag har. Hittade också Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström som jag läst någon gång för typ jättelängesen. Ökenbrevet av Göran Tunström och Hercule Poirots jul av Agatha Christie fick också följa med hem. Det börjar ju bli dags att planera julläsningen eller vad säger ni?

Böckerna inhandlades i den här söta affären. Där finns inte bara böcker utan även lite annat smått och gott. Där säljs bland annat även, håll i er nu! - älgskitspapper. Jo du läste rätt! Papper av älgskit. Det luktar inte, jag lovar. Jag köpte dock inget. Men nästa gång måste jag nog göra det.

27 augusti, 2011

Är jag den enda som tror att Daniel Radcliffe passar bra i The Woman in Black?

Ursäkta den långa titeln, men jag blir lite förundrad när jag lite varstans läser kommentarer om att Daniel Radcliffe, jag ni vet han som spelar Harry Potter, inte skulle passa för rollen som Arthur Kipps i The Woman in Black. Varför undrar jag? Han är ju en skitbra skådis och jag ser verkligen fram emot att se honom i den rollen. Någonstans har jag läst att man inte tänkt sig en så ung Arthur Kipps, men för mig känns det verkligen rätt med en ung skådespelare eftersom det var så jag föreställde mig Arthur i boken. Nåväl, det spelar ju inte så stor roll. Jag blev bara förvånad över att så många har uttryckt sig lite negativt om valet av skådespelare.

Enkätdags

Vad ska du läsa i helgen?

Jag tänkte läsa lite i essäboken Om övernaturlig skräck i litteraturen av H.P. Lovecraft.

Hur ser den perfekta lässtunden ut?

En kopp te hör definitivt samman med den perfekta lässtunden. Sen spelar det inte så stor roll var någonstans. Helst ska det förstås inte vara allt för stökigt runt omkring. När jag var liten kunde jag bli så uppslukad av en bok att jag glömde bort både tid och rum. Om mina föräldrar eller syskon ville mig något fick de putta till mig.

Din bästa lässtund förra veckan?

Jag är så tråkig att jag säger alla lässtunder. Jag har ett uppdämt behov av att läsa.

Hur många timmar i veckan tillbringar du egentligen i böckernas värld?

Hehe... Det tänker jag inte skriva här för min man läser den här bloggen ibland. ;-)

Var läser du aldrig?

När jag är ute och går typ...

Vad läser du aldrig?

Jag läser inte Harlequin. Slukade dessa när jag var yngre men har inte läst någon på flera år. Men man ska aldrig säga aldrig.

Vilken är din favoritbokhandel?

Ja alltså, någon fysisk bokhandel kan jag inte nämna för jag köper de flesta av mina böcker på nätet och då är det Adlibris och Book Depository som gäller.

Du får 300kr att handla böcker för. Vad köper du?

Så många klassiker som möjligt utgivna av Penguin Popular Classics, Wordsworth Classics eller annan likvärdig utgivning.

Vilken aktuell bok skulle du inte läsa ens om du fick den gratis?

De där böckerna av och med Bingo Rimér.

Vilken ännu ej utkommen bok längtar du mest efter just nu?

Jag tror det får bli Vardagsord av Charles Dickens, Leopard förlag.


Enkäten kommer från Enligt O.

Nyskördad bok

Så här i skördetider dyker det upp så många fina böcker i brevlådan. Titta bara på den här finingen som jag fick här om dagen. Den ska bli min helgläsning. Visste ni förresten att man kan prenumerera på de olika serier som Bokförlaget h:ström ger ut? Till riktigt bra priser dessutom. De har många fina böcker i sin utgivning. Nedanstående bok ingår i deras serie Gotik.


26 augusti, 2011

Gunpowder Green - A Tea Shop Mystery


Calliope introducerade denna serie för mig och det var ett tag sedan som jag läste den första delen, Death by Darjeeling. Handlingen utspelar sig i Charleston och utgångspunkten är Theodosia Brownings näpna tebutik The Indigo Tea Shop. Som jag önskar att jag kunde besöka den, de verkar ha så trevligt när sitter och dricker te och löser mysterier!

Nåväl, i Gunpowder Green dör en medlem av Charlestons societet mitt under den årliga kappseglingen. En mycket tråkig olyckshändelse verkar det som. Det antika vapen han avfyrade exploderade med förödande konsekvenser. Theodosia tror dock inte att det rör sig om en olyckshändelse och startar sin egen utredning. För hur oskyldig är egentligen den många år yngre änkan som mest verkar spela ett spel? Ja, snart nog står Theodosia där med mer än en upprörd misstänkt. Och polisen ligger som vanligt långt efter henne i sin utredning. Det är i stället Theodosia som hjälper polisen att lösa mysteriet.

Det är väl inte så särskilt trovärdigt att en teaffärsinnehavare på egen hand skulle ta fast en mördare, men jag tycker de här böckerna är så charmiga. Jag menar vem som helst skulle ju vilja gå in i den där tebutiken och bli serverad av den charmige Drayton och smaka på någon av hans utsökta teblandningar. För att inte prata om Haleys bakverk! Gunpowder Green är ett riktigt trevligt tidsfördriv. Ett plus för det goda sconesreceptet längst bak i boken. Jag provade det igår och finns på bild här nedan. Det var riktigt gott och det ska jag definitivt baka fler gånger.

Laura Childs - Gunpowder Green
Förlag: Berkley books
ISBN: 9780425184059

25 augusti, 2011

Rykande het


Mmm... Ingenting går upp mot en god bok och en lika god kopp te med lite tilltugg. De naggande goda små sconesen är bakade efter recept från boken du ser på bild. Tyvärr hade jag inte Gunpowder hemma så ett påste från Dilmah fick duga. Rykande hett är det i alla fall.

The Bookaholics Guide to Book Blogs


Jag är lite lat av mig nu och återanvänder ett blogginlägg från början av förra året. Blev lite sugen på att läsa om boken när jag snubblade över inlägget i mina arkiv. Debatten om bloggar vs kritiker och det här med mottagande av recensionsexemplar går ju varmt bland bloggare med jämna mellanrum. Den diskussionen verkar vara aktuell oavsett var i världen utgångspunkten för ens bokbloggande sker. Boken är läsvärd även för oss svenskar.

The Bookaholics' Guide to Book Blogs
är en slags diskussion om bokbloggarnas vara och icke vara. Kapitlen är indelade i kategorier där olika slags bokbloggar avhandlas och som varvas med citat från bloggar och författarnas egna åsikter däremellan.

Ett av de mest intressanta kapitlen är det som handlar om bokbloggare vs litteraturkritiker, som verkar vara ett kärt tvisteämne inte bara här i Sverige. Litteraturkritiker verkar mer eller mindre rädda för att helt outbildade bokälskare börjar blogga om ett av livets glädjeämnen, nämligen böcker! Å andra sidan ska man kanske som bokbloggare vara lite stolt över att man ses som ett hot, även om jag nu inte direkt tror att min blogg utgör ett. Personligen tillhör jag dom som alltid bläddrar fram till kultursidorna i dagstidningar för att få boktips.

Ett annat "problem" som diskuteras är det här med recensionsexemplar till bloggare. I England och USA verkar det förekomma att en del förlag anonymt skickar böcker till bloggare. Detta tror jag dock inte förekommer i Sverige? Riskerar bloggarna att skriva mer positivt om böckerna än vad de skulle ha gjort om de inte fått dom från förlaget? Intressant och aktuellt ämne för oss alla som tar emot recensionsex. Personligen vill jag nog tro att jag skriver likadant om en bok oavsett om det är ett köp, bibliotekslån eller recex. De recex som jag själv har efterfrågat är ju böcker som jag vill läsa och som allt som oftast är böcker som jag i förväg vet eller tror att jag kommer att gilla. Om jag verkligen inte skulle gilla en bok som jag fått från förlaget så har jag dock inga problem att skriva det, vilket jag också har gjort.

Författarna skriver också att det förekommer att bokbloggar sätts upp på listor hos förlagen och får sig tillsända varenda titel i deras utgivning. Är det vanligt att det förekommer i Sverige också? Oerhört synd att inte lilla jag har blivit uppsatt på en sån lista. Haha! Bokknarkaren i mig skulle absolut inte tacka nej till sådant. Om jag skulle läsa och recensera alla böcker är ju en helt annan femma. Nej, jag föredrar nog att få bestämma själv vilka recensionsböcker jag vill ha. Men OM nu något förlag vill skicka hela sin utgivning till mig så är de varmt välkomna. Nu snackar vi förlag som Bakhåll (där jag ändå i princip köper hela deras utgivning), Ordfront och mindre förlag som inte har så många titlar per år. *blink blink*

Författarna som jobbar på förlaget Marion Boyars Publishers i England är överlag positiva till bokbloggarna och ser gärna att bokbloggarnas "röster" hörs ännu tydligare i framtiden. Även om boken är fokuserad på engelska och amerikanska bloggar är den läsvärd. En finsk bloggare finns faktiskt med i boken! Jag skulle dock tycka att det vore väldigt trevligt att läsa en liknande bok som handlar om svenska bokbloggar. Vem känner sig manad?

Rebecca Gillieron & Katheryn Kilgariff - The Bookaholics' Guide to Book Blogs
Marion Boyars Publishers
ISBN: 978-0-7145-3151-9

24 augusti, 2011

Min önskelista inför höstens utgivning

Igår presenterade jag dotterns önskelista inför höstens bokutgivning. Nu är det dags för min önskelista. Här är ett urval av de godbitar jag ser fram emot i höst. I mycket begränsat urval ska jag tillägga. Listan skulle kunna göras mycket längre.



Leopard förlag:
Charles Dickens - Vardagsord


Macbeth - Seriealbum


Argasso förlag ger ut serien Klassiska seriealbum. Först ut var Frankenstein och nu har även Macbeth kommit ut. Albumen är riktigt fina och kan ses som en introduktion till de klassiska böckerna. Passar bra till ungdomar som kanske inte alltid är så pigga på att läsa Shakespeare eller Mary Shelley. Visserligen är väl originalböckerna alltid det bästa att läsa, men jag tycker de här seriealbumen ändå är en gott alternativ eftersom man ändå får huvuddragen i historien serverat på ett väldigt lättsmält och enkelt sätt. Sen kan man ju alltid hoppas att de ger mersmak.

I slutet av albumet finns det en faktadel om William Shakespeare, verklighetens Macbeth och Shakespeares Globe Theatre. Bilderna är fina och på omslagsflikarna står det hur man går till väga för att skapa bilderna; från grovskiss fram till färdig bild. Klassiska seriealbum känns påkostat och välgjort. Under hösten kommer den tredje titeln i serien; Jane Eyre av Charlotte Brontë.

William Shakespeare - Macbeth
Manusbearbetning: John McDonald
Förlag: Argasso förlag
ISBN: 9789186579173

23 augusti, 2011

Om dottern själv får välja

Det är inte bara jag som ser fram emot höstens böcker här hemma. Så fort jag närmar mig höstens bokkatalog från Svensk bokhandel så är dottern där och ska titta på alla barnböcker. Med pennan i högsta hugg sitter hon sedan och kryssar för de böcker hon vill ha allt medan jag, likt ett mantra, upprepar gång på gång att hon inte kan få alla böcker hon kryssar för. Här är ett litet urval av dotterns höstönskelista:





Inger Edelfeldt - Juliane och jag


Juliane är nyinflyttad och börjar i Kims klass. De två blir bästa vänner. De två unga tjejerna är intresserade av skräck och mystik och betraktas som underliga av klasskamraterna. Men det bryr de sig inte om, de har ju varandra. Ensamma hemma hos Juliane klär de ut sig och bildar en hemlig orden och utför mystiska riter. Tillsammans är de "systrar i fördömelse" och ger sig ut på kvällarna i hopp om att skrämma upp någon gammal tant de möter.

En fin ungdomsroman om ungdomar som hamnat utanför gemenskapen, som anses lite udda, men som ändå hittar sin egen väg och vågar stå för det, samtidigt som det kan vara svårt att lämna den där trygga gemenskapen. Något som vi ser hos Kim, som velar lite fram och tillbaka. Å ena sidan vill hon stanna kvar i gemenskapen med de andra tjejerna i klassen trots att hon inte har något gemensamt med dem. Och å andra sidan vill hon känna tillhörigheten med Juliane. Det är faktiskt första gången jag läser den här boken trots att jag borde ha haft alla möjligheter att ha läst den som tonåring. Jag tror jag hade älskat den här boken om jag läst den som tonåring. Jag hade säkert bildat en mystisk orden själv och sålt min själ till djävulen...

Juliane och jag är också utgiven med titeln Nattens barn.

Inger Edelfeldt - Juliane och jag
Förlag: En bok för alla
ISBN: 9172214066

22 augusti, 2011

Små gyllene böcker


De här böckerna från Bonnier Carlsén är så himla gulliga tycker jag och som ni ser så har vi redan samlat på oss några stycken. Jag vet inte hur många olika titlar det finns men det återstår allt några innan vår samling är komplett. Kanske ska ta och beställa några fler från senaste katalogen vi fick från bokklubben Lilla svalan här i dagarna.

Det finns till och med en söt liten video om böckerna på youtube:


Nya roliga sökord

Jag älskar verkligen Google Analytics så man kan se alla roliga sökord som folk googlar på. Ibland undrar jag dock hur tusan just min blogg dyker upp bland resultaten.

Exempelvis sökningen "som vill ge mig pengar"??? Ja, inte vill jag ge dig pengar i alla fall.

"bloggar om Michael Bolton". Det här är en bokblogg och jag kan inte minnas att jag har bloggat om honom. Eller har jag det? Nu har jag det i alla fall. Och så får jag väl erkänna att jag lyssnade mycket på denna smörsångare i min ungdom. Och jag tycker fortfarande att han är helt okej, men det kan vi väl prata tyst om. Skulle ju förstöra min hårdrocksimage om det kom ut...

Och till dig som googlat att Min kamp av Knausgård är dålig har jag bara en sak att säga: DU HAR FEL!!!


Daphne du Maurier - Värdshuset Jamaica

Mary Yellan blir föräldralös och tvingas flytta till sin moster och hennes man som äger värdshuset Jamaica, ett ökänt och illa omtyckt ställe vid Cornwalls kust. Alla människor hon möter på sin resa dit varnar henne för stället och ber henne vända om. Mary förstår dock inte vad de menar, hon minns sin moster med värme. När hon anländer till platsen inser hon snart att allt inte är som det ska, varken i mosterns äktenskap eller värdshusets affärer. För hur kan man få ett värdshus att gå runt när människor åker omvägar för att slippa passera?

Det här var en förbaskat bra bok! Det är så där så man nästan önskar att man inte hade läst den än, bara för att få läsa den för första gången igen. Boken är filmatiserad av Alfred Hitchcock och finns också som TV-serie från BBC med Jane Seymour som Mary. Den skulle jag vilja se. TV-serien alltså. Ja, och Hitchcockfilmen också. Någon som sett filmen eller serien och som kan säga om det är värt att hålla ögonen öppna efter den?

Daphne du Maurier - Värdshuset Jamaica
Originaltitel: Jamaica Inn
Förlag: Almqvist & Wiksell Förlag
ISBN: 9120071744

21 augusti, 2011

Tack gode gud för bloggen!

Vad skulle jag annars ha tagit mig till när jag ville läsa en bok som ingår i en serie och inte riktigt hade koll på vilken bok i ordningen jag skulle läsa? Nu var det ju hur enkelt som helst att gå in och kolla via bloggen. Jag hade ju förstås kunnat kolla igenom mina läsdagböcker men det hade tagit alldeles för mycket lästid i anspråk. Heja bokbloggen!

Susan Hill - The Small Hand


Efter att ha läst The Woman in Black, som jag gillade mycket, var jag tvungen att läsa fler böcker av Susan Hill. The Small Hand är liksom den förra jag läste en spökhistoria där spänningen byggs upp allt eftersom handlingen fortskrider. Adam Snow åker en dag förbi ett förfallet hus. Han kliver ur sin bil och går fram till huset som har någon slags dragningskraft på honom. När han står där känner han plötsligt hur en kall liten hand fattar hans. När han tittar ner finns det ingen där. Han kan inte släppa den här händelsen och försöker ta reda på mer om huset och vem det lilla barnet är. Till en början längtar han efter att få känna handen igen, men snart blir det lilla spöket allt annat än snällt.

Jag gillade som sagt verkligen The Woman in Black och förväntade mig nog att The Small Hand också skulle vara så där härligt läskig, men nja... Inte blir jag så särskilt rädd inte. Och det vill man ju bli när man läser en spökhistoria. Den här är väldigt tam om man jämför de båda böckerna med varandra. Jag ogillar den inte, absolut inte, men jag hade nog förväntat mig ett läskigare spöke än vad jag nu fick. Men tro nu inte att jag blivit avskräckt från att läsa fler titlar av Susan Hill. Tvärtom, jag gillar hennes sätt att skriva och hur hon sakta, sakta bygger upp spänningen. Är lite sugen på The Man in the Picture och Howard's End is on the Landing. Någon som har läst dem?

Eli, Biblioholist, A room of my own har också läst, liksom Calliope.

Susan Hill - The Small Hand
Förlag: Profile Books
ISBN: 9781846682407

19 augusti, 2011

Kate Carlisle - Homicide in Hardcover


Det här är nog en bok som vilken boknörd som helst skulle gilla. En pusseldeckare i bokmiljö, kan det bli bättre?

Brooklyn Wainwright jobbar med att restaurera gamla böcker och när hennes gamla lärare Abraham Karastovsky bjuder in henne att få en titt på en mycket värdefull utgåva av Goethe's Faust, hittar hon honom på golvet i en pöl av blod. Abraham hinner yttra orden "remember the devil" innan han dör i hennes armar och en privatdeckare rusar in i rummet och Brooklyn blir misstänkt för mordet. Brooklyn bestämmer sig för att ta reda på vem som ligger bakom mordet och är snart upp över öronen intrasslad i mysteriet tillsammans med den odräglige(?) privatdeckaren Derek Stone.

Kate Carlisle - Homicide in Hardcover
Förlag: Penguin (obsidian mystery)
ISBN: 9780451226150

18 augusti, 2011

The Woman in Black på Facebook

Ni har väl inte missat att det The Woman in Black finns på Facebook. Gilla och få nyheter i din feed på fejjan, eller varför inte på twitter?

Lättar på mina egna regler

Jag har funderat och funderat och så har jag funderat ännu lite till. Och så har jag tagit ett beslut att lätta lite på det där tvärstoppet vad gäller recensionsexemplar som jag skrev om för ett tag sedan. Den största anledningen till att jag tog det beslutet var att jag väntade barn och inte ville känna någon press att skriva om böcker jag hade fått från förlag samtidigt som jag led av sömnbrist. Av samma anledning lämnade jag ifrån mig uppdraget som Bokmässans bloggambassadör eftersom jag inte skulle kunna närvara på bokmässan. Nu blev det ju inte som det var tänkt och jag ser ingen anledning till att jag inte ska ta emot recex, om det nu finns något förlag som vill skicka till mig vill säga. Jag kommer fortfarande vara ärlig med vad jag tycker oavsett om det är fråga om recex eller inte. Mina nya "regler" hittar ni här.


The Woman in Black - trailer



Den här filmen måste jag se!

17 augusti, 2011

Chelsea Cain - Evil at Heart


Mm... jag gillar Chelsea Cain och hennes böcker om Archie Sheridan och hans, minst sagt, sjuka förhållande till seriemörderskan Gretchen Lowell. Den här gången befinner sig Archie på psyket, där han varit inskriven sedan hans senaste möte med Gretchen. Han har heller inga planer på att lämna institutionsmiljön. Inte förrän den dagen han inser att hans vistelse där innebär livsfara för hans medpatienter. Gretchen har en förmåga att anlita medhjälpare där man minst anar det och nu verkar de ha nästlat sig in på psyket. Samtidigt sker en rad bestialiska mord i staden som har en stark anknytning till de mord som Gretchen Lowell erkänt sig skyldig till. Än en gång tvingas Archie Sheridan ge sig ut på jakt efter en seriemördare. Frågan är bara om det verkligen är Gretchen som ligger bakom morden eller om det är någon som härmar henne. Och vem det än är som mördar så är Archie än en gång målet.

Jag har verkligen sett fram emot att läsa den här boken efter att ha gillat de två första böckerna. En bit in i boken blir jag dock lite besviken på avsaknaden av Gretchen själv. Hon figurerar inte så mycket i handlingen och det är bland annat det som jag blir lite besviken på. När morden verkar ha fått sin förklaring och mördaren är avslöjad blir jag så fruktansvärt besviken att jag nästan tänker stänga ihop boken och inte läsa den till slutet. Ja, jag blir riktigt arg över att författaren har skrivit en hel bok utan att en av huvudpersonerna själv är med förutom på ett litet litet hörn i bakgrunden. Men så läser jag vidare och kommer till slutet...och så vet man inte alls hur det egentligen var. Vem var mördaren egentligen? Åh, Gretchen är så överdjävligt slug och konspiratorisk och mina känslor för Chelsea Cains författarskap är återställda. Nu ser jag verkligen fram emot vad hon har hittat på i nästa bok The Night Season.

Läs vad jag tyckte om de två föregående böckerna, Heartsick och Sweetheart.

Snowflakes har också läst Heartsick och Feuerzeug har läst alla fyra.

Chelsea Cain - Evil at Heart
Förlag: Pan books
ISBN: 9780330449823

12 augusti, 2011

Hur gick det här till egentligen?

Helt plötsligt ligger det en hög med utlästa och ännu ej ombloggade (är det där ens ett riktigt ord?) böcker och jag vet inte riktigt hur det gick till.

11 augusti, 2011

Nya böcker från Bakhåll


Så här fint innehåll var det i det senaste kärntruppspaketet från finfina förlaget Bakhåll. Jag ser fram emot att läsa båda böckerna. Vid det här laget har jag också hunnit bygga upp en riktigt fin samling av Bakhållstitlar som gör sig mycket bra i min bokhylla.



Paketet innehöll inte bara två riktigt fina böcker utan även en presentcheck där man får ljudboken Förvandlingen av Franz Kafka när man gör en beställning från deras postorder. Det är inte första gången Bakhåll har ett liknande erbjudande och det är ju bara så jävla smart av dem att göra så här. Jag går ju alltid på det här och har såklart redan börjat fundera på vilken jag ska välja av deras, sedan tidigare, utgivna titlar.

Läs inte den här boken!


Eller jo gör det förresten! Men innan du gör det vill jag gärna utfärda ett varningens ord att man inte ska läsa den med en tekopp bredvid sig. För det kan vara så att du råkar välta omkull tekoppen just när du läst en väldigt spännande passage och inte har riktig kontroll på din vettskrämda lekamen (det hände mig). Och för den delen är det också ganska sannolikt att du får vissa sömnproblem när boken är utläst (det hände mig också). För hu sicken läskig spökhistoria det här var.

Den unge juristen Arthur Kipps får i uppdrag att närvara vid Alice Drablows begravning samt ta hand om hennes kvarlåtenskap på Eel Marsh House. Vid begravningen ser Arthur en kvinna som är helt klädd i svart och när han frågar ortsborna vem kvinnan är blir de märkbart illa berörda och vägrar prata om henne. Inte heller vill de säga något om Alice Drablow och hennes liv. Arthur ger sig, trots varningar, ut till Eel Marsh House för att sortera papper efter den gamla damen. Han hinner inte bara vara där mer än en kort stund innan han återigen ser kvinnan som uppenbarade sig vid Mrs Drablows begravning och han bestämmer sig för att ta reda på vem hon är och vad hon vill. Något som ska visa sig få fruktansvärda konsekvenser för Arthur och hans familj.

Det här var en helt underbart läskig spökhistoria. Spänningen byggs verkligen upp sida för sida och till slut är man på helspänn. Slutet är ruggigt och jag tror att jag reagerade extra kraftigt med tanke på mina egna erfarenheter den senaste tiden. Det här var den första boken av Susan Hill som jag har läst men det kommer garanterat att bli fler. The Small Hand står i bokhyllan och väntar på att bli läst.

Läs vad andra bloggare tycker om boken: Lingonhjärta, Bokhora, Bokomaten, Beroende av böcker, Fiktiviteter och Calliope books.

Susan Hill - The Woman in Black
Förlag: Vintage books
ISBN: 978-0-099-28847-3

08 augusti, 2011

Prenumerera på nya inlägg

Den uppmärksamme har noterat att man nu kan få e-post när det finns nya inlägg att läsa här på bloggen. Det är bara att skriva in sin e-postadress i rutan här till vänster.

04 augusti, 2011

Anders Tengner - Access All Areas

Tengner, A - Access all areas - 13028125

Det var ett tag sedan jag läste den här boken nu men jag ska ändå försöka få ner några tankar om vad jag tyckte om den. Jag har mer eller mindre vuxit upp med tidningen Okej, som Anders Tengner arbetade på. Jag köpte och läste nog i stort sett varje nummer av tidningen under min uppväxt. Väggarna i mitt rum var tapetserade med posters från Okej, på Guns N' Roses och Skid Row bland många andra. Det fanns ju på den tiden inte så många forum där man kunde läsa om sina favoritartister som det finns nu, där internet har minskat avståndet mellan artist och fans rejält.

Nå, det är med stort intresse jag läser om hur Anders började sin karriär som musikjournalist och kom att träffa hårdrockens giganter. Det är mycket sex och droger men det hör väl liksom till? Boken blir lite av en historiebok över hårdrocken och dess storhetstid och jag läser med stort intresse om dess uppgång och fall och hur framgångarna förändrar en del av rockstjärnorna till divor.

Med stort nöje läser jag också den händelse som har blivit kultförklarat av alla svenska hårdrocksfan. När Anders medverkade i Svar Direkt och Siewert Öholm förfasade sig över hårdrocken och det dåliga inflytande det hade på ungdomen. Jag som lyssnat på hårdrock/metal sedan jag gick på lekis funderar över när det dåliga inflytandet ska visa sig egentligen. Eller kanske har jag för dålig moral för att själv inse att jag är helt förtappad? Ett gott skratt får man sig i alla fall på Siewert Öholms bekostnad.

Hm... ja det är lätt att bli lite smått skitgrön av avund när man läser Anders Tengners bok och hur han blev kompis med hela hårdrockseliten. Men jag ska vara ödmjuk och istället vara glad för att han delar med sig i en, på det hela taget, bra bok som dock tappar lite fart i slutet.

Erik Laakso har också läst och gillat boken, liksom Niclas Müller-Hansen. Elin på Jag och böcker var dock mer skeptisk. Läs också en recension av boken på Tidningen Kulturen.

Anders Tengner - Access All Areas
Förlag: Norstedts
ISBN: 978-91-1-302812-5

03 augusti, 2011

Utrensning

Nej. det är inte Sofi Oksanens bok jag avser utan min egen utrensning av böcker. Ja, jag är rent av hänsynslös. Och det är faktiskt så att jag njuter av det också. Det är nästan så jag börjar undra om jag är en äkta boknörd eller inte. Hur det än är med den saken så står det nu ett antal (jag tänker inte säga hur många för då blir jag väl lynchad) banankartonger och kassar till bredden fyllda med böcker som ska lämnas hos Myrorna under dagen. Ååh, så mycket plats det blev över till alla nyinköp!

02 augusti, 2011

The Yellow Wallpaper

Jag har blivit lite avigt inställd till att outa mitt pågående läsande eftersom det allt som oftast är så att boken/böckerna ifråga inte har blivit utlästa. Men nu måste jag göra ett litet undantag. Jag har nämligen precis påbörjat en novellsamling med Charlotte Perkins Gilman och har hittills läst ett par av novellerna, bland annat The Yellow Wallpaper, som jag tyckte väldigt mycket om. Om jag inte är helt ute och cyklar så var detta en novell som Sarah Waters inspirerades av när hon skrev Främlingen i huset. Och det märks! Likheterna mellan The Yellow Wallpaper och Främlingen i huset är väldigt påtagliga. Nej, nu har jag inte tid att sitta här och blogga mer, jag måste läsa fler noveller.

01 augusti, 2011

Ut med det gamla...

Vi röjde lite (okej det var en rejäl underdrift, jag var helt slut igår kväll) i ett av våra förråd igår. Okej, det är inte riktigt ett förråd, en ganska stor garderob som funkar som förråd, och herregud vad skit vi hade därinne. Vi gjorde en rejäl rensning igår alltså. Vilka roliga grejer man kan hitta medan man rensar. Gamla roliga kort som jag inte tänker visa här, barnboken Olssons pastejer av Peter Cohen hade smugit sig ner i en låda. Olssons pastejer var en av min sons absoluta favoritböcker när han var liten. Som jag fick läsa om den stackars Olsson som tar till desperata metoder för att fortsätta sälja sina älskade pastejer när hans kamrer rymmer med hela kassan. Riktigt rolig bok. Jag ska läsa den för dottern någon dag.
Per Warmark på dagensbok.com har också läst Olssons pastejer.

När jag hittade flera mappar fulla av ett visst slags "böcker" var jag tvungen att lägga av ett gapskratt. Jag läste nämligen för inte så länge sedan att Vixxtoria hade samlat på sig ett antal bruksanvisningar genom livet. Mina plastmappar innehöll ett, (eh...) ganska stort antal bruksanvisningar som härstammar från vad jag tror är yngre krita. Vixxtoria, du är inte ensam om att spara på bruksanvisningar med andra ord. Om det nu kan vara till någon tröst. Bruksanvisningarna är nu på väg till pappersåtervinningen och kan förhoppningsvis reinkarneras till något trevligare. Ett nytt nummer av någon bra tidskrift kanske?

Jag fann dock två väldigt trevliga skrifter bland kartongerna med skräp som jag slängt ner i tro att jag skulle ha nytta av det någon gång i framtiden. Den hemliga trädgården heter de och är utgivna av Nätverket Dem hemliga trädgården. De tipsar om finfina barn- och ungdomsböcker från Afrika, Asien, Mellanöstern och Latinamerika. Riktigt fina små skrifter som jag nu återigen ska läsa för att hitta guldkorn från andra delar av världen.

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...