31 december, 2011

25 december, 2011

336 sidor inspiration


Den här boken har länge stått på min önskelista och förra veckan tog jag mig i kragen och beställde den från The Book Depository. Sen höll jag tummarna hårt för att den skulle hinna fram innan jul. Det gjorde den! Och nu är den utläst. Vegan Stories är utgiven av brittiska The Vegan Society och är en samling texter av veganer från hela världen som berättar varför de valde att ta steget till veganism. Alla har sina personliga skäl till varför, men det som förenar alla de som bidragit med en text i den här boken är att de inte längre har kunnat blunda för hur djuren behandlas i den moderna djurindustrin samt hur tätt sammanlänkad mjölkindustrin är med köttindustrin.

Boken är verkligen inspirerande om man är nyfiken på det här med veganism (kikar bort mot Bokomatens hörna). Jag har periodvis varit vegan, men har hittills alltid halkat tillbaka till en lakto-ovo-vegetarisk kost igen. Så tränger jag undan mitt dåliga samvete en tid och allt är frid och fröjd tills jag inte längre kan blunda för att jag faktiskt inte lever helt enligt mitt eget samvete. Där är jag nu igen. Därför läser jag den här boken och blir så glad när jag märker att det faktiskt är fler än jag som vandrat samma, krokiga väg. Och så gör jag ett nytt försök, fast den här gången tänker jag ta det lite piano, så där som jag gjorde när jag en gång tog steget från blandkostare till vegetarian. Vegan Stories kanske blir en kompis att finna lite stöd och inspiration från när det känns motigt i en tämligen veganovänlig värld.

Julie H. Rosenfield - Vegan Stories
Utgiven av: The Vegan Society
ISBN: 9780907337249

24 december, 2011

God Jul!

Önskar alla mina bloggläsare en riktig God Jul med riktigt mycket lästid!
Hoppas det ligger många hårda paket under era granar i år!

23 december, 2011

Bland tomtar och troll


Sagosamlingen Bland tomtar och troll har funnits i hela 104 år. I årets upplaga finns nya sagor av bland annat Inger Edelfeldt som skriver om en snäll och hjälpsam pepparkaksfamilj och Ulf Stark som har skrivit en härlig berättelse om jätten Oskarsson som hjälper sin granne att bygga ett nytt drömhus. Hennes gamla drömhus där hon satt och blev sig själv en stund varje dag har nämligen brunnit ner och jätten Oskarsson blir så vresig när han inte får höra henne spela på pianot. Och så kan man ju inte ha det. Här finns också en saga som är inspirerad av Kalevala, skriven av Sanna Töringe i sällskap med en gammal folksaga.

Den här boken har varit den perfekta godnattsageboken under den här veckan. Dottern har ibland varit så trött att hon somnat mitt i en saga. Hennes mamma som lyckats hålla sig vaken, har i flera fall, fortsatt att läsa trots att tösen somnat. Jag var ju till exempel tvungen att få veta om jätten Oskarsson byggde ett nytt drömhus eller inte...

Kerstin Almegård (red) - Bland tomtar och troll
Förlag: Semic
ISBN: 9789155256586

22 december, 2011

Belinda Bauer - Mörk jord


Tolvårige Steven växer upp i skuggan av sin morbror Billy som försvann för arton år sedan. De flesta tror att han föll offer för massmördaren och pedofilen Arnold Avery som mördade sex andra barn och grävde ner dem på heden som omger staden. Stevens mormor vägrar dock att tro att han är död och står fortfarande i köksfönstret och väntar på att han ska komma hem. Billys rum står kvar så som det såg ut den dagen han försvann. Det är långtifrån en lycklig familj Steven växer upp hos. En dag bestämmer han sig för att leta reda på morbror Billys kropp. Om han hittar kroppen så kommer nog allt att bli bättre tror han. Då slipper hans mormor att hoppas på något som aldrig kommer att inträffa och då kanske han äntligen kan få de där kramarna från sin mamma som han så gärna vill ha, istället för de hårda ord och slagen som han nu får ta emot. Varje dag efter skolan gräver Steven ute på heden. Han inser snart att han aldrig kommer hitta morbror Billys kropp utan hjälp. Och vem vore väl mer lämpad att hjälpa honom än Arnold Avery? Steven skriver ett brev till Avery i fängelset och ber honom om hjälp.

Den här boken var helt omöjlig att lägga ifrån sig. Jag hade dragit mig lite för att börja läsa den. Jag mår alltid illa när jag läser om barn som far illa, även om det bara är fiktion. Visst mådde jag illa när jag läste vissa passager i boken men mest av allt kände jag sympatier för Steven och hans familj som tvingades leva med sorgen och saknaden efter ett barn som bara försvann. Jag gillar också greppet att skildra det hela ur den tolvårige Stevens perspektiv, hans tankar om hemförhållandena, mobbingen i skolan och hans naivt tappra försök att ställa allt till rätta igen.

Belinda Bauer - Mörk jord
Originaltitel: Blacklands
Förlag: Modernista
ISBN: 9789186629519

21 december, 2011

The Hobbit - trailern

Holy crap, jag bara ryser när jag ser den här trailern! Kan det bli december 2012 snart?!

19 december, 2011

Julstämning


Ingen jul utan Julstämning står det på baksidan av den här jultidningen som ges ut varje år av Semic förlag. Jag har kanske inte firat någon riktig jul tidigare då eftersom jag läste den här tidningen för första gången förra julen. Jag kan gott tänka mig att införskaffa ett nummer av tidningen nästa år också. Det är intressant läsning för en inbiten bokmal. I årets nummer finns en essä av Lotta Olsson om vad barn- och ungdomsböcker har betytt för henne, både under uppväxtåren, men också nu. Det finns så många härliga böcker och jag känner igen mig i vad hon skriver. Det finns också ett reportage om Selma Lagerlöf och hennes Mårbacka med tillhörande recept på hennes favoritkakor. Dick Harrison skriver om Vasaätten på sitt vanliga medryckande sätt tillsamman med mycket annan läsning. Varje år följer två konstbilagor med av en konstnär, som i år heter Max Book. Jag är alldeles för dåligt insatt i den branschen för att veta vem han är, men jag kan tänka mig att det är ett populärt inslag. Så... Julstämning kommer kanske bli ett årligt återkommande inslag i den här familjen. Det är en riktigt trevlig tidning att bläddra i med lagom långa artiklar och fina bilder.

Monica Sundberg - Julstämning
Förlag: Semic förlag
ISBN: 9789155257071

14 december, 2011

Konsumtionsliv


Läser just nu Konsumtionsliv av Zygmunt Bauman. En bok som har stått på min att-läsa-lista länge. Konsumtionsliv är en intressant och tankeväckande bok att reflektera över så här års när julhandeln brukar slå nya rekord.

13 december, 2011

Martin Eriksson - Sveakampen


Martin Eriksson, mer känd under artistnamnet E-type, är just nu aktuell i programmet Så mycket bättre på TV. Jag har varit lite nyfiken på hans ungdomsbok Sveakampen förut och nu när jag såg honom i rutan blev jag återigen nyfiken på att läsa den. Boken kom ut 1999 och är slutsåld men finns att låna på bibliotek. Sveakampen handlar om Udo Boges son som tillsammans med sina vänner (och en ovän) seglar till Birkö för att delta i den årliga tävlingen. Udo och hans gäng råkar ut för en hel del äventyr och på det stora hela är det en ganska grabbig bok. Intresset för vikingatiden lyser igenom berättelsen om Udo, eller så tolkar jag in mer än vad som står i texten eftersom Martins vikingaintresse är så uppenbart. En trevlig liten historia är Sveakampen i vilket fall som helst. En stunds googlande ger vid handen att en uppföljare var planerad för några år sedan, men vad hände med den egentligen? En hel del (eller rent av alla?) karaktärer i boken är hämtade ur Martins bekantskapskrets. Det är inte så svårt att lista ut att Udo är Martin själv och att hans far Boge är Bo G. Erikson, programledare för Vetenskapens värld i många år och min stora idol när jag var yngre..

Om Martin har lyckats med att få ungdomar mer intresserade av vikingatiden som han hoppades med den här boken vet jag dock inte. Mig har han i alla fall fått att drömma om ett besök på Birka. Så många år som jag har velat åka dit men aldrig tagit mig i kragen än...

Martin Eriksson - Sveakampen
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163835886

12 december, 2011

Livstecken

Det har inte blivit mycket bloggande den senaste veckan. Jag har mest jobbat och pluggat (har återgått till skolbänken på halvfart). Så mycket lästid hinns därför inte med, mer än någon timme på kvällen. Tegelstenarna har jag lagt undan då det skulle ta en evig tid att ta sig igenom. Här om dagen läste jag dock ut Shirley Jackson's The Haunting of Hill House, och vad jag tyckte om den kommer i ett inlägg senare i veckan.

05 december, 2011

Gaaah!

Imorgon ska Försvunnen värld av Maja Hagerman vara tillbakalämnad till biblioteket och jag har inte ens hunnit halvvägs i boken!!! Boken är reserverad av någon annan så jag kan inte låna om den heller. Ni fattar hur det känns va?

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...