24 april, 2012

Barnboksvärldar


I En bok för allas stora utgivning kan man verkligen hitta små pärlor, som den här boken. Barnboksvärldar av Birgitta Fransson. En antologi med intervjuer av barnboksförfattare. Intervjuerna har tidigare publicerats i tidskriften Opsis Kalopsis, men finns nu samlade i den här behändiga volymen. Det är idel intressanta samtal med författare som Henning Mankell, Maria Gripe, Ulf Nilsson, Peter Pohl, Jostein Gaarder och Gunnel Beckman, för att nämna några. Boken är verkligt inspirerande och gör mig intresserad av flera författarskap som jag inte tidigare läst. Dessutom får jag på nytt möta en del författare som jag inte har läst sedan jag var barn, eller tonåring. Gunnel Beckman är ett sådant exempel. När jag läser samtalet med henne och boken Tillträde till festen, kan jag nästan känna hur det griper tag i mig, precis som boken gjorde när jag läste den för många år sedan. Barnboksvärldar är verkligen en guldgruva att ösa ur.

20 april, 2012

En lätt pocket

LL-förlaget ger ut noveller i fickformat i serien En lätt pocket. Jag har läst två av dem. På andra sidan vägen av Camilla Wallqvister och Tjock-Ida av Cecilia Davidsson. Båda novellerna är lättlästa samtidigt som de behandlar samhällsfrågor på ett engagerande sätt. I På andra sidan vägen får vi möta nyinflyttade Yusuf och Mariam som kämpar för att få sitt nya företag att gå runt. Det känns som att det är deras sista chans till egen försörjning efter flertalet kurser och utbildningar i Arbetsförmedlingens regi. Deras enda grannar består av det omaka paret Sven och Ulla. Sven hälsar knappt på dem och muttrar mest medan Ulla är raka motsatsen. När det verkar som mörkast för Yusuf och Mariam får de hjälp med reklam för sitt nystartade företag. Hjälpen kommer från oväntat håll.

Cilla är tjugo år och är semestervikarie på äldreboendet där Tjock-Ida bor. Tjock-Ida pratar aldrig med någon men Cilla har bestämt sig för att hon ska få Tjock-Ida att prata innan hon har arbetat sin sista dag. Cilla kommer nämligen från samma by som Tjock-Ida och hon är övertygad om att de har gemensamma saker att prata om. Cilla skulle nog trivas ganska bra med arbetet om det inte hade varit för Andersson som är föreståndare på hemmet. Andersson vakar som en hök över både de anställda och de gamla.

Båda novellerna behandlar aktuella samhällsfrågor. Invandring, arbetslöshet och äldrevården. Novellerna är som sagt lättlästa (konstigt vore ju annars) men jag hade gärna sett att de hade fördjupats något ytterligare. De är båda engagerande och gör att man vill veta mer om karaktärerna. Jag tycker det är toppen att noveller nu publiceras en och en och ser gärna att fler förlag börjar med det.


14 april, 2012

Magasinet Johan & Martin


I veckan landade det här magasinet i min brevlåda. Jag har hunnit läsa ett par av reportagen och det är mycket intressant läsning. Alla intäkter från försäljningen går till stödföreningen för de fängslade journalisterna och samtliga som arbetat med magasinet har ställt upp och gjort det gratis. Ett fantastiskt initiativ.

Köp ett eget exemplar av magasinet Johan & Martin. Samtidigt som du visar ditt stöd för de fängslade journalisterna får läsa sex reportage av Johan och Martin.  Magasinet kostar 100 kronor och finns att köpa på Pressbyrån och 7Eleven. Du kan också köpa magasinet på nätet. Jag har också lagt ut en direktlänk i menyn till vänster så alla besökare som vill enkelt kan köpa ett ex.


11 april, 2012

Bot från lässvacka?

 Två nya böcker från Bakhåll damp ned i lådan igår tillsammans med senaste numren av Ordfront magasin och OmVärlden. Kanske kan det bota min svårartade läsleda.


Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...