31 maj, 2012

James Frey - Sista testamentet


Emellanåt håller man en bok i sina händer, vars text berör en ända in i själen. Sista testamentet är en sådan bok. Tretton personer berättar om sina möten med Ben Zion Avrohom, mannen som lever bland hemlösa, prostituerade och kriminella och som sägs vara Messias som åter vandrar på jorden. Ben lämnar inte någon oberörd, vart han än går rör han upp känslor när han pratar om att älska alla, att Bibeln är som vilken annan bok som helst, att Gud inte dömer en människa på grund av vilket kön den man älskar har. Och Ben lever som han lär, han älskar alla - bokstavligen.

När jag läser boken förstår jag varför den har ansetts vara kontroversiell i hemlandet USA, samtidigt som man häpnar över att en bok kan röra upp så mycket känslor. Det är ju samtidigt det fina med litteratur, den ska beröra, provocera och lämna spår efter sig. Det tycker jag verkligen att Sista testamentet gör. Kanske är det jag som läser in mer än vad som finns i texten, men jag tyckte mig se att här är någon som insett hur viktigt livet här och nu är. Att göra det bästa av vad man har. Det finns åtskilliga passager i boken som jag har strukit under, hundöronen är många. Det är som om boken talar direkt till mig. Men det finns två meningar som gick rakt in i hjärtat på mig när jag läste. Det är Ruth som berättar om sin uppväxt och sina fosterföräldrar som överlevde förintelsen med orden Ett trauma går att överleva, men ofta inte mycket mer. Det dödar dig samtidigt som det låter dig leva. De orden stannar kvar, för det är så sant. Det är inte förrän senare, när jag tittar på avsnittet av Skavlan, och hör James Frey berätta om när hans lille son dog som jag inser att jag kanske inte hade så fel ändå när jag trodde mig läsa in mer än vad som stod där i boken. Jag tyckte mig känna igen tankegångarna från en människa som har förlorat ett barn, för det är de tankarna som också rör sig i mitt eget huvud. Kanske inbillar jag mig ändå, men det spelar inte så stor roll, Sista testamentet har berört mig på djupet. Tack James för att du skrev boken. Tack Gilla Böcker för att ni gav ut den på svenska, tack tack.

20 maj, 2012

Läser just nu



Många gånger har jag tänkt plocka ned den här boken ur bokhyllan, men inte förrän nu har det blivit av. Jag var tvungen att köpa hem den efter att ha läst Susan Hills bok Howards End is on the Landing. Jag menar, den måste bara vara läsvärd när en person letar så länge efter den som Susan Hill gjorde. Måtte jag nu inte tappa lässugen igen. Den börjar återkomma så smått, men den är inte alls tillbaka i full styrka. Än.

14 maj, 2012

När ska jag hinna läsa böcker

när det dimper ned så många bra och intressanta tidskrifter i min brevlåda? Tidningarna nedan är bara ett par stycken som har anlänt den senaste veckan. VegNews kan jag verkligen rekommendera. Tyvärr kan man inte prenumerera eller ens köpa lösnummer via deras hemsida, eftersom de inte skickar till Sverige. Hade garanterat tecknat en prenumeration annars. Men nystartade och finfina e-butiken Veganstore.se säljer dem billigt. Tidskriften Hälsa ingår med ett par nummer om året när man är medlem i Svenska Vegetariska föreningen. The Vegetarian är första numret jag får, som nybliven medlem i brittiska The Vegetarian Society. Miljötidningen är föreningen Jordens Vänners medlemstidning. Samtliga tidskrifter bjuder på intressant läsning om miljö, vegetarianism/veganism och hälsa. Jag har svårt att slita mig från innehållet och läsa en bok.


Bokomaten påpekar att det faktiskt går att prenumerera på VegNews, digitalt. För den som inte är en lika stor bakåtsträvare som jag, och som kanske innehar en läsplatta som gör läsningen lite enklare.






11 maj, 2012

Ny vegetarisk kokbok

Den här kokboken anlände idag och jag har spenderat en del tid på att bläddra och tittat på de fina bilderna, och blivit sugen att laga både det ena och det andra ur den. Återkommer med ett mer utförligt inlägg när jag har bekantat mig lite mer med kokboken. Tack Ica bokförlag för recex.

Jag ger bort det senaste numret av The Dickensian





Av någon anledning damp det ned två stycken exemplar av senaste numret av The Dickensian i min brevlåda idag. Jag behöver absolut inte två stycken av samma nummer. Är det någon som vill ha det ena? Skriv en kommentar här nedan och skicka sedan namn och adress till: hellrebarfotaanboklos@gmail.com så skickar jag den med posten. Först till kvarn.

Gäller endast läsare med postadress i Sverige!

09 maj, 2012

Klassikerbeställning

Kunde inte motstå frestelsen att klicka hem några böcker i Bonniers Klassikerserie. Det finns så många bra böcker att välja mellan. Det fick bli de här tre. De första två har jag inte läst ännu men Vredens druvor läste jag för några år sedan och älskade den. Måtte nu bara läslusten har återvänt.





06 maj, 2012

Nu har jag allt slagit rekord!

Ja, jädrar vilken storläsare jag är. Den senaste månaden har jag läst ut hela två (2) böcker. Eller var det kanske till och med tre? Är inte det fantastiskt! Jag tycker det är i alla fall. Jag har haft sådan läsleda så jag var nästan på väg att söka professionell hjälp. Inte för att jag vet vart man söker men ändå... Den som söker den finner, sägs det ju. Nu börjar det dock kännas som att läsledan kanske, eventuellt börjar ge med sig. Jag har saknat det dagliga läsandet. Mycket. Jag har gått och blivit med vikariat på 75 %, utöver mina halvtidsstudier. Jag har haft lite svårt att få ihop den där ekvationen utan att gå på knäna totalt och då blir ett och annat lidande, som läsandet till exempel. Och bloggandet. För det är sannerligen inte lätt att vare sig läsa eller blogga när ögonlocken bara envisas med att trilla ihop hela tiden. Men nu hoppas jag att det vänder. Våren är ju här! Då känns väl allt mycket bättre, eller hur?

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...