28 juni, 2012

Drömbokhandeln


Ivan och Francesca delar intresset för litteratur, verkligt god litteratur. Tillsammans öppnar de bokhandeln Au Bon Roman, bokhandeln som enbart säljer god litteratur. Böckerna som säljs i bokhandeln väljs ut av en hemlig kommitté. Bokhandeln blir en formidabel succé, men alla är inte förtjusta över deras affärsidé. Medlemmarna ur kommittén blir utsatta för trakasserier och rent av mordförsök. Vem eller vilka hyser agg mot Au Bon Romans grundare?  Det man stör sig på är att det finns människor som Ivan och Francesca som bestämmer vad som är bra och dålig litteratur. Till en början tycker jag Au Bon Roman är en lysande idé och skulle mer än gärna vilja strosa runt där. När det etableras nya bokhandlar utefter samma gata som Au Bon Roman, med budskap om att man ska läsa för nöjes skull och inget annat, kan jag inte annat än att hålla med. Jag njöt i fulla drag när jag läste den. Drömbokhandeln är en enormt trevlig bok för boknördar.

Läs vad Crister Enander, Bokmania och Fiktiviteter har skrivit om boken.

24 juni, 2012

Blade Runner


Rick Deckard arbetar med att spåra upp androider, mänskliga robotar, och "dra in dem", det vill säga döda dem. Det är svårt att skilja på androider och riktiga människor, då androider är programmerade med en historia, livsvilja och självbevarelsedrift. Till sin hjälp har Deckard ett test som känner av hur snabbt någon reagerar när de ställs inför etiska frågeställningar. Androiderna är dock inte enkla att spåra upp och "dra in" och Deckard finner snart att hans eget liv är i fara. Samtidigt blir han mer och mer tveksam till sitt eget yrke. Tidigare har han inte brytt sig nämnvärt, men efter att ha förälskat sig i androidkvinnan Rachael börjar han fundera i nya banor.

Blade Runner av Philip K Dick gavs först ut under titeln Do Androids Dream of Electric Sheep? Nuvarande titel fick den efter att Ridley Scott filmatiserat den och givit filmen namnet Blade Runner. Som alltid i Bakhålls titlar finns ett innehållsrikt efterord, som ger läsningen extra djup och förståelse för innehållet i boken och dess författare. Då jag inte har sett filmen har jag ingen möjlighet att göra jämförelser, men av efterordet att döma, förstår jag att filmen skiljer sig från boken en hel del.

Det finns en hel del att säga om den här boken. Dess religion, mercerismen, som är en slags kristendom baserad på Wilbur Mercer, som man kan förena sig med. Humörorgeln där man enkelt knappar in vilket humör man vill känna just där och då. Vördnaden om de levande djuren, det gillar jag! Många djur är sedan länge utdöda och det är status att vara ägare till ett äkta djur. Deckard äger bara ett elektriskt djur och en hel del av hans tankeverksamhet kretsar kring möjligheten att köpa ett livs levande djur för pengarna han tjänar genom att "dra in" androiderna. Framförallt känns boken viktig för den moraliska aspekten gällande människor vs androider då människorna många gånger verkar sakna moral gentemot androider, något som Deckard själv reflekterar över.

Det är inte ofta jag läser science fiction, faktiskt kan jag inte påminna mig att jag läst nån annan scifi-litteratur än H.G. Wells tidigare. Kanske borde jag röra mig utanför min egen bekvämlighetszon lite oftare. Blade Runner är en riktigt bra bok som jag förmodligen inte skulle ha plockat upp om det inte hade varit så att jag är medlem i Bakhålls kärntrupp. Jag har dem att tacka för många fina läsupplevelser.

Philip K Dick - Blade Runner
Originaltitel: Do Androids Dream of Electric Sheep/Blade Runner
Förlag: Bakhåll
ISBN: 9789177423492

19 juni, 2012

Den har kommit!


Joan Didion - Blå skymning


Inom loppet av två år förlorar Joan Didion sin man och sitt enda barn, dottern Quintana Roo. I Ett år av magiskt tänkande skriver Didion om året som följde efter makens död. I Blå skymning tecknar hon med varsamhet, sin dotters liv. Men den handlar även om vad det innebär att åldras, att bli lämnad ensam kvar när de personer man mest av allt håller av dör. Den handlar även om en mors bekännelse, hur kan det egentligen ha varit för Quintana Roo att växa upp som adopterad i ett välsituerat hem med föräldrar som var framgångsrika i sitt yrke? Har Joan varit en god mor till henne, eller var hon egoistisk som tänkte på sin egen karriär? Vilka svårigheter möter adoptivföräldrar? Blå skymning är helt enkelt en bok skriven av person som ställts inför många existentiella frågor och boken är kanske Didions sätt att söka svaret på de frågorna.


18 juni, 2012

Här var det tyst som i...

Jag har varit fruktansvärt dålig på att uppdatera bloggen den senaste tiden. Jag har även varit fruktansvärt dålig på att läsa böcker den senaste tiden. Därav bristen på inlägg kanske. Jag kan dessvärre inte utlova någon bättring, det brukar bara sluta med att jag känner press på mig vilket leder till att det nog blir ännu tystare härifrån. Jag har inte för avsikt att lägga av med bloggandet. Nej, jag väntar stoiskt ut den här läs- och bloggtorkan och bloggar lite nu och lite då när andan faller på, och i de fallen jag händelsevis har råkat läsa ut en bok eller två. ;-) På återseende!

11 juni, 2012

Belinda Bauer - Skuggsida


I Skuggsida tar Belinda Bauer åter med oss till den lilla landsorten Shipcott. En rad mord på kvinnor sker på nätterna och landsortspolisen Jonas Holly får hjälp av den otrevlige kriminalinspektören Marvel att lösa morden. Snart börjar någon lämna meddelande till Jonas Holly som anklagar honom för att inte sköta sitt jobb ordentligt. Någon verkar följa vartenda steg han tar och Jonas börjar frukta för sin svårt sjuka frus liv, som han tvingas lämna ensam hemma varje dag när han går till jobbet. Mördaren verkar välja ut offer som har legat sina familjer till last på grund av sjukdom. Är hans fru nästa offer? När Jonas bestämmer sig för att starta sin egen mordutredning vid sidan av trappas hoten upp allt mer. Mördaren verkar hela tiden ligga steget före Holly.

Jag ska inte avslöja slutet här, för alla som ännu inte har läst boken, men det här är en riktig nagelbitare. Det är verkligen olidligt spännande ända fram till sista meningen. Nerverna är på helspänn under läsningen och när man slutligen börjar ana vem mördaren var vill man bara skrika ut, för det får väl ändå inte vara så hemskt? Skuggsida är den perfekta sommardeckaren. Läs den!

07 juni, 2012

KPA Pension bjuder på sommarläsning!

Fick en trevlig överraskning i postlådan idag. Mitt pensionsbolag, via jobbet, bjuder nämligen på en pocketbok så här inför sommaren. Jag kan naturligtvis inte motstå ett sådant erbjudande och surfade genast in på sidan och knappade in koden. Nu är Niceville av Kathryn Stockett på väg hem till mig. Härligt!


04 juni, 2012

Kattungen Katti

Idag är det en stor dag! Min dotter har läst sin allra första bok, helt själv. Behöver jag tala om att jag är en stolt boknördsmorsa idag? Nu dröjer det nog inte länge förrän hon startar sin egen bokblogg. ;-)

Så här tycker hon om boken: Katti är en liten randig katt. Hon är busig och smyger i buskarna. Hon försöker hoppa som en groda. Sen fäktas hon med ett bi. Jag läste den själv och tyckte att det var en ganska bra bok. Det var ganska lätt att läsa, men ibland var det svårt.

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...