27 augusti, 2012

Läsivern som kom av sig

Det började ju så bra. Både läs- och blogglusten verkade ha kommit tillbaka på riktigt. Så försvann den lika fort. Underbart är kort liksom. Nåja, jag ska inte klaga. Läslusten dödades av att jag fick förmånen att intervjua en person jag beundrar. Nu när det är gjort kan väl läslusten komma åter? Snälla.

Senaste numret av Karavan kanske kan väcka lässuget till liv igen? Omslaget lovar i alla fall författarporträtt av Abdellah Taia och Mario Vargas Llosa. Det bådar gott.


11 augusti, 2012

Nostradamus Testamente

Just nu läser jag den här boken. Nostradamus' Testamente. Den är, precis som Cirkelns ände, så där lågmält spännande. Rätta mig om jag har fel, men jag tror bara att det är den första boken i serien som är översatt till svenska. Vilket innebär att jag får läsa den på norska. Till en början gick det lite trögt, det var längesedan jag läste på norska, men nu börjar det flyta på riktigt bra. Har svårt att lägga den ifrån mig.

10 augusti, 2012

Ett helt liv med böcker

Den här lilla godingen köpte jag på The English Bookshop i Uppsala. A Life with Books är en ljuvlig kärleksförklaring till litteraturen. Julian Barnes berättar i sin essä om sitt liv med böcker och hur han som barn närmade sig dem. Vinsterna i skoltävlingarna som alltid bestod av klassiker, utvalda av vuxna, som alls inte lockade till fortsatt läsning av den då, unge, Julian Barnes. Snart nog börjar han dock samla på böcker. Han lägger mer än hälften av sin lön på böcker och spenderar mycket tid på att åka runt till olika antikvariat i sin jakt efter åtråvärda objekt. Boksamlandet stagnerar något när han publicerar sin första roman. Kanske, funderar han, är det för att han numera producerar egna förstautgåvor som han inte har lika stort behov av andras? Fortfarande köper han dock böcker fortare än han hinner läsa dem. Känns det igen? Men det är ändå helt normalt menar Barnes: "[...] how weird it would be to have around you only as many books as you have time to read in the rest of your life."

I A Life with Books vurmar han även för den tryckta boken och boklådor som tappar mark gentemot e-böckerna. Den tryckta boken är en symbol för livets och läsandets symbiotiska varande. Barnes skriver: "When you read a great book, you don't escape from life, you plunge deeper into it." Det må vara en form av ytlig eskapism men det lär dig samtidigt något om livet och dess paradoxer, smärta, glädjeämnen och sanningar.

09 augusti, 2012

The Night Season utläst

Jag har precis läst ut den här boken och jag kan säga att jag är inte besviken. Utförligare läsrapport kommer snart. :-)

08 augusti, 2012

Bram Stoker - Domarens hus och andra noveller



Bram Stoker är väl mest känd för sin vampyrroman Dracula. Stoker skrev dock en hel del annat också, både romaner och noveller. 2006 gav Bakhåll ut en volym innehållande sju av hans noveller; Domarens hus, Abel Behennas återkomst, Råttbegravningen, Draculas gäst, Det växande guldets hemlighet, En dröm om röda händer och Konungens slott. Novellen som gett volymen dess titel, Domarens hus, är enligt min mening den läskigaste av dem alla. Det kan dock ha något att göra med min extrema fobi för råttor. En student som behöver få komma bort och få lite studiero hyr ett hus som stått tomt under en mycket lång tid. Han kan inte förstå varför alla verkar så rädda för huset. Han blir avrådd från att vistas där men när han frågar varför är det ingen som vill prata om det. Till slut får han veta att det för länge sedan bodde en mycket grym och skoningslös domare i huset och att hans grymhet fortfarande anses bebo huset. Studenten är dock inte det minsta vidskeplig utan flyttar in i huset och gör sig hemmastadd. Redan första natten, när han sitter djupt försjunken i sina böcker, för råttorna i huset ett fasligt oväsen. När de tystnar och han lyfter blicken ser han en jättelik råtta stirra på honom med ondskefull blick. Råttan sitter i domarens gamla länsstol och den kommer tillbaka natt efter natt, och snart nog inser studenten hur allt hänger samman och att skrönorna om domarens hus alls inte var några skrönor och han försöker i panik fly för sitt liv...

Jag läste novellen med skräckblandad förtjusning en kväll innan jag skulle sova. På natten drömde jag om, just det, råttor. Resterande noveller tyckte jag var lagom spännande och de påminner till viss del om Edgar Allan Poe, vars noveller jag tycker mycket om. Dracula gör ett litet gästspel i en av novellerna, Draculas gäst. Det hela utspelas under walpurgisnatten, den natt när djävulen och alla döda steg upp ur sina gravar, och kusken vägrar att fortsätta köra författaren, (som jag antar är Jonathan Harker även om det inte är tydligt i novellen), och han måste fortsätta sin resa till fots. Snart nog finner han sig stående framför grevinnans gravkammare där han tvingas ta skydd mot ett häftigt oväder. När gravkammaren lyser upp av en blixt ser han hur den döda kvinnan reser sig från sin grav.

Spännande, eller hur? En sak som jag gillar med Bakhåll är deras efterord. De innehåller mycket information om författaren och innehållet i boken. Jag hoppas de aldrig slutar skriva sina efterord. De är lärorika och mycket intressanta. Jag hoppas också att de, någon gång framöver, väljer att ge ut något annat av Bram Stoker på svenska. Det skulle vara trevligt att läsa mer av honom.

07 augusti, 2012

Chelsea Cain

När jag skulle beställa Kill You Twice, den senaste boken om Archie Sheridan och Gretchen Lowell av Chelsea Cain, upptäckte jag att jag hade missat att läsa bok fyra. The Night Season klickades genast ned i varukorgen. Har precis börjat läsa och det ska bli spännande att se vad hon har kokat ihop den här gången. Den tredje boken i serien blev jag lite besviken på då Gretchen endast fanns med i periferin. Nu vill jag inte bli besviken en gång till. Särskilt inte med tanke på att jag redan har köpt den femte delen.


05 augusti, 2012

The English Bookshop

Äntligen! Jag har väntat sen igår på att besöka The English Bookshop i Uppsala. Men vi var ju tvungna att hälsa på hos Pelle Svanslös först. När jag klev in blev jag dock lite överväldigad av myllret av böcker. Lyckades dock få med mig tre titlar som verkar vara intressant läsning.


04 augusti, 2012

Habegäret väcktes plötsligt till liv

Såg dessa böcker i ett skyltfönster och blev alldeles till mig i trasorna. Ett besök i denna bokhandeln är ett absolut måste under morgondagen. Jag kommer förmodligen inte ut med just dessa böcker, men jag såg mycket annat som lockade.


03 augusti, 2012

Tom Egeland - Cirkelns ände


Arkeologen Bjørn Beltø medverkar vid en arkeologisk utgrävning som den kände professor Llyleworth leder. Officiellt gräver man ut en oktogon vid Værne kloster men teamet hittar ett relikskrin som legat i jorden i 800 år och så snart det kommit fram i dagen stjäl professor Llyleworth det och åker från platsen. Bjørn Beltø följer efter och lyckas höra hur professorn planerar att föra skrinet ut ur landet. Han stjäl tillbaka skrinet från professorn, skrinet är funnet på norsk mark och tillhör norska staten. Varför är professorn så intresserad av skrinet och hur kunde han veta att det skulle finnas just vid Værne kloster? Han söker upp en rad människor för att söka sanningen om innehållet i skrinet och han dras obarmhärtigt in i en katt- och råttalek som tar honom runt Europa och Mellanöstern. Snart står det klart att människor han tidigare litade på är inblandade och han vet inte vem han kan lita på och alla verkar servera honom lögner. Kan skrinet verkligen innehålla Jesus eget evangelium? Oavsett om det stämmer eller inte finns det starka krafter som är beredda att göra allt för att innehållet i skrinet inte ska bli känt.


Cirkelns ände har beskrivits som den norska Da Vinci-koden. Nu har jag inte läst den så jag kan inte jämföra de två böckerna. Dock har jag sett filmen och visst finns det många likheter. Där Da Vinci-koden har mycket action (i filmen i alla fall) har Cirkelns ände en mer lågmäld spänning. Jag gillar det verkligen. Den är spännande ända fram till slutet och jag vill också veta vad det finns i skrinet och varför den där jäkla professorn vill ha skrinet. Bjørn Beltø, med sina inre demoner, är sympatisk och lätt att tycka om. Dessutom tycker jag mycket om sättet Egeland skriver på.

Det gläder mig att det finns fler böcker om Bjørn Beltø att läsa. Tyvärr verkar de inte finnas översatta till svenska så jag får läsa dem på norska. En av de andra böckerna om Bjørn Beltø, Lucifers evangelium, är redan på väg hem till mig.

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...