27 juni, 2013

Åh vilken fin post!

Nästan bara recex i brevlådan idag och den här blev jag lite extra glad för. Ser mycket fram emot att läsa den.


21 juni, 2013

Trevlig midsommar!

Önskar er alla en trevlig midsommarhelg med tid för avkoppling och mycket lästid! Själv ska jag roa mig med att jobba hela helgen. Lite lästid ska jag ändå försöka klämma in mellan arbetspassen. Trevlig helg!

20 juni, 2013

Klockan klämtar för dig

Just nu läser jag Klockan klämtar för dig av Ernest Hemingway och förundras över det vackra språket. Den här passagen tycker jag mycket om. Det känns nästan som om man står där bredvid Robert Jordan.

Robert Jordan förde åt sidan hästfilten som hängde framför ingången, och ute i den svala nattluften drog han djupt efter andan. Dimman hade lättat och stjärnorna trätt fram. Det var vindstilla, och nu när Robert Jordan kom ut från grottans varma luft, som var tung av röken från cigaretterna och kolelden, tung av doften från kokt kött och ris, saffran, kryddpeppar och olja, av den hartsaktiga, vinfläckade lukten från den stora lägeln som hängde vid ingången, upphängd i halsen med de fyra benen spretande och öppningen tilltäppt med en plugg i ena benet, tung av lukten från vinet som smådroppade ner på jordgolvet och kvävde dammlukten; när han kom från dofterna av olika kryddörter som han inte visste namnet på och som hängde i buntar från taket tillsammans med vitlök i långa strängar, från karlarnas kopparslant-, rödvins- och vitlöksaktiga lukt av häst- och människosvett som torkat in i kläderna (människosvetten syrlig och grå, det intorkade, avstrukna hästlöddret sött och äckligt), inandades han djupt bergens rena nattluft som doftade pinje och dagg från gräset på ängen vid bäcken. Daggen hade fallit ymnigt sedan vinden stillnat, men medan han stod där tänkte han att det skulle bli frost på morgonsidan.

19 juni, 2013

Remake av Stockholms Stadsmission

Ica bokförlag har gett ut boken Remake av Stockholms Stadsmission. Stockholms stadsmission driver secondhandbutiker och får in en hel del möbler, textilier och annat som inte går att sälja vidare. Istället för att dessa kasseras gör man om dem och säljer under märket Remake. Genialt tycker jag! Fler secondhandbutiker borde ta efter för att spara på våra resurser. Ja, fler av oss privatpersoner borde ta efter och göra detsamma innan vi kastar eller skänker vidare saker som vi tröttnat på. Boken innehåller många tips på hur man kan exempelvis syr om kökshanddukar till en fin barnklänning, syr en väska av avlagda kläder, virkar grytlappar av gamla påslakan eller gör om möbler. För sisådär en tio år sedan nu gjorde jag en flätad rund matta av gamla påslakan. Jag har den fortfarande kvar och har länge tänkt att jag ska göra en till. Jag har till och med en kasse med utsorterade påslakan och underlakan för ändamålet men har inte riktigt kommit till skott ännu. När jag läser den här boken vaknar dock den lusten till liv igen. Kanske jag ska ta mig i kragen i sommar...

Här kan du läsa mer om Remake och Stockholms Stadsmissions verksamhet. Köpstoppsbloggen har också skrivit om Remake.

18 juni, 2013

Björn vs människa

- Också bröstkorgen på en människa är lik bröstkorgen på en björn, sa Robert Jordan. Tar man av huden från björnen finns det många likheter i fråga om muskulaturen. 
- Ja, sa Anselmo, zigenarna tror att björnen är människans broder.
- Det gör indianerna också, sa Robert Jordan. Och när de har dödat en björn ber de honom förlåta dem. De sätter upp skallen i ett träd och ber honom förlåta dem innan de lämnar den. 

ur Klockan klämtar för dig, Ernest Hemingway

2 x Britt Dahlström

Bläddrar lite i de här fina antologierna av Britt Dahlström, båda utgivna av En bok för alla. I sällskap med Dickens kom ut förra året då det var tvåhundra år sedan Charles Dickens föddes. Volymen är en fin introduktion till Dickens författarskap då den innehåller utdrag ur många av hans böcker samt kommentarer om handling och huvudpersonerna i respektive verk. En liten pärla i bokhyllan.
Bara om böcker är en samling texter om litteraturen och dess betydelse, om författarskap, Harry Potter, poetik och plagiat. Också den en liten pärla att plocka ned ur bokhyllan och låta sig inspireras av.

Will Schwalbe - Bokklubben vid livets slut


Will Schwalbes mamma Mary Anne diagnosticeras med cancer i november 2007. Sjukdomen är långt framskriden och det enda sjukvården kan göra är att sakta ned sjukdomsförloppet och se till att Mary Anne bibehåller sin livskvalitet under tiden hon får cellgiftsbehandlingar. Litteratur och läsning har alltid varit viktigt i familjen Schwalbe och när Will ser tillbaka på sin barndom har litteratur en central del. På helgerna spenderade föräldrarna åtskilliga timmar i soffan tillsammans med varsin bok. Syskonen Schwalbe hade två val, antingen göra föräldrarna sällskap och själva läsa eller hålla sig ur vägen så mamma och pappa fick läsro.

Litteratur och läsning fortsätter att vara en central del i livet för mor och son. Mary Annes anhöriga och vänner turas om att följa med henne till sjukhuset och när Will följer med sin mamma samtalar de om böckerna de läser. Snart har de startat en bokklubb på två personer och  läser samma böcker som de samtalar om i väntrummet. "Man skulle kunna säga att bokklubben blev vårt liv, men egentligen var det snarare vårt liv som blev en bokklubb. Så hade det kanske alltid varit, men det var mammas sjukdom som fick oss att inse det. Vi pratade inte så mycket om klubben. Vi pratade om böckerna, och vi pratade om våra liv."

Will Schwalbe tecknar i Bokklubben vid livets slut ett kärleksfullt porträtt av sin mamma. Mary Anne är en stark kvinna som fortsätter kämpa och bevarar sin omtanke om andra människor ända till slutet. I hela sitt vuxna liv har hon arbetat med flyktingfrågor och det fortsätter att vara en viktig del i hennes liv. En av hennes drömmar är att kunna bygga upp ett bibliotek i Afghanistan och arbetet med att samla in pengar fortsätter hon med ända till slutet. Bokklubben vid livets slut är inte bara en kärleksförklaring till en mor utan även en kärleksförklaring till litteraturen och vad den kan tillföra våra liv. För som Mary Anne Schwalbe säger till sin son: "[...] det finns en sak man kan säga till folk som vill veta mer om världen och inte vet var de ska börja hjälpa till. Man kan alltid uppmana dem att läsa."

Jag blir djupt tagen av att läsa den här boken. Bokklubben vid livets slut är för mig ytterligare ett bevis på den läkande kraft som litteraturen tillhandahåller. Jag har förlorat ett svårt sjukt barn och litteraturen har varit och är fortfarande väldigt viktig för att kunna läka och gå vidare i livet.

Boktokig, litteraturkvalster & småtankar, Hanneles bokparadis och Litteraturmagazinet har också läst.

16 juni, 2013

Bloggen finns även på Facebook och Twitter

Har du ett konto på Facebook eller Twitter? Då kan du få uppdateringar där när bloggen uppdateras. Klicka på länkarna så kommer du till mina sidor där. Det går även att få uppdateringar via mail genom att anmäla sin e-postadress här på bloggen. Den funktionen finner du i den vänstra kolumnen, under mina kontaktuppgifter. Till sist vill jag önska alla bloggläsare en riktigt skön söndag!

15 juni, 2013

Böcker jag ser fram emot till hösten



Frukostläsning del två

Massor av intressanta reportage i Karavan. Det ser ut att bli en riktig långfrukost. ;-)

Nu tänker jag dessutom göra slag i saken att teckna en prenumeration på Karavan så jag inte missar något nummer av denna fantastiska tidskrift. Listan på böcker jag vill läsa brukar förlängas en hel del efter att jag har läst Karavan.


Frukostläsning

Svensk bokhandels stora höstkatalog kom igår. Härligt att bläddra bland alla förlagsannonser. Det finns många böcker att se fram emot. Sjukt snyggt omslag på katalogen dessutom!


11 juni, 2013

Finfin post idag

Idag fick jag paket från Adlibris med det här fina innehållet. Saving Francesca av Melina Marchetta och två Novellixer av Joyce Carol Oates och F. Scott Fitzgerald.


10 juni, 2013

Joe Hill - NOS4A2

Charles 'Talent' Manx har en Rolls Royce Wraith av 1938 års modell med en registreringsskylt som lyder NOS4A2 (Nosferatu). Det hade väl inte varit något problem om det inte hade varit för att Manx haft för vana att röva bort barn från sina familjer och föra dem till ett ställa som han kallar för Christmasland, en plats som endast finns i Manx's huvud och där varje dag är julafton och allt som är ledsamt och tråkigt är förbjudet. Manx är, enligt sig själv, ingen kidnappare utan ser sig istället som barnens välgörare då han räddar dem från föräldrar med alkohol- och andra sociala problem. När barnen anländer till Christmasland är de märkbart förändrade och inget barn har någonsin kommit tillbaka därifrån.

Victoria McQueen har en sällsynt gåva som gör att hon kan hitta saker. Det är tack vare sin övernaturliga gåva som hennes och Manx vägar en dag korsas. Victoria McQueen blir det enda barn som någonsin lyckas fly från Manx. Livet efter kidnappningen går dock vidare och Victoria får en son, Wayne, men hon lyckas inte bli någon bra förälder till honom. Hon har missbruksproblem och får även diagnosen schizofreni då hon upprepade gånger får telefonsamtal av döda barn som ringer från Christmasland. I ett desperat försök att få stopp på telefonsamtalen, som ingen annan än Victoria kan höra, stoppar hon in alla telefoner i ugnen och bränner ner sitt hus till grunden. Hon förlorar allt, även vårdnaden om Wayne.

Charlie Manx har dock aldrig glömt Victoria McQueen och de lögner som han tyckte att hon spred om honom i tidningarna efter att hon lyckades fly från honom. Nu har han återvänt för att hämnas och kidnappar Wayne för att befria honom från Victoria. När Charlie Manx dyker upp hos Victoria har han nyligen blivit dödförklarad av myndigheterna. Men hans döda kropp är förvunnen från bårhuset. När Victoria kontaktar polisen för att anmäla sin son försvunnen är det naturligtvis ingen som tror henne när hon säger att det är Manx som har kidnappat hennes son. Han är ju död... eller? Victoria är dock fast besluten att hitta sin son och föra hem honom igen innan det är för sent.

Jag såg med stor förväntan fram emot att läsa den här boken då jag verkligen har tyckt om de andra böckerna jag har läst av Joe Hill. Det är en spännande historia men jag tyckte den första halvan av boken var tämligen seg att ta sig igenom. Aldrig dålig, bara bitvis seg. Bokens andra halva var dock allt annat än seg. Victoria's desperata jakt för att rädda sin son ur klorna på Charlie Manx är ohyggligt spännande. För den som är utrustad med en liten portion tålamod kommer alltså belöningen av nagelbitande spänning i slutet. Slutet är läskigt bra och fantasieggande!

Skuggornas bibliotek och From Beyond har också har läst NOS4A2.

07 juni, 2013

Så sjukt snyggt omslag!

Den här boken förtjänar ett eget inlägg enbart på grund av det sjukt snygga bokomslaget. Det är så snyggt att jag bara måste ha ett exemplar av denna utgåva i min bokhylla!



02 juni, 2013

Hundöron och understrykningar

Endast ett par sidor lästa i Bokklubben vid livets slut och jag har redan hunnit vika hundöron och stryka under meningar jag vill minnas och kunna återvända till. Det här bådar gott vill jag lova.

Vampyrer och bokklubbar

Phu...läste ut tegelstenen NOS4A2 av Joe Hill tidigare idag. Ett separat inlägg om den boken kommer inom kort. Jag har haft ett ganska bra läsflyt senaste tiden, även om jag inte riktigt har samma flyt som för ett par år sedan. Nåja, bäst att passa på så länge läslusten varar. Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe står på tur. Jag har en känsla av att jag kommer att tycka om den här boken.


Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...