21 september, 2014

Hipp hurra för Stephen King!

Idag fyller skräckmästaren Stephen King 67 år. Hipp hipp hurra!


Känner mig splittrad

Just nu har jag alldeles för många böcker på g samtidigt. Det blir lite splittrat och jag får svårt att koncentrera mig på läsningen. Jag får försöka ta mig i kragen och läsa en bok i taget. Det säger alltid min dotter till mig och jag kanske ska lyssna på henne. ;-)

17 september, 2014

Hercule Poirot lever vidare

Den som trodde att den sista boken om Hercule Poirot var skriven, trodde uppenbarligen fel. Sophie Hannah har skrivit en ny bok om privatdetektiven Poirot i Agatha Christies anda. Nyligen landade ett recensionsexemplar av boken i min brevlåda. Det ska bli intressant att läsa den.

15 september, 2014

100 antirasistiska boktips från LitteraturMagazinet

På grund av gårdagens valresultat har LitteraturMagazinet sammanställt en lista på antirasistisk litteratur. Där finns böcker som Anne Franks dagbok, Utrensning av Sofi Oksanen och Och bergen svarade av Khaled Hosseini. Litteratur som har blivit än viktigare att läsa idag när vi vaknar upp till ett Sverige där den politiska kartan har ritats om. Mycket bra initiativ av LitteraturMagazinet.

06 september, 2014

Amanda Hellberg - Snögloben

Ett storslaget bröllop på Wytham Hall utanför Oxford slutar i ett brutalt mord på brudgummen, Theo de Vere. Bruden befinner sig i ett katatoniskt tillstånd och hennes blödarsjuke son är försvunnen. Maja Grå och hennes kollegor blir kallade till platsen. Det står snart klart att vissa detaljer i mördarens tillvägagångssätt stämmer väl överens med några ouppklarade mord på unga pojkar i början på 1990-talet. Ett av offren bror till Majas man. Ett faktum som Maja in i det längsta döljer för sina kollegor. Utredningen står still och en läcka inom den egna poliskåren omöjliggör att Maja fortsätter delta i utredningen. De övernaturliga "gåvor" hon har försökt dölja står snart att läsa på varenda löpsedel. Broderns grymma död har påverkat Jack djupt och genom det här fallet får Maja möjlighet att hjälpa Jack och hans familj att finna klarhet i vad som hände och en chans att gå vidare. Maja fortsätter därför på eget bevåg att göra efterforskningar trots att hon är bortkopplad från fallet. Det visar sig bli efterforskning med sitt eget liv som insats. Samtidigt strider Maja för att hon och Jack ska hitta tillbaka till varandra på grund av svåra händelser som skett tidigare.

Det här är första boken om Maja Grå som jag läser. Jag inser att jag borde ha börjat från början men samtidigt står det att böckerna är fristående från varandra. Ändå känns det lite frustrerande då det känns som om man har missat viktiga pusselbitar när det refereras till sånt som jag som ny läsare inte har en aning om. Jag lämnas med frågor och för att få svar på mina frågor måste jag läsa de tidigare delarna i serien. Styggelsen har jag fått lov att fjärrlåna och Döden på en blek häst lånade jag igår och kunde inte hålla mig från att börja läsa. Så står jag här med den eviga frågan: Varför har jag inte läst Amanda Hellbergs böcker tidigare?

04 september, 2014

Jag vann!

Jag hade den stora turen att vinna i Annikas utlottning av bokaskar i samband med den senaste bokbloggsjerkan. Vad roligt, det trodde jag inte. Tack så mycket, Annika och tack Nillas handelsbod!

03 september, 2014

Alla som INTE ska på Bokmässan räcker upp en hand!

Jag ska inte dit i år heller. Suck... Vilket år som helst ska jag ta mig i kragen och besöka den stora mässan i Göteborg. Medan ni andra planerar för mässan 2014 så får jag nog börja planera för 2015. ;-) Ett år minns jag att jag tröstshoppade jag på Röda Korset. Det kan hända att det blir en favorit i repris, eftersom jag i år inte får köpa några nya böcker. Då ska jag nog passa på och ta med mig en kasse utrensade böcker också. Jag hade i början av året en tanke att jag (så småningom) endast skulle äga de böcker jag kommer läsa om. Det kommer ta lång tid att komma fram till det målet kan jag säga. I somras började jag även sortera lite bland mina böcker och har kommit en liten bit på väg. Alla böcker som handlar om miljö, creative writing, ekonomi/frivillig enkelhet, vegetarianism/veganism och mat/kokböcker står nu tillsammans. Familjen King (Stephen, Owen, Tabitha och Joe Hill) förärades en egen hylla också. Någon gång inom en (förhoppningsvis) snar framtid tänkte jag införskaffa en bokhylla där jag ska ställa alla mina böcker inom skräckgenren. Kanske är det just det jag får ägna mig åt medan alla andra ränner på bokmässa - skräckhylleplanering. Det kan bli läckert...

01 september, 2014

Bokbloggsjerka

Det var längesedan jag deltog i en bokbloggsjerka men nu har Annika även med en utlottning så jag måste givetvis pröva lyckan.

Vad har du läst för spännande böcker i sommar?Jag tog mig äntligen för att läsa Hungerspelstrilogin och blev positivt överraskad. Fastnade direkt i böckerna. Nu återstår bara att se filmerna.

Om jag skulle vinna utlottningen av en bokask är det denna jag helst skulle vilja ha.

John Seymour - The Fat of the Land

I The Fat of the Land av John Seymour får man följa författaren och hans familj på deras resa till självförsörjande familj. Till en början lever Seymour och hans fru på en båt men när de får tillökning inser de hur opraktiskt det är med småbarn på en båt. De börjar därför se sig om efter en bit mark där de kan leva av det jorden ger. Till en början får de hyra mark och de lever mycket spartanskt. De enda inkomster de har är från Seymours skrivande och från hans frus krukmakeri. Det är inga stora summor och i övrigt får familjen försörja sig genom att odla sin egen mat eller genom byteshandel. Familjen Seymour har en stor bekantskapskrets och har ofta besökare i den lilla stugan. Besökarna får givetvis arbeta för mat och husrum, och det finns alltid något som behöver byggas eller lagas. Sen festar man loss på husets vin.

Det självförsörjande livet är ingen dans på rosor utan innebär mycket hårt slit men John Seymour vill för allt i världen inte byta ut sitt liv mot ett vanligt arbete. Så här skriver han i boken:

It is all very well to talk about "the fruits of the earth in their season", and very nice too: but it is nice to be able to eat tomatoes in April, or pork in August. Of course if you buy these things from the shop you can eat anything at any time of the year, but then you find you have to catch the eight-thirty every morning and go sit all day in a stuffy office to able to do so. If you do not want to catch the eight-thirty what you do is you grow these things for yourself, and preserve them. 

Och sen följer en beskrivning på hur de tar tillvara på allt de odlar och djuren de slaktar. Det är ett jävla slit rent ut sagt. Jag skulle inte själv vilja leva som självförsörjande men beundrar verkligen de människor som gör det. Mycket på grund av det som Seymour är inne på. Att kunna äga sin egen tid istället för att arbeta åt någon annan. Som inspiration åt alla som drömmer om självförsörjning (i vilken mån det nu må vara) är The Fat of the Land en inspirationskälla. För mig är det mycket inspirerande att läsa om människor som hoppar av ekorrhjulet och väljer att gå sin egen väg.


Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...