26 februari, 2015

Ett litet bokreafynd


Jag var inne på Akademibokhandeln idag och kikade lite på deras reautbud. Det blev ett litet köp. Skönlitteraturen gick bort. som jag nämnt tidigare lånar jag mer på biblioteket i stället för att köpa. Men en liten träningsbok blev det. Jag har sedan tidigare ett träningsprogram från sjukgymnast som bland annat innehåller övningar med en balansboll. Det kan ju inte skada att bygga på de övningar jag redan gör med nya för att stärka kroppen ytterligare. Jag jobbar som undersköterska och det sliter mycket på rygg och axlar, något som jag varit sjukskriven för mer än en gång. Träning är därför något jag måste göra om jag vill slippa ha ont i framtiden. Hoppas den här boken kommer väl till pass för att variera träningen lite.

14 februari, 2015

Kate Morton - Den glömda trädgården

England, 1913. En liten flicka hittas ensam på ett fartyg på väg till Australien. Flickan har tagits dit av Sagoberätterskan som bett henne stanna på fartyget medan hon hämtar något. Sagoberätterskan hinner inte tillbaka innan fartyget avseglar och den lilla flickan är alldeles ensam. Väl framme i Australien förbarmar sig en hamnarbetare över henne och tar henne med sig hem medan han söker efter flickans familj. Någon måste jag ju sakna sitt barn. Tiden går och eftersom ingen verkar söka efter flickan blir hon snart en del av deras familj.Hon vägrar tala om vad hon heter. De kallar henne Nell. Hon får inte veta förrän hon är vuxen att hon är ett hittebarn och nyheten gör att hela hennes värld rämnar. Hon distanserar sig från familjen och börjar söka efter sina rötter. Med sig på fartyget hon kom med som barn hade hon en koffert som bland annat innehöll en bok av Sagoberätterskan. Med hjälp av denna hoppas hon kunna söka reda på sin biologiska familj. Spåren leder henne till Blackhurst Manor i Cornwall, England dit hon anländer 1975. Där finns en liten stuga till salu som hon köper och hon ämnar flytta till England för gott för att fortsätta sökandet. Väl hemma i Australien igen förbereder hon sig för att flytta till andra sidan jordklotet när något kommer emellan. Sina planer håller hon hemliga för sin familj. När hon dör testamenterar hon allt till sitt barnbarn Cassandra, som först då får reda på mormoderns förflutna. Hon väljer att fortsätta sökandet efter Nells föräldrar och beger sig av till England.

Det här var en riktigt spännande bok med mycket intriger och ett gripande livsöde. Den rör sig i det tidiga 1900-talets olika samhällsskikt. Det är å ena sidan lyx och flärd och å andra sidan fattigt, smutsigt och eländigt och hur dessa två världar möts. En bok att drömma sig bort i en stund.

10 februari, 2015

Bokrea!

Idag kan man äntligen börja botanisera bland årets bokreatitlar! Spännande. Nu gäller det bara att inte köpa på sig sånt som man läser bara en gång och lika gärna kan låna på biblioteket. Ska titta och begrunda och suga på karamellen en smula innan jag gör något inköp/förhandsbokning. Ska nog gå bra det här ska ni se... ;-)

08 februari, 2015

P.D. James - När döden kom till Pemberley


Elizabeth har varit gift med Mr Darcy i sex år, de har fått två söner och lever ett stillsamt liv på Pemberley. Det förbereds inför den årliga höstbalen när Elizabeths lillasyster Lydia Wickham objuden kommer till Pemberley och skriker att hennes man har blivit mördad. Balen får genast ställas in och ett sällskap ger sig ut för att söka efter den påstått mördade Wickham. Efter en tids sökande påträffar man mycket riktigt Wickham, dock inte död, utan böjd över sin gode vän kapten Denny. Wickham är täckt av blod och säger förtvivlat att han har dödat sin vän. En bekännelse som han senare tar tillbaka och hävdar att han är oskyldig till kapten Denny's död. Han är dock mycket förtegen om vilka händelser som lett fram till hans väns död. En utredning tillsätts och Pemberley är nu centrum för en mordutredning.

Jag tyckte så mycket om Stolthet och fördom att jag var tvungen att låna hem När döden kom till Pemberley bara för att få återse Elizabeth och Darcy  igen och tyckte upplägget på boken lät mycket tilltalande. Men nja, jag vet inte om jag tyckte att det funkade så bra. Kanhända jag läste den här boken allt för nära inpå originalboken. Karaktärerna känns så konstlade och samtalen mellan Elizabeth och Darcy är så stela att det blir riktigt pinsamt. När döden kom till Pemberley är för all del helt okej som tidsfördriv men inte så mycket mer än så.

05 februari, 2015

Jane Austen - Stolthet och fördom


Äntligen har jag tagit mig tid att läsa denna klassiker. Som jag älskade den! Första meningen är berömd:  

Det är en allmänt vedertagen sanning att en ogift man försedd med en hygglig förmögenhet måste vara i behov av en hustru.

Mrs Bennet har fem ogifta döttrar och det är därför med stort intresse hon mottar nyheten att Charles Bingley för en tid ska bo på det närliggande godset Netherfield. Det tar inte lång tid förrän han förälskar sig i Jane Bennett, den äldsta av döttrarna. På Netherfield befinner sig också Bingley's gode vän Fitzwilliam Darcy, en stilig man med en betydande förmögenhet men som uppfattas som högfärdig och inte så lite dryg. Under en bal säger han om Jane's yngre syster Elizabeth att hon inte är värd att dansa med då hon inte är tillräckligt vacker för honom. Tyvärr hör Elizabeth honom säga det och börjar tycka mycket illa om honom och hans högfärdiga sätt.  Vid ett besök på Netherfield blir Jane hastigt sjuk och tvingas stanna kvar där en tid. Elizabeth beger sig dit för att vara hos sin älskade syster men tyvärr befinner sig även Mr Darcy där och hon tvingas stå ut med hans sällskap. Vad Elizabeth inte vet är att han under denna vistelse börjar fatta tycke för henne. Mot sin vilja får man väl säga eftersom Elizabeth's familj inte anses vara fin nog. Sedan utvecklar sig en kärlekshistoria som försvåras av Darcy's stolthet och Elizabeth's fördomar gentemot honom. Till slut gör det nästan ont i en när man läser hur fruktansvärt envisa de är båda två och alla de krafter som på alla vis försöker hindra att de får varandra. Stolthet och fördom är verkligen en av de bästa böcker jag har läst på mycket mycket länge. Den gjorde så starkt intryck på mig att jag har fått en släng av Jane Austen-feber. Så snart jag hade läst ut Stolthet och fördom var jag tvungen att gå till biblioteket och låna När döden kom till Pemberley av P.D. James då jag bara var tvungen att få återse Darcy och Elizabeth igen. Mer om vad jag tyckte om den boken kommer i ett senare inlägg. Filmen med bland annat Keira Knightley var jag naturligtvis tvungen att beställa hem och ska titta på vad det lider. TV-serien med Colin Firth som Mr Darcy står definitivt på en framtida inköpslista. För att inte tala om alla andra böcker av Jane Austen som genast seglade högt upp på min att-läsa-lista.

02 februari, 2015

Shortlist

Efter att jag kikat runt lite bland mina olästa pocketböcker fick jag ihop en liten hög med böcker som jag gärna vill läsa inom en snar framtid. En liten shortlist om man så vill. Året ska ju dock präglas av läslust så det är högst osäkert när böckerna blir lästa. Kan hända dyker det upp något annat som lockar.




Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...