30 augusti, 2015

Liane Moriarty - Öppnas i händelse av min död


Cecilia är en lyckligt lottad kvinna. Hennes liv är perfekt. Hon har en perfekt man, tre perfekta döttrar och ett perfekt jobb. Hon är en mycket framgångsrik kvinna. En dag hittar Cecilia ett brev på vinden. Brevet är adresserat till henne: "Till min hustru, Cecilia Fitzpatrick. Öppnas i händelse av min död." Det är bara det att hennes man inte är död. Han är på affärsresa. Ska hon öppna brevet eller inte? När hon för brevet på tal för sin man reagerar han väldigt konstigt men säger samtidigt att innehållet i brevet bara är sentimentalt dravel. Han ber henne att inte läsa det. Cecilia tycker att han beter sig konstigt och undrar vad det är han döljer. Hon gömmer brevet. Hennes man kommer hem tidigare från sin affärsresa. På natten vaknar hon och hör hur hennes man letar febrilt efter något på vinden. Det måste vara brevet han letar efter och till slut tar hennes nyfikenhet över. Hon läser det. Det som står där i kommer att förändra livet för alltid. Inte bara för Cecilia och hennes familj utan även för andra i deras närhet.

När jag såg den här boken på biblioteket och läste på baksidan var jag bara tvungen att låna med den hem. Den lät så fruktansvärt spännande. Men...ja tyvärr finns det ett men. Eller ett par. Den var väldigt trög i början när alla huvudpersoner skulle presenteras. Slutet är inte heller vad jag hade tänkt mig. Det känns bara som en lång räcka av konstiga sammanträffande. Det förtog verkligen en del av av läsupplevelsen och drar tyvärr ned betyget rejält. Att boken dessutom innehåller en hel del klyschor gör inte saken så mycket bättre. Nja, den här boken lät mycket bättre än vad den i själva verket var. Dock var den ett helt okej tidsfördriv.

Andra som har läst: med näsan i en bok, Boktokig, hyllan och Feelgoodbiblioteket.

27 augusti, 2015

Katherine Webb - Av en annan värld


Allt börjar med en okänd soldat som hittas i en krigsgrav från första världskriget. Med sig i graven har han en väl försluten plåtburk. I burken ligger det brev som är förvånansvärt välbevarade. Breven är undertecknade H. Canning på Cold Ash Holt. Avsändaren är vag i sina antydningar men det står klart att brevskrivaren har hjälpt till att tysta ned en händelse som gör henne rädd. Att det är en kvinna som har skrivit breven står klart då hon nämner sin graviditet och sedemera sitt barn. Frilansjournalisten Leah får i uppdrag att med hjälp av breven ta reda på vem den okände soldaten är.

Sommaren 1911. Pastor Albert Canning och hans fru Hester Canning bor på prästgården i Cold Ash Holt. De är nygifta och har redan äktenskapliga problem. Den sommaren kommer en ny tjänsteflicka till paren Canning. Cat Morley har suttit fängslad och prästparet har förbarmat sig över henne och givit henne ett arbete. Det finns många rykten om varför Cat hamnade i fängelse och vid som Hester närvarar vid förmedlas att en ond närvaro finns bland en av deltagarna vid seansen. Det spekuleras genast om det är Cat som avses. Det kommer ytterligare en gäst till Cold Ash Holt den här sommaren. Albert är mycket intresserad av det övernaturliga och har bjudit in Robin Durrant, en teosof. Albert är säker på att han har sett älvor på en äng i närheten. Durrant kommer dit för att söka efter dessa övernaturliga väsen som han kallas elementarandar. Durrant är mycket charmerande och vältalig. Tjänsteflickan Cat kommer snart på att Durrant har hemligheter för paret Canning. Livet på Cold Ash Holt förändras dramatiskt den sommaren och leder fram till den fruktansvärda händelse som Hester nämner i sina brev till soldaten.

Berättelsen griper verkligen tag i en och när jag i slutet av boken anar hur det ska sluta vill jag bara stänga igen boken och fantisera ihop mitt eget lyckliga slut. Men jag läser såklart ut boken, och visst går det så illa som jag anade. Nutid och dåtid varvas i ungefär vartannat kapitel. Jag tyckte mycket om Carolines arv av samma författare och det sätt hon skriver på. Det finns ytterligare en bok på svenska som heter En sång från havet. Den hamnar genast på min att-läsa-lista. Katherine Webb är en ny favoritförfattare.

19 augusti, 2015

17 augusti, 2015

Ann Cleeves - Svart som natten


En tonårsflicka hittas mördad i den lilla staden Ravenswick på Shetlandsöarna. Mordoffret, Catherine Ross, är nyinflyttad till ön och hon har blivit strypt med sin egen halsduk. Misstankarna går snabbt till enstöringen Magnus Tait som bor i närheten av fyndplatsen. Tait var huvudmisstänkt när en liten flicka försvann för många år sedan. Hon blev aldrig återfunnen. Nu tycks alla ha fått bevis för att Tait är skyldig. Han kan bara inte ha befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle två gånger. Och det vet ju alla hur konstig Magnus Tait är. Kommissarie Jimmy Perez vill dock inte förhasta sig. Ska han få Magnus Tait fälld för mord måste han ha ordentliga bevis. Han börjar därför kartlägga Catherine's förehavanden för tiden innan hon blev mördad. Det visar sig att hon höll på med ett skolprojekt som handlade om livet på Shetlandsöarna, ett projekt som inte alltid var smickrande för öborna. I ett så litet samhälle är det dessutom svårt att ha hemligheter. Kan Catherine av misstag ha snubblat över en hemlighet som någon var beredd att döda för? 

Svart som natten är den första delen i en serie som handlar om kommissarie Jimmy Perez. Det var intressant att handlingen utspelar sig på en ö. Det finns inte så många mordmisstänka vilket gör att man därför misstänker i stort sett alla. Svart som natten var en riktig bladvändare och spänningen byggs verkligen upp mot slutet. Det är först på de sista sidorna som man får reda på vem mördaren är och det är verkligen ett oförutsägbart slut. Jag kan verkligen rekommendera den här boken och kommer definitivt att läsa fler böcker i den här serien.

14 augusti, 2015

Så kom den äntligen

Äntligen damp den ned i brevlådan. Bokbloggarnas bibel - Svensk bokhandels höstkatalog. Eftersom jag återupptog mitt bokbloggande så där lite oförhappandes så hade jag inte förbokat katalogen utan fick lägga in en beställning. Har gått och längtat efter den hela veckan. Idag låg den dock bland posten. Underbart! Ska läsa och kryssa för, göra listor och längta efter alla härliga böcker.

13 augusti, 2015

Augustienkät

Enkäten kommer från Johannas deckarhörna

1 De flesta är överens om att sommaren 2015 inte har varit någon höjdare vädermässigt, hittills. En del läser mycket när det regnar, andra sitter mest och trånar efter den där solstolen som inte går att använda. Hur har din lässommar varit? (Hittills, även här, sommaren är ju inte slut ännu.)
Min lässommar har varit fantastisk hittills. Har verkligen kommit in i ett härligt läsflow och jag hoppas att det håller i sig nu när semestern är slut.

2. Nämn tre böcker du bara måste läsa i augusti (gamla eller nya)!
De fördömda av Joyce Carol Oates, Det av Stephen King och Spökstaden av Ransom Riggs.

3. Vilka nya böcker som kommer i augusti längtar du mest efter?
 Det slutna ögat av Belinda Bauer. Sicksackvägen av Anita Desai. Står dig ingen åter av Anna Karolina.

4. Kräftor eller surströmming. I augusti är det premiär för dessa ”delikatesser”. Vilket väljer du helst?
Ingetdera då jag är vegetarian.

5. Vilken är den bästa boken du har läst i sommar?
Pestens tid av Stephen King.

6. Finns det någon för dig ny författare du är sugen på att läsa i höst?
Jennifer McMahon. Vinterfolket kommer ut på svenska i höst.
.
7. För många är ju också augusti förknippat med skolstarten. Har du något starkt läsminne från skolåren?
Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian

8. Semestern är kanske slut snart, men hur gör du för att hålla liv i sommarkänslan lite till?
Oj, jag vet inte. Det blir förhoppningsvis lite kvällspromenader i härligt sensommarväder. Och lite mer grillat.


9. Anta att det börjar komma en hel del höstböcker hem till dig, men du är ju inte färdig med de böcker du hade planerat att läsa i sommar ännu. Samtidigt vill du kasta dig över nyheterna. Hur prioriterar du?
Det där är ju ett ständigt återkommande problem. Tiden räcker inte alltid till alla de böcker jag vill läsa. Det får nog bli någon slags varannan-taktik.

10. Till sist, vilken är hösten allra mest efterlängtade måste-läsa-direkt-bok för dig?
Samma som på fråga 6. Vinterfolket av Jennifer McMahon. Är verkligen supersugen på att läsa den.

08 augusti, 2015

En bok att se fram emot i höst

 Den här boken ser jag verkligen fram emot att läsa när den kommer ut på svenska i höst. Perfekt bok att läsa i höstmörkret.

06 augusti, 2015

Ibland ska man ha tur


Häromdagen letade jag på nätet efter den svenska översättningen av It av Stephen King. Jag har den i pocket på engelska men vill läsa om den på svenska. Det verkar dock inte finnas någon svensk upplaga i tryck. Igår gick jag in på en lokal loppis, bara lite så där av en slump och vad hittar jag om inte en svensk utgåva i två volymer. Det var tydligen meant to be. Ska nog ge mig i kast med Det lite senare i höst.

05 augusti, 2015

Läser just nu

Pestens tid läste jag någon gång under tonåren och kände att det var dags för en omläsning nu under sommaren. Det är en fröjd att läsa en av King's absolut bästa böcker. Stämningen kunde ju inte bli bättre med tanke på att jag samtidigt har dragit på mig en ordentlig sommarförkylning. Eller vad det nu är...

04 augusti, 2015

Hoppjerka...

känner jag mig som. När jag hade skrivit mitt senaste blogginlägg trodde jag faktiskt att jag var färdig med bloggen. Men...den senaste tiden har jag saknat bokbloggosfären väldigt mycket. Jag har kommit på mig själv med att tänka "det här måste jag lägg upp på bloggen" eller " den här boken bara måste jag tipsa om". Sedan kommer jag på att nej det kan jag ju visst inte för jag har ju lagt ner bokbloggandet. Det känns tomt. Och kanske samtidigt lite dumt att försöka väcka den till liv igen. För tänk om jag misslyckas...igen? Å andra sidan - en av anledningarna till att bloggandet fick ge vika var att jag inte mått bra under en längre tid. Bloggandet blev ännu ett måste för mycket. Läsningen var också väldigt ojämn och ibland obefintlig. Det fanns inte så mycket att blogga om. Idag mår jag bättre och det känns som om jag läser böcker som aldrig förr. Så jag ger bloggandet en chans till. Skiter det sig så är väl inte det hela världen. Jag gör helt enkelt ett försök. Så... hej igen. :-)

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...