13 mars, 2019

Peter Streijffert - Odla i stan


Intresset för stadsodling har ökat de senaste åren. Det finns intresseföreningar i flera städer i Sverige. Peter Streijffert har skrivit boken Odla i stan. I boken får man möta flera personer som delar med sig av sina erfarenheter av stadsodling. Stadsodling kan innebära så mycket. Allt från odling på en bakgård, på en balkong eller uteplats, till odling på fönsterbrädan. Odla i stan har också många fina bilder som verkligen inspirerar till odling.
   Själv bor jag i lägenhet i ett mindre samhälle, men jag kan ändock relatera till stadsodling eftersom jag inte bor i hus med egen trädgård. Jag brukar odla bland annat tomat, paprika och chili på min balkong. I år tänkte jag även försöka mig på en gurksort som ska funka bra att odla i kruka, samt även lite squash och aubergine. Förra året fick jag låna en bit land hos min pappa där jag kunde odla lite rotfrukter och lite olika sallater. Det ska jag göra även i år. Det finns inget bättre än att kunna äta av det som man har odlat själv och veta att det inte innehåller några gifter. Dessutom smakar det ju så mycket bättre än de grönsaker som man köper i affären, något som även nämns i boken.
   Jag tror att det här kommer att bli mycket viktigare i framtiden om vi vill bli mer självförsörjande i Sverige. Man kan kanske dra lite paralleller till de så kallade Victory gardens som människor hade under första och andra världskriget. Vi är ganska sårbara i Sverige om det skulle inträffa en kris av något slag. Stadsodling i större skala kommer att behövas för att minska beroendet av importerade grönsaker och således minska vår klimatpåverkan. Dessutom finns det forskning som visar att odling och att vara ute i naturen sänker människors stressnivå. Det finns alltså bara positiva saker med stadsodling, och givetvis odling överlag. Peter Streijffert har skrivit en bok som verkligen ligger rätt i tiden.

I klippet nedan berättar författaren lite om innehållet i sin bok och varför odling i stan är så viktigt.Peter Streijffert - Odla i stan
Förlag: Blue Publishing
ISBN: 9789186293642

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

min 86-åriga mor äter egna tomater från sin lilla balkong hela sommaren, sonen har potatis, gurka, ärter och annat på sin lilla altan.

Hellre barfota än boklös sa...

Låter härligt!

Kristina Svensson - Författarboken

Författarboken vänder sig först och främst till egenutgivare eller indieförfattare. Alltså författare som ger ut själv istället för att b...