10 juni, 2019

Justin Cronin - Flickan från ingenstans


Ett topphemligt amerikanskt militärexperiment där dödsdömda brottslingar får agera försökskaniner. De flesta av dem dör av viruset när de utsätts för det. Men några överlever och förvandlas till blodsugande mördarmaskiner. En av försökspersonerna skiljer sig från de andra. Det är den föräldralösa flickan Amy Harper Bellafonte. Hon verkar inte förändras av viruset.
   Något går snett och de försökspersoner som förvandlats till mördarmaskiner rymmer. FBI-agent Brad Wolgast och den sexåriga Amy lyckas fly från militärbasen och gömmer sig i en stuga i skogen.
   Hundra år senare bor människor i kolonier, där livet går ut på att skydda sig från vampyrerna, eller viraler som de också kallas. Stark belysning på nätterna håller viralerna borta. Men kolonins dagar är räknade. Batterierna som förser belysningen med ström håller på att laddas ur. Det är nödvändigt att hitta reservdelar till batterierna och en expedition ger sig ut till ruinerna av en stad för att försöka hitta de nödvändiga delarna. Under tiden de är i staden överfalls de av viraler men får hjälp av en ung flicka. Hon verkar besitta krafter som håller viralerna på avstånd. Expeditionen tar sig tillbaka till kolonin. Några dagar senare står den unga flickan utanför murarna till kolonin och vill komma in. Det är bara det att det är natt. Att öppna portarna nattetid innebär i praktiken dödsstraff. Så öppnas ändå portarna och flickan släpps in. Efter den natten blir ingenting mer sig likt i kolonin.

Jag har hört så mycket positivt sägas om denna bok så jag såg mycket fram emot att läsa den. Samtidigt var jag lite ovillig att börja på grund av dess tjocklek. Min storpocket bestod av cirka 900 sidor. Tänkte att det skulle ta en hel evighet att komma igenom boken, men icke. Den var svår att lägga ifrån sig. Kanske lite väl långrandig emellanåt. Det jag gillar med den här bokens vampyrer är att de tar klivet tillbaka till att vara den sortens vampyr som fanns innan greve Dracula gjorde entré i litteraturen. Vampyrerna, eller viralerna som de också kallas i den här boken, har inga slängkappor eller är belevade adelsmän. I Flickan från ingenstans är de mer av de monster som dödar besinningslöst. Äldre tiders vampyrer var mer lika det vi kallar för gengångare. De uppsökte ofta sina levande släktingar för att vara med dem. Det var inte alltid de sög blod utan ville vara nära sina levande släktingar. Suger blod gör dock de här viralerna. Men det som är likt de äldre tidernas vampyrer, före greve Dracula, är att de återvänder till den plats som de härstammar från. Jag tycker att det är en intressant tillbakagång på det hela taget.
   Flickan från ingenstans är den första delen i Passagentrilogin (boken heter The Passage på engelska) och jag har köpt de två andra delarna i serien. Ser fram emot att läsa fortsättningen.

Justin Cronin - Flickan från ingenstans
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113042268

Andra bloggare som har skrivit om boken är Ett hem utan böcker, Annikas litteratur- och kulturblogg och Marias bokliv.

Inga kommentarer:

Fyndat utgallrade biblioteksböcker

När jag var på mitt bibliotek häromdagen hittade jag flera böcker i hyllan för utgallrade böcker som jag fyndade för en femma st...