14 augusti, 2024

M.W. Craven - Botanikern


Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har påträffats i sin fars hem med krutrester på händerna och de enda spår som finns i snön som precis har fallit tillhör Estelle Doyle. Den tekniska bevisningen mot Doyle är tung men Washington Poe vet att hon är oskyldig. Frågan är bara hur han ska kunna bevisa det. 
   Samtidigt som Estelle Doyle sitter häktad härjar en giftmördare som i pressen kallas för Botanikern. Botanikern skickar dikter och torkade blommor till de kändisar som är måltavlor. Trots att dessa personer bevakas dygnet runt lyckas Botanikern på något vis att slinka igenom och personerna dör plågsamt. 
   Det blir en kamp mot klockan för att få fatt i Botanikern. Washington Poe känner sig pressad, både av fallet med Botanikern men även för att kunna hjälpa till att bevisa Estelle Doyles oskuld. 

Det här är en riktig bladvändare och jag gillar skarpt böckerna om Washington Poe och de andra huvudpersonerna i boken. Tilly Bradshaw är en stor favorit med sitt raka sätt och sitt härliga sätt att försöka att lära sig att småprata. Det kan bli lite smått dråpliga situationer ibland. För den som gillar deckare är det här verkligen en bok som jag kan rekommendera. 

11 augusti, 2024

Sandra Strömberg - Skred & Skinn

 


Jag älskar den här serien om Vera Bergström som utspelar sig i Jämtland. Vera är en härlig karaktär som jag till viss del kan känna igen mig i. 

I Skred kommer ett lik fram efter ett jordskred, precis som titeln skvallrar om. Kan det vara liket efter fårbonden Jonte Andersson som har varit försvunnen i ett år? Varför hittas plötsligt hans armband på en gata mitt i Stockholm? Vera börjar att gräva i fallet samtidigt som det finns någon som desperat försöker förhindra att sanningen kommer upp till ytan. 

I Skinn får Vera i uppdrag att göra en artikelserie om ett kallt fall där en pappa och hans två barn hittades mördade i hemmet. Mamman är spårlöst försvunnen. Veras granskning av fallet väcker upp gamla sår i bygden. I många år har folk menat att det måste vara mamman som har dödas sin familj och flytt men när nya ledtrådar dyker upp ställs allt på ända. Vem kan man egentligen lita på?

Skred och Skinn är två riktiga bladvändare. Jag gillar som sagt Vera och hennes ibland lite tvära och fumliga sätt. Jag har även läst den första delen och längtar efter nästa bok i serien!



M.W. Craven - Botanikern

Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...