14 februari, 2015

Kate Morton - Den glömda trädgården

England, 1913. En liten flicka hittas ensam på ett fartyg på väg till Australien. Flickan har tagits dit av Sagoberätterskan som bett henne stanna på fartyget medan hon hämtar något. Sagoberätterskan hinner inte tillbaka innan fartyget avseglar och den lilla flickan är alldeles ensam. Väl framme i Australien förbarmar sig en hamnarbetare över henne och tar henne med sig hem medan han söker efter flickans familj. Någon måste jag ju sakna sitt barn. Tiden går och eftersom ingen verkar söka efter flickan blir hon snart en del av deras familj.Hon vägrar tala om vad hon heter. De kallar henne Nell. Hon får inte veta förrän hon är vuxen att hon är ett hittebarn och nyheten gör att hela hennes värld rämnar. Hon distanserar sig från familjen och börjar söka efter sina rötter. Med sig på fartyget hon kom med som barn hade hon en koffert som bland annat innehöll en bok av Sagoberätterskan. Med hjälp av denna hoppas hon kunna söka reda på sin biologiska familj. Spåren leder henne till Blackhurst Manor i Cornwall, England dit hon anländer 1975. Där finns en liten stuga till salu som hon köper och hon ämnar flytta till England för gott för att fortsätta sökandet. Väl hemma i Australien igen förbereder hon sig för att flytta till andra sidan jordklotet när något kommer emellan. Sina planer håller hon hemliga för sin familj. När hon dör testamenterar hon allt till sitt barnbarn Cassandra, som först då får reda på mormoderns förflutna. Hon väljer att fortsätta sökandet efter Nells föräldrar och beger sig av till England.

Det här var en riktigt spännande bok med mycket intriger och ett gripande livsöde. Den rör sig i det tidiga 1900-talets olika samhällsskikt. Det är å ena sidan lyx och flärd och å andra sidan fattigt, smutsigt och eländigt och hur dessa två världar möts. En bok att drömma sig bort i en stund.

Inga kommentarer:

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...