06 november, 2010

Bloggambassadör

Jag och ytterligare ett gäng bokbloggare har blivit utvalda och tillfrågade att bli bloggambassadörer, där vi bland annat ska försöka att initiera ett levande samtal om litteratur på Bokmässans community. Det här ska bli riktigt roligt tycker jag. Bokmässan 2011 kommer att fokusera på tyskspråkig litteratur från de tre länderna Tyskland, Österrike och Schweiz. En titt genom min läslista från i år ger vid handen att jag har en hel del att ta igen. Om jag har räknat rätt har jag läst två böcker översatta från tyska hittills i år. Siddharta av Herman Hesse och Global nedräkning av Harald Schumann & Christine Grefe.

Tur att det är nästan ett helt år till bokmässan så jag hinner läsa ikapp min okunskap lite. Några böcker som är översatta från tyska finns redan i min bokhylla så jag börjar nog med dem. Jag har dock inte tittat efter exakt vilka det är men på rak arm vet jag att jag har Faust (del 1 & 2) av Goethe och Hjärtdjur av Hertha Müller. Böcker av Kafka har jag flera stycken. Det finns säkerligen några fler i gömmorna, det är jag helt säker på.

Det känns som att jag har ganska bra koll på klassikerna, det är den moderna tyskspråkiga litteraturen där mina kunskaper vacklar ganska rejält. Jag har därför frågat några av mina tyska vänner på ett forum där jag brukar skriva och där har jag redan fått en del tips. Det återstår bara att kolla upp om de finns översatta till svenska. För att läsa dem på originalspråk, nej så god är inte min tyska. Tyvärr.

Jag återkommer med en liten lista över vilka tyska böcker jag har hemma och de tipsen jag får på modern tyskspråkig litteratur. Jag önskar er alla en trevlig kväll. Här hemma ska vi äta lite gott och titta på de två sista avsnitten av Twin Peaks. Upplösningen är oliiidligt spännande som Peter Harryson skulle ha sagt.

5 kommentarer:

Metta Karlsson sa...

Ser fram emot de moderna tipsen!

Beatelill sa...

Spennende tiltak :) Jeg vet ikke helt om denne boka blir ansett som litteratur, det er jo en selvbiografi: men jeg likte veldig godt å lese "3096 days" av Natascha Kampusch. Den er kommet ut på engelsk, og kommer sikkert på svensk og norsk snart :) Hun er jo fra Østerrike.

Pål Eggert sa...

"Global nedräkning" var bitvis rätt intressant. (jag läste den bara bitvis)

Vixxtoria sa...

Låt mig veta om din Guldbox slutar på annat sätt än tv-serien ;-)

Titti sa...

Det var ju så länge sedan serien gick på teve och jag har inte tittat på den sedan dess. Dessutom är jag inte säker på att jag faktiskt såg slutet. Det flippade ju ur rätt så rejält på slutet (det är allt jag minns). Men, hur som helst, igår slutade Twin Peaks i alla fall på följande sätt: Agent Cooper och Annie kommer tillbaka från The Black Lodge. Cooper vaknar sedan upp i sin hotellsäng omgiven av Sheriff Truman och Doktor Hayward. Cooper frågar sedan hur det är med Annie och efter att de andra har försäkrat honom om att hon är på sjukhuset men att hon kommer att bli bra säger Cooper att han måste borsta tänderna. Han går in i badrummet, klämmer ut hela tuben i handfatet, slår pannan i spegeln där Bob helt plötsligt dyker upp i spegelbilden och sedan säger han med galen röst (och blick) "How's Annie? How's Annie?" om och om igen. Och där var det slut! :-)

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...