05 juni, 2010

Helene Hanff - Brev från New York

Brev från New York är en sammanställning av Helene Hanff's femminuters radiokåserier mellan 1978 och 1984. Varje månad sände Helene Hanff från New York till BBC i London och berättade om livet i The Big Apple. Det kretsar kring livet i huset på 72:a gatan och Second Avenue där Helene Hanff bor. Om hyresgästerna, om vimlet på gatorna, hjälpsamma grannar. Det dagliga livet i storstaden helt enkelt. Myter om livet i New York avlivas av Helene Hanff. Turister som frågar henne var man köper "såna där grejer som varenda kvinna har i handväskan för att skydda sig med" men som Helene aldrig hört talas om och som ingen av hennes vänner känner till eller använder sig av. Istället för en storstad där alla känner sig otrygga och kriminaliteten är hög får vi i Brev från New York en väldigt fin bild av staden från dess allra finaste sidan. Kärleken till staden är tydlig.

Av Hanff har jag tidigare läst Brev från en bokhandel, Grevinnan på Bloomsbury Street och Q's Legacy. I bokhyllan står även Apple of my Eye och väntar på att bli läst. Jag är säker på att även den kommer att vara ett sant nöje att läsa. Hanff skriver på ett sätt så det känns som att man känner henne. Det är uppriktigt och personligt.

Helene Hanff - Brev från New York
Originaltitel: Letter from New York
Översättare: Berit Skogsberg
Förlag: Bokförlaget Trevi
ISBN: 91-7161-039-1

Inga kommentarer:

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...