måndag 15 juni 2009

Brev till en bokhandel

Läste i dagarna ut Brev till en bokhandel av Helene Hanff. Min bok, som En bok för alla gav ut nu i juni, innehåller även uppföljaren Hertiginnan av Bloomsbury Street. Boken handlar om hur den amerikanska författarinnan Helene Hanff 1949 startar en brevväxling med ett engelskt antikvariat. Jag fullkomligt älskar den humor som hon har i sina brev till bokhandeln på 84, Charing Cross Road i London. Hon är tidvis rätt bitsk i tonen, men det är alltid med glimten i ögat. Som exempelvis när hon undrar hur länge hon ska behöva vänta på den bok som hon beställde ett halvår tidigare. Hon frågar sig hur bokhandeln kan fortsätta sin verksamhet med tanke på att hennes kontakt där, Frank Doel, bara sitter på rumpan och latar sig! Jag blir rörd av hur författarinnan regelbundet skickar matpaket till de anställda på bokhandeln. I efterkrigstidens England, med dess ransoneringar, är detta oerhört tacksamt och betydelsefullt för de anställda och deras familjer. Hon kämpar ju själv med en dålig ekonomi så det känns ännu mer nobelt av henne. Ett flertal gånger blir hon inbjuden att resa över till London under årens lopp men hon måste ständigt skjuta upp dessa besök på grund av ekonomiska skäl. I Hertiginnan av Bloomsbury Street får vi dock läsa om att hon kommer iväg på sin efterlängtade resa till London, i och med att hennes bok Brev till en bokhandel, lanseras i England. Tyvärr har Frank Doel dött och bokhandeln lagts ner så tyvärr får hon aldrig tillfälle att träffa den man som hon brevväxlade med under så lång tid. Hon får dock träffa hans familj och en lång rad människor som blivit berörda av hennes bok. Och äntligen får hon besöka alla de platser som hon under så många år lärt sig att älska genom sin kärlek till böcker!

Brev till en bokhandel och Hertiginnan av Bloomsbury Street var för mig en helt undebar läsupplevelse. Om inte En bok för alla hade gett ut denna volym hade den nog gått mig förbi totalt. Det hade varit en enorm förlust. Jag kommer nog att återvända till denna bok ofta.
Helene Hanff har även gett ut en bok som heter Brev från New York. Den boken går genast upp på min att läsa lista. Brev till en bokhandel har också filmatiserats med Anne Bancroft och Anthony Hopkins i huvudrollerna. Den måste jag definitivt se!

Tillägg: Länk till filmen här.

8 kommentarer:

fiaisreading sa...

Den/ de ska jag genast sätta upp på min vill läsa lista! Verkar ju alldeles underbar. Är filmen ny? Har aldrig hört talats om den.

Hellre barfota än boklös sa...

Filmen är från 1986 så den har några år på nacken. :-) Den verkar svår att få tag på men hittade den hos Discshop. Tyvärr verkar den vara slut i lager.

snowflake sa...

Jag älskade Brev... men har helt missat att det finns en fortsättning. Ska kollas upp!

Bokomaten.. sa...

Läst alla tre och måste säga att Helene Hanff var en skön hand att hålla i i tonåren när man längtade bort och längtade till England så det sved i hjärtat! En sann själsfrände! En till som kände längtan! Och när jag så kom till London slutligen kändes det lite som att gå i hennes fotspår. Kan säga att filmen faktiskt också är riktigt bra (i alla fall minns jag den som det, hade nog inte passerat 20 när jag såg den) och blev verkligen sugen på att lokalisera den igen nu.

fiaisreading sa...

Ja, då var jag inte så gammal... kanske därför jag inte hört talas om den!

Hellre barfota än boklös sa...

Filmen fanns att hyra via nätet. Skrev upp mig på en provperiod så jag fick hem filmen idag. Ska se den vid tillfälle under midsommarhelgen, beroende på hur spak jag är. Ska jobba hela helgen...

Klotho sa...

Brev till en bokhandel är verkligen ljuvlig, blev lite kär i John Donne efter att ha läst den (en förtjusning jag delar med Dorothy Sayers hjälte Peter Wimsey...). Brev från New York är kåserier från ett radioprogram som hon gjorde för den brittiska publiken, lika rolig den. Jag fick en helt annan syn på New York. I filmen så är det Anne Bancroft och Anthony Hopkins som spelar Hanff och Doel och den är också ljuvlig. Jag har för mig att jag såg den på tv för ca 15 år sen.

Har helt missat att den kommit i nyutgåva, mina gamla pocketexemplar är rätt slitna (omlästa många gånger)så det är nog läge för nyinvestering.

Hellre barfota än boklös sa...

Återkommer med kommentar (eller förmodligen ett inlägg) när jag sett filmen.

Related Posts with Thumbnails