torsdag 16 juli 2009

Q's Legacy - Helene Hanff


"A delightful account of a lifelong love affair with books."

Så står det på framsidan till denna ljuvliga bok. Och det stämmer på pricken. För i den här boken redogör författarinnan för sin kärlek till böcker och hur det kom sig att hon började brevväxla med Frank Doel på Marks & Co i London. I Brev till en bokhandel är det ju själva breven som såklart är bokens centrum men i Q's Legacy får vi reda på så mycket mer om Helene's liv och varför hon beställde de böcker som hon gjorde. Vi får även veta hur Helene reagerade när hon fick det olycksaliga brevet i sin hand, det som meddelade att hennes kontakt på Marks & Co hade gått bort.

Efter att Brev till en bokhandel hade getts ut i USA och sedan i England följer en tid när Helene får beundrarbrev och telefonsamtal från beundrare av hennes bok. Man häpnar ibland över vilka krav en del beundrare har. Men Helene verkade vara en kvinna med båda fötterna på jorden och låter sig inte påverkas. I slutet av boken verkar det dock som att hon faktiskt blir lite trött på all uppståndelse kring henne som person. Hon var trots allt en väldigt blyg person som tyckte det var lite jobbigt att möta nya människor. Helene kom att besöka London flera gånger i sitt liv och bland annat i samband med en teateruppsättning av Brev till en bokhandel. I den här boken får man följa med henne på hennes resor och hur skådespelarna gör sin research genom att studera Helene. Något som hon finner vara ganska så jobbigt.

Det här är inte bara en bok om Helenes kärlek till böcker utan man får en fin inblick i hennes liv som svältande författare och hur hon kämpar för att kunna leva på sitt skrivande. Varje gång hon får en check från ett förlag som valt att publicera något av hennes verk blir man själaglad. Och jag måste erkänna att ens egen skrivarlust väcks till liv igen...

Om du gillade Brev till en bokhandel kommer du garanterat att gilla även Q's Legacy.

2 kommentarer:

Sefflon sa...

Tack för tipset! Den här ska jag klicka hem direkt!

Jeanette sa...

Älsakde Brev till en bokhandel. Ska så köpa den här också. =)

Related Posts with Thumbnails