fredag 1 juli 2011

Balladen om det sorgsna kaféet

Jag vet knappt vad jag ska skriva om den här nätta romanen. Jag har tidigare läst en bok av Carson McCullers, The Heart is a Lonely Hunter, som jag fullkomligt älskade. Balladen om det sorgsna kaféet är precis lika dyster i sin framtoning samtidigt som den ändå innehåller några stänk av kärlek och positivitet. Åtminstone för ett litet tag.

Huvudpersonerna i boken är inblandade i ett komplicerat triangeldrama. Den udda Miss Amelia som driver en handelsbod som senare förvandlas till ett café. Dessutom bränner hon den bästa whiskeyn som finns att få tag på samtidigt som hon står till förfogande för ortsborna som kommer till henne med diverse krämpor. Den andra huvudpersonen är Miss Amelias före detta make Marvin Macy, som hon var gift med i tio dagar, en kriminell och våldsam man som huvudlöst förälskade sig i denna märkliga kvinna och samtidigt blev from som ett lamm... tills det korta äktenskapet tog slut och han hamnade i finkan. Och så den tredje personen i dramat; kusin Lymon kallad, puckelryggen, som en dag dök upp på Miss Amelias trapp och hävdade att de var kusiner.

Ett bra tag lever Miss Amelia och kusin Lymon tillsammans. Miss Amelia är känd för sitt hetsiga humör och ovilja mot folk i allmänhet. Men kusin Lymon, honom älskar hon. Allt är frid och fröjd och Miss Amelia verkar faktiskt vara lycklig för första gången i sitt liv. Tills Marvin Macy, exmaken, dyker upp och vänder upp och ned på tillvaron. Jag nämnde ett triangeldrama och det är precis vad som sedan utspelar sig, dock inte på det sätt som man först tror.

Utstötta och isolerade människor verkar vara fokus i Carson McCullers böcker. Nu har jag som sagt bara läst två av hennes romaner men stämningen i dem båda är densamma. Det är grymt, dystert och hela känslospektrat finns i princip representerat på en och samma gång.

Balladen om det sorgsna kaféet ska visst vara filmatiserad och om jag någon gång springer på den så tror jag absolut att jag vill se den.

Carson McCullers - Balladen om det sorgsna kaféet
Originaltitel: The Ballad of the Sad Café
Förlag: En bok för alla
ISBN: 9174482114

8 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag tror att jag har läst "Balladen.. men det är så länge sedan att jag har glömt det mesta- nu får jag lust att läsa om- och så tänker jag också så många fina böcker "En bok för alla" gett ut.

Titti sa...

En bok för alla är en riktig guldgruva. Jag brukar köpa deras böcker när de kommer ut och när jag är på Myrorna exempelvis så brukar jag alltid kolla efter deras bokryggar, det brukar finnas en hel del pärlor från den äldre utgivningen där.

Ann-Christin sa...

Nu har jag reserverat de här böckerna!

Titti sa...

Håller tummarna att du gillar dem. :-)

Emmas Bokhylla sa...

Ah, jag tycker att den alter harlig! Sorgset, visst, men det kan vara bra ibland!

Vixxtoria sa...

Jag är glad att se ett livstecken från dig. :-)

Hur är det med allting?

Titti sa...

Och jag blir glad över omtanken med din fråga, men jag vet inte riktigt vad jag ska svara på den. Livet är en berg- och dalbana kan man väl säga...

Vixxtoria sa...

Titti: Då skickar jag en stor kram till dig! Det kan man behöva antingen det går upp eller ner! Och håller tummarna och hoppas på det bästa, vad det nu gäller!

Related Posts with Thumbnails