måndag 29 april 2013

Stephen King - Under the Dome

I det omkring tusen sidor tjocka eposet Under the Dome blir invånarna i den lilla staden Chester's Mill avskärmade från omvärlden av en osynlig kupol. Kupolen orsakar stor förödelse när den sänks ned över staden. Allt som kommer i dess väg klyvs itu, bilar kraschar rakt in i den osynliga väggen. På ett ögonblick förändras livet för människorna i Chester's Mill. Avskärmade från yttervärlden raseras samhällsorganisationen och nya allianser ingås med den lokale bilhandlaren Big Jim i spetsen. Korrupt och med sitt eget rättesnöre blir han samhällets nye ledare och han har bara ett enda mål: att utnyttja situationen för att få så mycket personlig vinning som möjligt. Big Jim rekryterar till den nya polisorganisationen som ska säkerställa den nya ordningen. Lagens långa arm i Chester's Mill består numer av kriminella smågangsters, inklusive Big Jim's son Junior som bär på mörka hemligheter. Big Jim själv är beredd att gå hur långt som helst för att dölja sitt samröre med nationens största meth-fabrik. I Chester's Mill gör Big Jim och hans hantlangare numera som de vill. Ingen utifrån har ju möjlighet att sätta stopp för dem. Den före detta soldaten och numera kock på stadens mathak, Dale Barbara, blir Big Jim's störste fiende. Tillsammans med nyhetsreportern Julia Shumway tar de upp kampen mot den korrupte Big Jim och hans hejdukar. Samtidigt försöker de komma underfund med vad kupolen är, varifrån den kommer men framförallt, hur man får bort den. För var timme som går blir situationen i Chester's Mill allt mer desperat.

Det tog mig ungefär två år att plocka ned den här boken ur bokhyllan. Tjockleken avskräckte mig. Jag läste min första bok av Stephen King när jag var tolv år så jag borde dock vara en så pass van King-läsare för att inse att en bok på omkring tusen sidor inte är någon stor sak. När jag väl hade plockat ned boken ur hyllan, slagit upp första sidan och börjat läsa då var det nästintill omöjligt att lägga boken ifrån mig. Under the Dome låter sig inte läsas i en sittning men den ger en definitivt allvarliga cravings när man måste lägga den åt sidan. När King sedan, cirka 600 sidor in i boken, ändrar berättarperspektiv till den allvetande rösten á la Charles Dickens sitter jag bara och myser. Satan så skickligt sätt att få läsaren att vakna till.

Under the Dome spelas just nu in som tv-serie. Premiär blir någon gång under sommaren. Dock i USA men jag hoppas innerligt att den snart sänds i svensk teve. Den här trailern får mig att önska att det var sommar nu, inte bara för värmens skull.


2 kommentarer:

Lingonhjärta sa...

Håller helt klar med dig om allt! Plus att sen förföljer den här boken en efteråt väldigt länge. Jag kan fortfarande komma på mig själv att tänka på den efter låååång tid och det är något helt fantastiskt. King alltså. Vilken författare han är :D

Monika sa...

En helt fantastiskt bok och precis som för Lingonhjärta så dyker den upp i hjärnvindlingarna med jämna mellanrum.

Läser just nu