måndag 30 september 2013

Jag gillar när biblioteket delar ut gratis böcker

När jag klev in på biblioteket idag föll min blick på hyllan med böcker från Kulturrådet, som delas ut till biblioteksbesökare. Ett "men åh!!" undslapp mig när Carson McCullers Klocka utan visare stod på hyllan, som om den väntade på just mig. Naturligtvis fick den följa med mig hem.


2 kommentarer:

Johannes sa...

Det är ju på sätt och vis superbra för den som lyckas komma åt en bok. Samtidigt är det lite konstigt gjort av biblioteken, eftersom tanken med böckerna som får litteratur- och distributionsstöd är att biblioteken skall få dem gratis för att tillhandahålla dem åt låntagare, för att garantera kvalitet och bredd i hyllorna. Nu blir det lite så att många bibliotek gallrar bort kvalitetslitteraturen, och köper in 20 ex av En man som heter Ove istället, och det var väl inte riktigt meningen...

Titti sa...

Du har naturligtvis en poäng i det du skriver. Samtidigt måste man nog vara lite realistisk. Det är svårt för små bibliotek att kunna ha allt. Jag tror att man då måste försöka tillhandahålla de böcker som biblioteksbesökarna vill läsa, och då är det kanske En man som heter Ove, snarare än Klocka utan visare av Carson McCullers. I den bästa av världar är det många som tycker att det borde vara tvärtom. Och då är vi inne på det där med vad som är bra respektive dålig litteratur. Enligt en bibliotekarie som jag pratade med angående dessa gratisböcker så får de så många böcker att de helt enkelt inte har plats för dem och är jätteglada för att folk plockar med sig dem hem. Det pågår dessutom en ständig gallring av böcker. Ett litet bibliotek har inte samma förutsättningar som ett större bibliotek har att ha den där bredden.

Läser just nu