31 augusti, 2014

Höstenkät

Hittade en enkät hos Bokstävlarna och det var längesedan jag fyllde i en so here goes:

Vad har du läst i sommar? Det har blivit många böcker om miljö och frivillig enkelhet. Har läst om en hel del böcker.

Vad önskar du att du hade läst i sommar? Jag är extremt nöjd med min lässommar. Efter vad som känns som en enormt lång lässvacka verkar jag vara tillbaka på banan igen. Det känns helt underbart!

Sommarens bästa: Hungerspels-trilogin!

Sommarens sämsta: Mina första två (av tre) semesterveckor bjöd på regn, regn och åter regn.

Sommarens favoritklädsel: Mina helt underbara sandaler. Tyvärr har de nog gjort sitt. *snyft*
 
Sommarens favoritmat/dryck: Grekisk sallad
 
Sommarens mest oväntade: Jag har börjat jogga.
 
Hur mycket ser du fram emot hösten på en skala från 1-10? 10+ Jag gillar hösten...

29 augusti, 2014

Vitnos det lilla russet

Boken handlar om en häst som heter Vitnos som föddes en tidig vårmorgon på Gotland i en stor skog. Vitnos var mycket ljusare än dom andra hästarna. Det fanns några andra föl och dom var elaka mot Vitnos. De skulle ner till en stor äng men Vitnos vågade inte följa med för han var rädd att tappa balansen när han sprang så de sprang ifrån honom. Vitnos visste inte vart hans mamma var så  han gick vilse i skogen när han letade efter henne. Han trillade ner i en grävlings bo. Sen kom en häst som räddade honom. Han fick veta att det var hans pappa som han aldrig hade träffat förut. Hans pappa hjälpte honom att hitta sin mamma igen. Hans pappa var en vildhäst som levde ensam i skogen.

Vitnos det lilla russet är recenserad av min nioåriga dotter.

Höstönskelista # 2






28 augusti, 2014

Inspirerande bibliotekslån

Var på biblioteket idag och hämtade ut en bok jag hade reserverat. Ser verkligen fram emot att läsa den här boken. Jag har bläddrat lite i den och den verkar väldigt inspirerande.


27 augusti, 2014

Som ett brev på Posten

Knappt har jag hunnit publicera min önskelista över några av höstens böcker jag vill läsa, så dimper Vassa föremål av Gillian Flynn ner i brevlådan. Tack Modernista, ni är bäst!

Äta efter årstid

I Äta efter årstid bjuder Susanne Viborg och Pia Hammar på en mängd säsongsbetonade recept varvat med information om varför det är bra att äta efter säsong. Jag är vegetarian sedan länge och är ibland lite skeptisk till böcker som inte är helt vegetariska, eftersom jag inte i förväg vet om jag får någon behållning av boken. En stor del av recepten i Äta efter årstid är dock, till min stora lycka, helt vegetariska eller kan lätt anpassas. Varje årsavsnitt inleds med en informationstext och en lista över vilka råvaror som finns i säsong och vackra bilder på några utvalda råvaror. Det finns även små reportage från olika platser i Sverige där man valt att fokusera på det här med säsong. Bland annat har man besökt en restaurang i Södermanland som heter Emma Grön, där man låter årstiden bestämma vad som ska stå på menyn. Inspirerande! Längst bak i boken finns också en tydlig beskrivning över vilka redskap och förberedelser man bör tänka på innan man påbörjar sin matlagning samt även bilder med tillhörande beskrivning över hur man skär några av grönsakerna som används i boken. Tydligt och bra! En inspirerande kokbok.

Centrum för lättläst ger ut lättlästa böcker och annat material för att det ska vara tillgängligt för så många som möjligt i vårt samhälle.

25 augusti, 2014

Planerar läshösten

Efter en rejäl lässvacka har jag äntligen återfått läslusten. Det känns som en befrielse. På riktigt. Det är fantastiskt roligt att bläddra i Svensk bokhandels höstkatalog och planera vilka titlar man vill läsa. Det får inte bli för övermäktigt bara. Jag är fortfarande rädd att falla ned i svackan igen. Inte för många nya titlar alltså. Det måste finnas plats för alla äldre titlar jag vill läsa. Det känns i alla fall väldigt skönt att vara tillbaka på banan igen. Hoppas det håller i sig.

Laura Childs - The English Breakfast Murder

I The English Breakfast Murder får vi återigen möta Theodosia Browning, ägare av Indigo Tea Shop. Den här gången råkar Theodosia av en händelse hitta den, till synes, drunknade kroppen av Harper Fisk, konsthandlare i Charleston och nära vän till Drayton Connely, en av Theodosia's anställda. Harper Fisk ingick i en grupp som kallade sig for The English Breakfast Club och snart börjar det hända mystiska saker med övriga medlemmar i gruppen. Kort efter händelsen med Harper Fisk blir en annan medlem av gruppen beskjuten. Theodosia Browning misstänker dock att allt inte står rätt till med vänskapen i The English Breakfast Club och snart har hon startat sin egen utredning angående Harper Fisk's död. Han var mycket intresserad av sjunkna skepp och skatter och Theodosia tror snart att hans död kan ha att göra med ett fynd han har gjort. Men vem mer i Charleston har något att vinna på att se Harper Fisk död? Allt för många visar det sig. Det är allmänt känt bland hans närmaste vänner att Harper Fisk har testamenterat sina ägodelar till sin unga kompanjon Summer Sullivan men testamentet är försvunnet och någon har förstört hårddisken till hans dator med alla viktiga dokument. Kan den unga och vackra Summer Sullivan verkligen vara en kallhamrad mördare?

I vanlig ordning blandas Theodosia's efterforskningar med beskrivningar på olika tesorter och maträtter som serveras gästerna på Indigo Tea Shop. Det är inte utan att man blir lite sugen på att avlägga visit där. Nu var det ett tag sedan jag läste en bok i den här serien men det är alltid lika trevligt att återse Theodosia, Drayton och Haley i Indigo Tea Shop. Laura Childs Tea Shop Mystery-böcker är trevliga cozy crimes och ska nog helst avnjutas lite i taget. Det kan bli ganska enformigt att läsa flera böcker på kort tid efter varandra. Varje bok avslutas med ett receptavsnitt så man själv kan tillaga några av de rätter som figurerar i boken man nyss läst. Jag har inte testat något recept från den här boken men brukar göra en typ av scones med apelsinjuice och russin från en av de första böckerna i serien. I min bokhylla står ytterligare ett par titlar i serien som väntar på att bli lästa.

13 augusti, 2014

Segare än segast

För ungefär femtielfte gången har jag nu försökt mig på att läsa Walden av Henry David Thoreau. Det går sisådär kan jag säga. Som längst har jag kommit 150 sidor in i boken, men där tar det stopp. Vad gör jag? Det här är en bok som jag faktiskt skulle vilja ha läst, i alla fall en gång i mitt liv. Men jag fastnar. För den är minsann inte så rolig att läsa. Visst, hittills har jag hittat några riktiga guldkorn, men det räcker inte riktigt för att hålla intresset uppe några längre perioder. Tidvis är herr Thoreau raljerande mot alla som inte lever som han själv gör, vilket irriterar mig något enormt. Nåja, vi får väl se om jag orkar mig igenom boken någon gång. Ni kan förvänta er ett mer utförligt inlägg om boken om en sisådär tjugo-trettio år... ;-)

11 augusti, 2014

Självhushållning på Djupadal


Den här boken är bara så mysig! Självhushållning på Djupadal är en handbok i, just det, självhushållning. Boken är indelad i årstidsbaserade kapitel där familjen Mandelmann beskriver de olika arbetsmomenten på sin gård. Boken börjar med senhösten och skördetid, hur man tillvara skörden och naturens gratisskafferi och avslutas med den tidiga hösten och hur man tar tillvara på sina egna tomatfrön exempelvis. En lite kul och annorlunda indelning av odlingsåret. Texterna varvas med vackra bilder, recept och beskrivningar på t.ex. trädympning och hur man blandar huslera. Och mycket mycket annat. Självhushållning på Djupadal är en riktig guldgruva att ösa inspiration ur. Jag förstår inte varför jag måste "plåga" mig själv med dessa böcker när allt jag har är en balkong. Men här finns ändå en hel del råd att ta till sig även om man bor i lägenhet. Exempelvis det här med att spara tomatfrön till nästa år. Eller för den del vad man gör med alla tomater som inte hinner mogna. Jag har tidigare syltat omogna tomater men i år ska jag prova att göra tomatmarmelad enligt recept ur denna bok. Tomatmarmelad är gott tillsammans med ost och salta kex. Grön tomatmarmelad har jag dock aldrig ätit förut så det ska bli riktigt intressant att prova. För om sanningen ska fram så har jag aldrig varit särskilt förtjust i de syltade tomaterna.

Sedan den här boken kom ut har jag lånat den några gånger på biblioteket. Det börjar alltså bli aktuellt att införskaffa ett eget exemplar. Just nu har jag, som jag har skrivit tidigare, köpstopp på nya böcker så det får dock vänta till efter årsskiftet. Men det här är absolut en bok som jag vill ha hemma och kunna bläddra i och låta mig inspireras av.

M.W. Craven - Botanikern

Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...