17 augusti, 2015

Ann Cleeves - Svart som natten


En tonårsflicka hittas mördad i den lilla staden Ravenswick på Shetlandsöarna. Mordoffret, Catherine Ross, är nyinflyttad till ön och hon har blivit strypt med sin egen halsduk. Misstankarna går snabbt till enstöringen Magnus Tait som bor i närheten av fyndplatsen. Tait var huvudmisstänkt när en liten flicka försvann för många år sedan. Hon blev aldrig återfunnen. Nu tycks alla ha fått bevis för att Tait är skyldig. Han kan bara inte ha befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle två gånger. Och det vet ju alla hur konstig Magnus Tait är. Kommissarie Jimmy Perez vill dock inte förhasta sig. Ska han få Magnus Tait fälld för mord måste han ha ordentliga bevis. Han börjar därför kartlägga Catherine's förehavanden för tiden innan hon blev mördad. Det visar sig att hon höll på med ett skolprojekt som handlade om livet på Shetlandsöarna, ett projekt som inte alltid var smickrande för öborna. I ett så litet samhälle är det dessutom svårt att ha hemligheter. Kan Catherine av misstag ha snubblat över en hemlighet som någon var beredd att döda för? 

Svart som natten är den första delen i en serie som handlar om kommissarie Jimmy Perez. Det var intressant att handlingen utspelar sig på en ö. Det finns inte så många mordmisstänka vilket gör att man därför misstänker i stort sett alla. Svart som natten var en riktig bladvändare och spänningen byggs verkligen upp mot slutet. Det är först på de sista sidorna som man får reda på vem mördaren är och det är verkligen ett oförutsägbart slut. Jag kan verkligen rekommendera den här boken och kommer definitivt att läsa fler böcker i den här serien.

Inga kommentarer:

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...