31 maj, 2019

Jag har vunnit en novelltävling!

I slutet av mars skickade jag in ett bidrag till Marwa Förlags novelltävling på temat modern teknik gone wrong i genren skräck/sci-fi. Tidigare ikväll fick jag reda på att jag är en av vinnarna. Min novell tillhör skräckgenren och handlar om en biltvätt som går bärsärk. En lista på alla vinnare finns att läsa på Marwa förlags hemsida eller Facebooksida. Utgivning av antologin är planerad lagom till bokmässan i Göteborg i september. Återkommer med titel och omslag så snart det är klart. Ska bli så roligt att få medverka i denna antologi och ser verkligen fram emot att få läsa mina medförfattares bidrag.

30 maj, 2019

Lasse Berg - Ändå inte försvunnen


Lasse Berg och hans hustru Ingrid var på resa i Sydafrika. En resa där författaren utbrister till sin fru att han nog aldrig har varit lyckligare. Vad paret inte vet är att deras dotter Linda, i nästan samma ögonblick, är med om en osannolik olycka och mister livet. Hemma i parets lägenhet förblöder hon och dör. Och i ett enda slag har hela deras liv rämnat. Boken tar avstamp där. I det ögonblicket där Linda dör. Hur går man vidare efter ett sådant besked? Genom boken får vi följa Lasses tankar om Linda, sorgen efter henne, om livet, vad det innebär att vara människa.
   Lasse Berg har skrivit många böcker, varav jag tidigare har skrivit om Skymningssång i Kalahari här på bloggen. Den som har läst Lasses tidigare böcker kommer att känna igen sig. Den här boken handlar inte bara om sorgearbetet, utan utforskar även människans ursprung. Hur kommer det sig att vi blir de personer som vi blir? Hur mycket handlar om våra gener och vårt arv och hur mycket beror det på miljön runtomkring oss?
   Jag har själv förlorat ett spädbarn och känner igen mig i de tankar som förs fram i boken. Lasse gick från produktiv författare till att inte kunna skriva. Eller rättare sagt, att inte bry sig om att skriva. Jag är själv en skrivande person, om än inte publicerad och uppburen författare. Men även jag gick igenom denna period. Strax innan jag fick besked om att barnet jag väntade var svårt sjukt hade jag precis fått min första novell publicerad. Glädjen över det och viljan att satsa på mitt skrivande var starkt. Den glädjen och viljan försvann i ett enda slag. Jag slutade aldrig att skriva helt, men den där glädjen infann sig inte. Några helhjärtade försöka att satsa på mitt skrivande blev det inte. Förrän ganska många år senare. För ganska precis ett år sedan när jag plockade fram det första utkast jag hade skrivit som handlade om min dotters korta liv och mitt eget sorgearbete efter hennes död.
   Ändå inte försvunnen handlar om det allmänmänskliga i att vara människa. Boken är personlig men inte allt för privat. Jag tyckte mycket om att läsa den och ser fram emot fler böcker av Lasse Berg i framtiden.

Lasse Berg - Ändå inte försvunnen
Förlag: Ordfront
ISBN: 9789177750628

22 maj, 2019

Kristina Svensson - Författarboken


Författarboken vänder sig först och främst till egenutgivare eller indieförfattare. Alltså författare som ger ut själv istället för att bli utgivna på traditionella förlag. En del har blivit refuserade på de traditionella förlagen, medan många väljer att ge ut själva direkt. Innehållet i boken är uppdelat i olika kategorier som följer en boks tillblivelse. Första kapitlet handlar om marknadsföring, vilket kan verka som en lite knasig ordning. Man måste väl ändå skriva boken först innan man kan marknadsföra den? Efter att ha läst denna bok samt flera andra böcker som handlar om egenutgivning har jag lärt mig att man ska börja marknadsföra sin bok tidigt. Redan innan boken är klar. Det gäller att skapa en förväntan inför sin bok. Och det kan många gånger vara för sent den dagen boken är släppt. Vill man annonsera om sin bok bör man ha sålt in detta nästan ett halvår innan utgivningsdagen. Och då behöver man naturligtvis påbörja marknadsföringen i ett tidigt skede. Sedan följer kapitel som handlar om själva skrivandet, publicering, producering av boken, lanseringen och säljandet. Samt ett avslutande kapitel som handlar om livet som författare. Samtligt kapitel har mycket nyttiga tips att ta till sig, oavsett om man vill försöka få ett förlagskontrakt eller ge ut boken själv. Framförallt om man vill ge ut boken själv, som jag tidigare har nämnt.

Den upplagan jag läste är utgiven av Litet förlag 2015. Sedan dess har boken getts ut i en ny version, med omslaget på bilden ovan. Jag vet inte hur mycket innehållet skiljer sig åt mellan utgåvorna. Boken är hur som helst läsvärd och jag uppskattar mycket att andra författare delar med sig av sina erfarenheter.

Kristina Svensson - Författarboken
Förlag: Litet förlag (2015), KS Förlag (2017)
ISBN: 9789187548550

21 maj, 2019

Svar från lektör

Äntligen har jag fått svar från lektörerna hos Liv i Sverige, dit jag skickade mitt manus, Du måste bli frisk, du får inte dö i början av året och som handlar om min dotter Lilly och sorgen efter henne när hon dog efter endast tre dagar. Manuset har lästs av två av deras lektörer så det är inte så konstigt att det har tagit tid. Sammantaget verkar de båda lektörerna gilla mitt manus. Jag fick pappersmanuset i retur med kommentarer i själva manuset samt två sidor med kommentarer på sådant som de tycker att jag bör fundera på när jag påbörjar redigeringen.
   Jag är mycket nöjd med deras lektörsutlåtande. Det hjälper mig att förbättra manuset innan det är dags att skicka iväg det till förlag. När man arbetar med en text så länge blir man till slut blind för den. Det är så värdefullt att få respons från andra. Jag vill ju att det ska bli så bra som det bara går innan jag släpper det ifrån mig och hoppas på det bästa.

Uppdatering: Liv i Sverige har ingen egen utgivning, men kan om de gillar ett manus, anta det som en Liv i Sverige-bok. De kan då skriva ett rekommendationsbrev och ge förslag på förlag som de samarbetat med tidigare. Riktigt så långt har jag inte kommit i processen än. Men förhoppningsvis efter att ha bearbetat manuset och skickat in det till dem igen för ytterligare en lektörsläsning. Håll tummarna!

16 maj, 2019

Ny bok av Belinda Bauer!


Vad glad jag blev när jag öppnade bokpaketet som låg i min brevlåda häromdagen. En ny bok av Belinda Bauer. Den låter verkligen spännande av baksidestexten att döma. Tack Modernista för recexet. Ni verkar ha superpejl på vilka böcker jag gillar.

15 maj, 2019

Lisa Jewell - Och sen var hon borta


Femtonåriga Ellie Mack säger hejdå till sin mamma och går till biblioteket för att plugga. Hon kommer aldrig hem igen. Hon är spårlöst försvunnen. Ingen har sett den unga flickan på väg till biblioteket. Ingen vet var hon har tagit vägen. Polisen tror att hon har rymt hemifrån. Men ingenting tydde på att Ellie hade sådana planer. Hennes försvinnande är ett svårt slag för familjen som lämnas kvar med en massa frågor. Föräldrarna skiljer sig. Pappan träffar så småningom en ny kvinna och går vidare. Ellies mamma, Laurel, har däremot svårt att gå vidare. Relationen till de andra barnen är ganska frostig. Så en dag möter hon, av en slump, en man som hon blir handlöst förälskad i. Ganska snart blir hon presenterad för mannens nioåriga dotter Poppy. Laurel får en chock när hon får se flickan första gången. Poppy är kusligt lik hennes Ellie som nu har varit försvunnen i tio år. En rad märkliga sammanträffanden inträffar. Laurel försöker intala sig att det är just det det är, märkliga sammanträffanden. Men saker ställs snart på sin spets.
   Alltså jösses! Den här boken drogs jag in i redan från första sidan. Så sjukt spännande! Jag gjorde misstaget att börja läsa den här boken i måndags förmiddag. Vid 15-tiden var det dags att gå till jobbet för att jobba hela kvällen. Hade sjukt svårt att slita mig från boken. Läste alldeles för länge efter jobbet den kvällen, jag skulle ju upp och jobba dagen efter. Läste medan jag åt frukost på tisdagsmorgonen och längtade hela dagen tills jag fick gå hem och fortsätta läsa. På tisdagskvällen läste jag ut den. Det var längesedan jag fastnade så totalt i en bok redan från första sidan. Även om jag räknade ut ganska tidigt hur det förhöll sig så ville jag ändå veta detaljerna om vad som hade hänt med Ellie. Läs den här boken i sommar!

Lisa Jewell - Och sen var hon borta
Förlag: Printz Publishing
ISBN: 9789177710455

12 maj, 2019

Stefan Spjut - Stalpi


En ovanligt stor varg har fångats in och ska transporteras söderut. Under transporten går något snett, vargen släpps fri och för personerna som körde transporten slutar det illa. Samtidigt pågår en självmordsvåg i Norrland. En hel by sägs ha utplånats.
   Lennart Brösth rymmer från psyket i samband med ett sjukhusbesök. Gudrun Myrén, Sussos mamma, är orolig för att han kommer vilja hämnas för att Susso fick hans sekt splittrad. Gudrun ber därför Diana, en barndomskamrat till Susso, att åka till henne. Själv har Gudrun inte mycket kontakt med dottern sedan hon flyttade och bosatte sig i en stuga i Vittangi. Dianas besök hos Susso slutar inte alls så som hon har tänkt sig. Från att inte ha trott på barndomsvännens historier om troll tvingas hon omvärdera en stor del av det hon hittills har trott på. Besöket blir en kamp på liv och död.
   Har svårt att bestämma mig för ett omdöme om denna bok. Jag gillade skarpt Stallo och såg mycket fram emot att läsa Stalpi. Meen, den sugs jag inte in i riktigt lika mycket som dess föregångare. Stalpi är på intet sätt dålig, men den saknar något visst som Stallo hade. Jag vet bara inte vad. Kul är det hur som helst med litteratur som bottnar i samisk mytologi.

Stefan Spjut - Stalpi
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 9789100143565

Intervjuad i Kommunalarbetaren


I senaste numret av Kommunalarbetaren svarar jag på några frågor angående mitt deltagande i kursen Läs och skriv: Är du en ny arbetarförfattare? Kursen är nu slut och den har varit både intressant och lärorik. Min text till en bonusövning som vi fick av kursläraren, som även sitter med i styrelsen för Liv i Sverige, kommer att publiceras i nästa nummer av deras medlemstidning. Det handlar inte alls om arbetarlitteratur, men det är alltid roligt att få något publicerat.

Då kursen handlade om att skriva texter utifrån ett arbetarperspektiv faller det sig naturligt att jag blev lite sugen på att försöka skriva flera texter på det temat. Bara några dagar efter att kursen var avslutad utlyste Föreningen Arbetarskrivare en tävling som går ut på att skriva om arbete och klass. De vinnande bidragen publiceras i deras nästkommande antologi. Jag ska definitivt göra ett försök!

11 maj, 2019

Just nu läser jag - Författarboken


Hittade Författarboken av Kristina Svensson vid mitt senaste besök på mitt lokala bibliotek. Var naturligtvis tvungen att låna hem den. Har velat läsa den här ett bra tag. Tänker att den nog innehåller matnyttiga tips som jag kan har nytta av i mitt eget skrivande. Boken jag lånade var den tidigare utgåvan från 2015. Vet inte hur mycket de olika utgåvorna skiljer sig åt. Någon som vet?

Ska hur som helst bli intressant att läsa boken.

09 maj, 2019

Sommarens fackböcker

Sommarkatalogen från Svensk Bokhandel damp ned i min brevlåda för ett tag sedan. Det är alltid lika roligt att bläddra i katalogen och skriva listor på vilka böcker man vill läsa. Den redan milslånga att läsa-listan blir ännu längre. När ska jag egentligen få tid att läsa allt jag vill? Jag skulle behöva ha betydligt fler timmar på varje dygn. Det är en bokälskares eviga dilemma.

Jag har redan publicerat ett inlägg med några av de romaner jag är sugen på att läsa ur sommarens utgivning. Här kommer ett par fackböcker som tilltalade mig. 







07 maj, 2019

Alex Kava - Jagad av elden


En pyroman härjar i Washington D.C. Flera bränder med liknande händelseförlopp har startats runt om i staden. De senaste två bränderna har ändrat karaktär. De har skördat människooffer och man jagar nu en mordbrännare. Maggie O'Dell och hennes kollegor kallas in för att delta i utredningen. Är det verkligen samme förövare eller jagar man i själva verket två? Samtidigt som Maggie söker efter ledtrådar som ska leda fram till mordbrännare lider hon av ett trauma sedan en tidigare utredning. Ledningen är hela tiden på henne och undrar om hon verkligen klarar av att vara tillbaka i tjänst. Maggie gör allt för att dölja hur hon känner. Saken blir inte bättre av att journalisten Jeffery Cole börjar gräva i hennes förflutna och avslöjar saker av privat karaktär om Maggie på bästa sändningstid.
   Mordbrännaren blir allt djärvare. Någon smyger omkring utanför Maggies hus. Allt eftersom spänningen trappas upp står det klart att mördaren kan finnas närmare Maggie än hon tror.
   Det här är den tredje boken jag läser i serien om Maggie O'Dell. Jag har inte läst böckerna i ordning. Den här boken utspelar sig före Stanna inte här, som jag läste för inte alls längesen. Med facit i hand borde jag ha kollat upp i vilken ordning böckerna kom innan jag läste dem. Å andra sidan är det fristående delar så det funkar bra ändå. Alex Kava skriver bladvändare. Det är svårt att lägga ifrån sig boken. Kommer förmodligen att läsa fler böcker av henne.

Alex Kava - Jagad av elden
Förlag: HarperCollins Nordic
ISBN: 9789150942286

03 maj, 2019

Läst i april





Det blev inte supermycket läst under april månad. Men det lilla jag läste var bra och höll hög kvalitet.

M.W. Craven - Botanikern

Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...