14 oktober, 2019

Julie Lindahl - Pendeln

97

I Pendeln - Ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna undersöker Julie Lindahl sina morföräldrars förflutna. Varför flydde familjen till Latinamerika 1960? Det var strax innan rättegången mot nazisten Adolf Eichmann. Hade familjens flykt något samband med rättegången? Julie har många frågor, men från sin familj får hon inte så många svar. Under hela hennes uppväxt har det funnits saker som man inte har pratat om. Vissa frågor följs av skarp uppmaning om att aldrig ställa frågorna igen. Vad är det i familjens förflutna som är så laddat? I hemlighet börjar Julie att forska i familjens förflutna och som titeln avslöjar så var båda hennes morföräldrar aktiva inom SS i det ockuperade Polen.
   När hon äntligen vågar ställa frågor till sin älskade Oma som inte har långt kvar att leva ställs hon inför den känslomässigt svåra situationen att någon som man älskar så högt också kan såra en mest. Oma tvingades inte in i SS. Hennes nationalistiska åsikter om rasbiologi står fast. Hon visar ingen ånger över det förintelsen utan menar istället att det är överdriven propaganda.
   Pendeln är en djupdykning i den skam som efterföljande generationer tvingas bära, när de som egentligen borde stå till svars för sina handlingar vägrar att göra det. Det är en oerhört stark läsupplevelse som utforskar mänsklighetens allra mörkaste sidor, men även det mod som krävs för att, som Julie, utforska den delen av sin familj som alla försökt att sopa under mattan i årtionden. En av de bästa och viktigaste böcker jag har läst i år!

Julie Lindahl - Pendeln
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113084695

Inga kommentarer:

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...