10 juni, 2013

Joe Hill - NOS4A2

Charles 'Talent' Manx har en Rolls Royce Wraith av 1938 års modell med en registreringsskylt som lyder NOS4A2 (Nosferatu). Det hade väl inte varit något problem om det inte hade varit för att Manx haft för vana att röva bort barn från sina familjer och föra dem till ett ställa som han kallar för Christmasland, en plats som endast finns i Manx's huvud och där varje dag är julafton och allt som är ledsamt och tråkigt är förbjudet. Manx är, enligt sig själv, ingen kidnappare utan ser sig istället som barnens välgörare då han räddar dem från föräldrar med alkohol- och andra sociala problem. När barnen anländer till Christmasland är de märkbart förändrade och inget barn har någonsin kommit tillbaka därifrån.

Victoria McQueen har en sällsynt gåva som gör att hon kan hitta saker. Det är tack vare sin övernaturliga gåva som hennes och Manx vägar en dag korsas. Victoria McQueen blir det enda barn som någonsin lyckas fly från Manx. Livet efter kidnappningen går dock vidare och Victoria får en son, Wayne, men hon lyckas inte bli någon bra förälder till honom. Hon har missbruksproblem och får även diagnosen schizofreni då hon upprepade gånger får telefonsamtal av döda barn som ringer från Christmasland. I ett desperat försök att få stopp på telefonsamtalen, som ingen annan än Victoria kan höra, stoppar hon in alla telefoner i ugnen och bränner ner sitt hus till grunden. Hon förlorar allt, även vårdnaden om Wayne.

Charlie Manx har dock aldrig glömt Victoria McQueen och de lögner som han tyckte att hon spred om honom i tidningarna efter att hon lyckades fly från honom. Nu har han återvänt för att hämnas och kidnappar Wayne för att befria honom från Victoria. När Charlie Manx dyker upp hos Victoria har han nyligen blivit dödförklarad av myndigheterna. Men hans döda kropp är förvunnen från bårhuset. När Victoria kontaktar polisen för att anmäla sin son försvunnen är det naturligtvis ingen som tror henne när hon säger att det är Manx som har kidnappat hennes son. Han är ju död... eller? Victoria är dock fast besluten att hitta sin son och föra hem honom igen innan det är för sent.

Jag såg med stor förväntan fram emot att läsa den här boken då jag verkligen har tyckt om de andra böckerna jag har läst av Joe Hill. Det är en spännande historia men jag tyckte den första halvan av boken var tämligen seg att ta sig igenom. Aldrig dålig, bara bitvis seg. Bokens andra halva var dock allt annat än seg. Victoria's desperata jakt för att rädda sin son ur klorna på Charlie Manx är ohyggligt spännande. För den som är utrustad med en liten portion tålamod kommer alltså belöningen av nagelbitande spänning i slutet. Slutet är läskigt bra och fantasieggande!

Skuggornas bibliotek och From Beyond har också har läst NOS4A2.

Inga kommentarer:

Kristina Svensson - Författarboken

Författarboken vänder sig först och främst till egenutgivare eller indieförfattare. Alltså författare som ger ut själv istället för att b...