18 juni, 2013

Will Schwalbe - Bokklubben vid livets slut


Will Schwalbes mamma Mary Anne diagnosticeras med cancer i november 2007. Sjukdomen är långt framskriden och det enda sjukvården kan göra är att sakta ned sjukdomsförloppet och se till att Mary Anne bibehåller sin livskvalitet under tiden hon får cellgiftsbehandlingar. Litteratur och läsning har alltid varit viktigt i familjen Schwalbe och när Will ser tillbaka på sin barndom har litteratur en central del. På helgerna spenderade föräldrarna åtskilliga timmar i soffan tillsammans med varsin bok. Syskonen Schwalbe hade två val, antingen göra föräldrarna sällskap och själva läsa eller hålla sig ur vägen så mamma och pappa fick läsro.

Litteratur och läsning fortsätter att vara en central del i livet för mor och son. Mary Annes anhöriga och vänner turas om att följa med henne till sjukhuset och när Will följer med sin mamma samtalar de om böckerna de läser. Snart har de startat en bokklubb på två personer och  läser samma böcker som de samtalar om i väntrummet. "Man skulle kunna säga att bokklubben blev vårt liv, men egentligen var det snarare vårt liv som blev en bokklubb. Så hade det kanske alltid varit, men det var mammas sjukdom som fick oss att inse det. Vi pratade inte så mycket om klubben. Vi pratade om böckerna, och vi pratade om våra liv."

Will Schwalbe tecknar i Bokklubben vid livets slut ett kärleksfullt porträtt av sin mamma. Mary Anne är en stark kvinna som fortsätter kämpa och bevarar sin omtanke om andra människor ända till slutet. I hela sitt vuxna liv har hon arbetat med flyktingfrågor och det fortsätter att vara en viktig del i hennes liv. En av hennes drömmar är att kunna bygga upp ett bibliotek i Afghanistan och arbetet med att samla in pengar fortsätter hon med ända till slutet. Bokklubben vid livets slut är inte bara en kärleksförklaring till en mor utan även en kärleksförklaring till litteraturen och vad den kan tillföra våra liv. För som Mary Anne Schwalbe säger till sin son: "[...] det finns en sak man kan säga till folk som vill veta mer om världen och inte vet var de ska börja hjälpa till. Man kan alltid uppmana dem att läsa."

Jag blir djupt tagen av att läsa den här boken. Bokklubben vid livets slut är för mig ytterligare ett bevis på den läkande kraft som litteraturen tillhandahåller. Jag har förlorat ett svårt sjukt barn och litteraturen har varit och är fortfarande väldigt viktig för att kunna läka och gå vidare i livet.

Boktokig, litteraturkvalster & småtankar, Hanneles bokparadis och Litteraturmagazinet har också läst.

Inga kommentarer:

Nytt försök med Mörkrets vänstra hand

Har fått låna Mörkrets vänstra hand av en vän. Försökte mig på att läsa denna science fiction-klassiker på engelska för ett tag sedan men...