lördag 6 september 2014

Amanda Hellberg - Snögloben

Ett storslaget bröllop på Wytham Hall utanför Oxford slutar i ett brutalt mord på brudgummen, Theo de Vere. Bruden befinner sig i ett katatoniskt tillstånd och hennes blödarsjuke son är försvunnen. Maja Grå och hennes kollegor blir kallade till platsen. Det står snart klart att vissa detaljer i mördarens tillvägagångssätt stämmer väl överens med några ouppklarade mord på unga pojkar i början på 1990-talet. Ett av offren bror till Majas man. Ett faktum som Maja in i det längsta döljer för sina kollegor. Utredningen står still och en läcka inom den egna poliskåren omöjliggör att Maja fortsätter delta i utredningen. De övernaturliga "gåvor" hon har försökt dölja står snart att läsa på varenda löpsedel. Broderns grymma död har påverkat Jack djupt och genom det här fallet får Maja möjlighet att hjälpa Jack och hans familj att finna klarhet i vad som hände och en chans att gå vidare. Maja fortsätter därför på eget bevåg att göra efterforskningar trots att hon är bortkopplad från fallet. Det visar sig bli efterforskning med sitt eget liv som insats. Samtidigt strider Maja för att hon och Jack ska hitta tillbaka till varandra på grund av svåra händelser som skett tidigare.

Det här är första boken om Maja Grå som jag läser. Jag inser att jag borde ha börjat från början men samtidigt står det att böckerna är fristående från varandra. Ändå känns det lite frustrerande då det känns som om man har missat viktiga pusselbitar när det refereras till sånt som jag som ny läsare inte har en aning om. Jag lämnas med frågor och för att få svar på mina frågor måste jag läsa de tidigare delarna i serien. Styggelsen har jag fått lov att fjärrlåna och Döden på en blek häst lånade jag igår och kunde inte hålla mig från att börja läsa. Så står jag här med den eviga frågan: Varför har jag inte läst Amanda Hellbergs böcker tidigare?

1 kommentar:

Monika sa...

Tycker ofta det står att böcker i en serie är fristående, men så är det ju sällan. Karaktärer utvecklas ju och har med sig tidigare händelser i bagaget.

Läser just nu