måndag 1 september 2014

John Seymour - The Fat of the Land

I The Fat of the Land av John Seymour får man följa författaren och hans familj på deras resa till självförsörjande familj. Till en början lever Seymour och hans fru på en båt men när de får tillökning inser de hur opraktiskt det är med småbarn på en båt. De börjar därför se sig om efter en bit mark där de kan leva av det jorden ger. Till en början får de hyra mark och de lever mycket spartanskt. De enda inkomster de har är från Seymours skrivande och från hans frus krukmakeri. Det är inga stora summor och i övrigt får familjen försörja sig genom att odla sin egen mat eller genom byteshandel. Familjen Seymour har en stor bekantskapskrets och har ofta besökare i den lilla stugan. Besökarna får givetvis arbeta för mat och husrum, och det finns alltid något som behöver byggas eller lagas. Sen festar man loss på husets vin.

Det självförsörjande livet är ingen dans på rosor utan innebär mycket hårt slit men John Seymour vill för allt i världen inte byta ut sitt liv mot ett vanligt arbete. Så här skriver han i boken:

It is all very well to talk about "the fruits of the earth in their season", and very nice too: but it is nice to be able to eat tomatoes in April, or pork in August. Of course if you buy these things from the shop you can eat anything at any time of the year, but then you find you have to catch the eight-thirty every morning and go sit all day in a stuffy office to able to do so. If you do not want to catch the eight-thirty what you do is you grow these things for yourself, and preserve them. 

Och sen följer en beskrivning på hur de tar tillvara på allt de odlar och djuren de slaktar. Det är ett jävla slit rent ut sagt. Jag skulle inte själv vilja leva som självförsörjande men beundrar verkligen de människor som gör det. Mycket på grund av det som Seymour är inne på. Att kunna äga sin egen tid istället för att arbeta åt någon annan. Som inspiration åt alla som drömmer om självförsörjning (i vilken mån det nu må vara) är The Fat of the Land en inspirationskälla. För mig är det mycket inspirerande att läsa om människor som hoppar av ekorrhjulet och väljer att gå sin egen väg.


1 kommentar:

Ann-Christin sa...

Låter som en spännande bok! Jag nöjer mig med att safta och sylta inom rimliga gränser men det är intressant att läsa om andras livsfilosofier.

Läser just nu