tisdag 8 februari 2011

Men står de och dricker sprit i ett barnprogram!

Min dotter har lånat med sig Teskedsgumman hem från biblioteket. I en scen; där Teskedsgumman träffar sin man första gången står det en man och halsar brännvin. Det fick mig direkt att tänka på debatten om att barnböcker blir censurerade. Filmen är inspelad 1971 och på den tiden hade man nog en lite mer liberal syn på både barnlitteratur och barnprogram. Hade det här varit en film inspelad i år hade det garanterat blivit ramaskri. Jag tänker dock inte utbrista i någon moralpredikan om vad som är lämpligt eller inte i böcker och filmer för barn. Jag reagerade mest på skillnaden, som ibland verkar milsvid. Eller är den det?

3 kommentarer:

Fru E sa...

Chockerande! ;-) Nej, men allvarligt talat. Jag tror inte att det nödvändigtvis var mer tillåtande förr, däremot att vad som är tillåtet att skriva om i barnböcker varierar över tid. T ex så skulle sprit vara nästintill otänkbart idag (för att inte tala om cigaretter!) men å andra sidan kan man skriva om mammor som inte orkar med sitt liv eller homosexualitet. Det var nog mindre vanligt "förr".

Emmas Bokhylla sa...

Jag haller med Fru E, tror att fokus ar annorlunda under olika tidsperioder. Men, for ett tag sedan (var det i somras?) sa var det faktiskt en artikel i ViLaser om just cencuren bland barnbockerna, oerhort irriterande, maste jag saga.

Titti sa...

Så sant så, visst varierar det. Den där debatten om censuren av barnlitteratur var faktiskt det första som poppade upp i mitt huvud när jag såg den där scenen i Teskedsgumman.

Related Posts with Thumbnails