måndag 28 februari 2011

Alice Lyttkens x 2

I All livets härlighet av Alice Lyttkens får vi följa Stina Pihlgrens liv som barnflicka i det "gentila" hem som greve Ekestock har ordnat åt henne i Stockholm. Det gentila hemmet visar sig dock vara allt annat än gentilt. Det är fattigt och eländigt och Stina blir illa behandlad av övriga pigor i hushållet. De retar sig, inte bara på grund av att Stina har med sig sin horunge utan också på att hon kommer från det fina slottet Ekelunda. Att vara van vid finare förhållanden än hos familjen Stina nu hamnat hos ses inte med blida ögon. Livet i Stockholm blir inte lätt. Förutom sitt eget spädbarn och det andra av greve Ekestocks oäktingar som hon blev tvingad att ta hand om har hon också nu ansvaret för en flicka som är vanskött och misshandlad.

Trots alla umbäranden så har boken ett lyckligt slut. Hon får råd av kommerserådinnan Dellerstedt, som är mor till kvinnan i vars hem Stina har installerats som barnpiga. Av Fru Dellerstedt får Stina hjälp med att lura greven på en nätt summa pengar och att det andra barnet tas om hand av en fostermor. Fru Dellerstedt tänker sig att för pengarna de lurade av greven ska Stina betala en fostermor för att ta hand om sin egen unge så hon kan tjänstgöra som piga hos Dellerstedt. Men så kommer prinsen, i form av stalldrängen Sverker från Ekelunda, och räddar henne från det hemska ödet. Han har fått ett erbjudande om att bli livkusk vid slottet Malcolmshof. Han tänker inte bara gifta sig med Stina utan även adoptera hennes lilla flicka. Stina känner sig som den lyckligaste kvinnan i hela världen för bättre make än Sverker kan hon ju inte få, han som är så lugn och snäll.

Blandat sällskap tar vid där förra boken slutade och om man väntar sig en beskrivning av det ljuva livet för Stina så tar man gruvligt miste. Sverker var visst inte så lugn och snäll som han utgav sig för att vara. De båda har dock en fin ställning på slottet Malcolmshof. Stinas dotter Tina bor på slottet tillsammans med greveparet Silverbielkes dotter och får en fin utbildning. Något som grämer Sverker, och det är mycket som grämer honom. Han super mer och mer och misshandlar Stina, vilket alla på slottet är medvetna om men eftersom en make enligt lagen har rätt att aga sin hustru ses det mellan fingrarna. Sverker blir allt mer missnöjd med sin ställning på slottet när greven anställer den utbildade kusken Günzer som står över honom i rang. Sverker förbereder sig för att lämna Malcolmshof och flytta tillbaka till Ekelunda där greve Ekestock har erbjudit honom en tjänst. Detta skulle vara ödesdigert för både Stina och hennes dotter och hon är beredd att göra allt som står i hennes makt för att det inte ska hända. Vid det här laget har hon även upptäckt att hon är gravid och det är inte hennes make som är far till barnet. Efter att hon sett till att dottern ska kunna stanna hos greveparet planerar hon att ta sitt liv så det ser ut som att det var en olycka. Hon ser ingen annan utväg och hon är beredd att ta sitt liv för att inte behöva återvända till Ekelunda, om inte Sverker hinner misshandla henne till döds innan dess. Men så händer något på slottet som ställer allt på ända...

Jag måste såklart till biblioteket och låna nästa del i serien. Det var så konstigt när jag läste Blandat sällskap för jag fick hela tiden något i ögonen som irriterade och ökade tårflödet. Det kan också tänkas bero på Stinas öde och hur illa behandlad hon blev av Sverker (det svinet!).

Alice Lyttkens - All livets härlighet
Förlag: Bonniers
ISBN: 9100432709

Alice Lyttkens - Blandat sällskap
Förlag: Bonniers
ISBN: 9100453668

4 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Men de här två tror jag att jag har läst. Fast som sagt –många Lyttkensböcker är rätt lika. (Vilket inte innebär att man gärna läser dem, haha).

Om du inte har läst Lars Widding, så kan jag rekommendera honom också. Finns säkert också på biblioteket, testa den serien som börjar med Majors avsked!

Titti sa...

Jag tror jag börjar förstå vad du menar... ;-)

Vixxtoria sa...

Du kan ju alltid sticka emellan med en bok om arkeologer och gralar innan du ger dig på nästa Lyttkens :-)

Titti sa...

Jag tror jag ska göra det faktiskt. :-)

Related Posts with Thumbnails