16 november, 2011

The Man Who Invented Christmas



Nej, Charles Dickens uppfann inte julen, men hans berättelse A Christmas Carol bidrog i någon mån till att julfirandet fick en annan känsla. Julfirandet hade under en tid motarbetats av puritanerna och det är svårt att tänka sig idag att en julberättelse som A Christmas Carol fick en sådan stor spridning som den fick.

Les Standiford bygger sin bok helt och hållet på andra källor om Charles Dickens. Det är med andra ord ingen ny information som kommer fram i boken. Som sådan kan den dock ses som en fin introduktion till Dickens och hans liv, för den som inte orkar sig igenom någon av de mastodontbiografier som finns tillgängliga. Mestadels handlar den såklart om i vilken kontext A Christmas Carol blev till och vilken situation författaren befann sig i när den skrevs. Boken är väldigt lättläst och framkallar garanterat julstämning och ett sug efter att läsa om berättelsen den bygger på.


Les Standiford - The Man Who Invented Christmas
Förlag: Crown Publishers
ISBN: 9780307405784

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

ingen jul utan Dickens

Titti sa...

Jag håller med dig! Det måste finnas ett inslag av Dickens i julfirandet.

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...