12 januari, 2015

Stephen King - Väckelse

Jamie Morton är bara sex år när han träffar pastor Charles Jacobs för första gången. Pastorns skugga faller över honom när han sitter och leker hemma på gården. En skugga som kommer att hänga över honom under resten av hans liv. Jacobs hyser ett ovanligt stort intresse för elektriska experiment och med hjälp av en uppfinning som han kallar ENS botar han en av Jamies äldre bröder som tappat rösten efter en skidolycka. Charles Jacobs får ett stort inflytande över den unge Jamie och lämnar också ett stort tomrum efter sig när han, under dramatiska omständigheter, tvingas lämna tjänsten som pastor.

Det kommer att dröja många år innan Charles och Jamies vägar åter korsas. Jamie är då i trettioårsåldern, en heroinmissbrukande musiker på dekis. Charles Jacobs uppträder på nöjesparker med sina elektriska experiment. Jamie är på jakt efter droger när han ser sin gamle pastor uppträda med sin show. Jamie är sjuk och så nedgången att han svimmar under föreställningen. När han vaknar upp igen befinner han sig hos Jacobs, som vårdar honom tills han återhämtat sig och med hjälp av elektriska impulser i hjärnan botar han Jamies missbruk. Under åren har han botat många patienter med olika sjukdomsdiagnoser med hjälp av sin speciella elektricitet. Det är bara det att Jamie upptäcker att det finns obehagliga biverkningar till följd av behandlingen. Upplevelser som vittnar om universums mycket mörka krafter. Jamie kartlägger, tillsammans med en vän, den förre detta pastorns patienter, och det är skrämmande många som lider av sviterna efter behandlingen. Visst blev de botade, men många har återkommande mardrömmar, uppvisar avvikande beteenden och många ser syner så hemska att den enda utvägen är döden. Jamie är fast besluten att stoppa Jacobs från att utföra fler behandlingar men finner sig snart indragen i ett experiment som, om det lyckas, kommer att öppna Pandoras ask.

Att läsa Väckelse gav en riktigt bra start på det nya läsåret. Den är spännande på det sätt att det hemska ligger och lurar i bakgrunden hela tiden. Det är själva vetskapen om att monstret finns där i garderoben men att man inte riktigt vet när det ska behaga visa sig som gör boken så spännande. Jag rekommenderar den varmt.

Inga kommentarer:

Richard Matheson - Hell House

En döende miljardär anlitar en forskare i paranormala aktiviteter och två medier för att åka till Belasco House undersöka om det finns et...