tisdag 1 mars 2011

Virginie Mouzat - Ingen riktig kvinna

"Jag har inga barn. Jag kommer inte att få några. Aldrig någonsin. Jag har inte parat mig med någon avelshingst. Jag vill inte till varje pris leva med en man av det slaget. Jag eftersträvar varken äktenskaplig lycka eller ett liv som sambo, jag tycker inte att adoption är storslaget, att man måste spränga jagets gränser eller hjälpa andra. Jag är inte desperat. Jag sneglar inte på klockan. Jag föraktar andra kvinnors rädsla för att tiden ska springa ifrån dem; mig oroar det inte ett dugg."

Så står det på baksidan av Ingen riktig kvinna av Virginie Mouzat. Det är ett litet utdrag ur det brev huvudpersonen skriver till en man som hon har träffat. Hon känner att hon måste förklara en del saker för honom innan de kan gå vidare. Om de kan gå vidare. Brevet, eller boken som man så vill, blir en djupdykning ner i en människas innersta. De innersta tankarna. Vad det innebär att vara kvinna. Hur omvärlden betraktar kvinnor. Hur brevskriverskan själv betraktar kvinnor och således betraktar sig själv. En kvinna som kanske inte alls har rätt att kalla sig för kvinna, eller?

Virginie Mouzat - Ingen riktig kvinna
Originaltitel: Une femme sans qualités
Förlag: Sekwa förlag
ISBN: 9789186480110

5 kommentarer:

Zachan sa...

Låter onekligen mycket intressant =)

Titti sa...

Den var riktigt bra och svår att lägga ifrån sig.

Helén Enqvist sa...

Hej Titti! Kul att du gillar "Ingen riktig kvinna". Jag vill bara tala om att det blev ett litet fel på kolofonen i boken och att korrekt originaltitel ska vara "Une femme sans qualités", och den är ursprungligen utgiven av det franska förlaget Albin-Michel. Vi håller på och ändrar det nu.

Hälsningar,
Helén, Sekwa förlag

Titti sa...

Då ändrar jag i texten så den korrekta originaltiteln står där istället. Tack för upplysningen!

Hannele sa...

så var det förr... Nu minns jag inte, kvinnor som inte kunde få barn, jag hörde gamla män kallade dem ...kalvar... Vad hette det nu? Det var för länge sedan jag hörde det ordet..

Related Posts with Thumbnails