onsdag 2 juni 2010

Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen

I lördags kväll åkte jag och sambon upp till Hallagården (en gammal bergmansgård) där Naturskyddsföreningen ordnade en kväll med klimatmingel där bland annat deltagarna i årets elmopedturné medverkade. Det var en trevlig kväll med klimatsnack, närproducerad mat och en chans att få testa både elbil och elcykel.

En av årets deltagare i elmopedturnén är koldioxidbantaren Staffan Lindberg, som nyligen utkommit med en bok som heter Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i köket. Som ni vet så har ju jag köpstopp på böcker i några månader till. Men tack vare min oemotståndliga charm så köpte min sambo boken till mig som en tidig födelsedagspresent. :-D

Under kvällen läste Staffan ett utdrag ur sin bok och jag skrattade så tårarna rann. Jag tror inte att jag var den enda heller... Boken är väldigt humoristiskt skriven även om innehållet är en väldigt allvarlig sak. Det bästa med boken är nog de personliga reflektionerna om Staffans egna försök att banta ner sig några ton koldioxid under ett år. Dessa blandas dock med fakta om klimatförändringarna, varför boken samtidigt ger en god lektion om läget vi har idag.

Längst bak i boken finns också en tämligen omfattande länklista på sajter att förkovra sig i. Bland annat till en klimatkalkylator där man kan räkna ut sina egna utsläpp och Colin Beavan aka No Impact Man, vars bok jag läste för ett tag sedan. Jag deltog ju även i No Impact Experiment i höstas, något som var intressant men tidvis väldigt svårt. Med Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen får vi nu läsa om en svensk klimataktivists perspektiv på hur man försöker leva så miljövänligt som möjligt. Jag kommer nog läsa den här boken igen. Och naturligtvis låna ut den till mina vänner och bekanta.

Staffan Lindberg - Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen. En koldioxidbantares bekännelser.
Förlag: Cordia förlag
ISBN: 978-91-526-3265-9

1 kommentar:

TapetserarEva sa...

vilken trevlig blogg, och visst verkar boken bra, har inte läst den än, det var verkligen en bra uppläsning Staffan gjorde.

Ha det fint//Eva

Related Posts with Thumbnails