torsdag 24 juni 2010

Kungen skrämmer fortfarande skiten ur mig!

Då menar jag såklart inte kung Carl Gustaf utan det handlar såklart om Stephen King. För några dagar sedan skrev jag om att jag blev sugen på att läsa om Jurtjyrkogården efter att ha hört Pet Sematary med Ramones. Sagt och gjort, boken letades på och nu har jag läst ut den.

Det är inte så många böcker idag som jag faktiskt blir rädd av. Inte ens John Ajvide Lindqvist's Lilla Stjärna med sitt våldsamt blodiga innehåll gjorde mig rädd. Men jag erkänner villigt att efter att ha läst Jurtjyrkogården några kvällar har jag haft lite svårt att somna faktiskt. (Okej, jag erkänner att jag helst av allt skulle ha velat haft lampan tänd ute i hallen...)

Jag tänker inte gå in på några detaljer vad gäller handlingen. Helt enkelt så antar jag att de flesta känner till de stora dragen. Annars får ni googla. ;-) Det var några år sedan jag själv läste den här boken senast så jag hade glömt en hel del detaljer även om jag såklart visste en hel del av vad som skulle hända. Jag hade exempelvis glömt grannen Jud's inblandning i det hela. Dotterns förmågor hade jag helt glömt bort. En hel del annat också som är ganska så centrala i boken. Men det gjorde bara läsningen än mer spännande eftersom jag återupptäckte handlingen. Det finns också en hel del referenser till andra böcker av King, vilket också är lite roligt att läsa. Och som sagt. Det är ett tag sedan jag läste den här boken första gången och den skrämmer mig verkligen fortfarande.

När jag letade halvt ihjäl mig efter Jurtjyrkogården plockade jag även fram två andra titlar av King som jag velat läsa om ett tag. En av dom anses fortfarande vara en av hans bästa någonsin; nämligen The Stand eller Pestens tid som den heter på svenska. Den andra jag plockade fram var The Tommyknockers (Knackarna). Jag har den både på svenska och på engelska och har inte riktigt bestämt mig för vilken version jag ska ge mig på. King på originalspråk är förstås alltid bäst. Just The Tommyknockers är kanske inte en av hans vassaste men ändå. Jag tänkte ju läsa om serien om Narnia i sommar men nu blir det förmodligen så att jag kommer varva det hela med lite King-romaner. Jag skriver väl som King själv brukar skriva... Hey ho, let's go!

Stephen King - Jurtjyrkogården
Originaltitel: Pet Sematary
Översättning: Lennart Olofsson
Förlag: Bokförlaget Legenda
Utgivningsår: 1984
ISBN: 91-582-0737-6

3 kommentarer:

♥ Hannele på Hisingen sa...

intressant bekantskapu

Titti sa...

King är fantastisk och en av mina favoritförfattare (som höll mig vaken om nätterna när jag var i tonåren).

Karin Berg/enbokcirkelföralla sa...

Vet du, jag bläddrade bland mina äldre Stephen King häromdagen och tänkte precis likadant. Ingen som honom =)Jag har en som heter smalare och den är läbbig..

Related Posts with Thumbnails