tisdag 15 juni 2010

Lev livet långsamt!

I Slow - Lev livet långsamt! beskrivs Slow-rörelsen som uppkommit som en protest mot vårt stressade och jäktade samhälle. Författaren Carl Honoré började ifrågasätta sin egen jäktade livsstil när han hörde talas om godnattsagor man kunde läsa på en minut. Den första tanke som dök upp i hans huvud var att detta var något genialt. Tänk att kunna ha godnattsagan avklarad på en minut! Sedan besinnade han sig (tack och lov) och insåg att detta var galenskap. Men överallt i vårt samhälle ökar tempot och allt ska gå snabbare och snabbare och vara avklarat på kortast möjliga tid. Det är inte konstigt att människor blir utbrända och går in i väggen idag.

Carl Honoré söker sig till Slow-rörelsen som inkluderar många aspekter av vårt vardagsliv. Slow food, slow sex, slow cities etc. Han går på en mängd olika kurser, i exempelvis tantrisk sex, meditation, reiki healing och han träffar många personer som på ett eller annat sätt har saktat ner och hittat ett tempo som passar dem. För det är just det som är meningen menar Honoré. Att hitta sitt eget tempo giusto - det rätta tempot. Författaren och många fler som saktat ner sina liv har upptäckt att genom att just sakta ner och göra saker i ett lugnare tempo så får man mer gjort. Är man alltid stressad och jäktad arbetar man sämre.

När jag läste idén om godnattsagor på minuten så rös jag inombords. För en boknörd måste det vara snudd på hädelse, eller vad säger ni andra? Å andra sidan ska det erkännas att man vissa kvällar inte är så sugen på att läsa godnattsaga och läser lite snabbare än vad man brukar. Hoppa över sidor eller stycken i boken är dock något som jag aldrig skulle kunna göra. Mina barn skulle nog märka det ganska omgående. När min son var liten och gick på dagis var det en av hans fröknar som försökte med det några gånger men hon insåg att det gick inte så bra när han satt med och lyssnade. Han protesterade genast om hon hoppade över något i en bok.

Innehållet i boken tilltalar mig mycket. Det hänger också på något sätt ihop med andra "rörelser" som intresserar mig, så som frivillig enkelhet (voluntary simplicity på engelska) men jag tycker också att det handlar mycket om att leva miljövänligt. Att leva livet långsammare betyder exempelvis att utforska närproducerade livsmedel. När man lever livet långsammare hinner man dessutom uppskatta livet lite mer än när det bara rusar förbi. Ett utmärkt sätt att ta det lite slow under semestern tycker jag denna lista speglar. I min familj kommer vi att försöka pricka av så många av dessa som vi hinner med. Och nej, vi kommer inte jäkta för att hinna så många som möjligt. :-)

Anki på Köpstoppsbloggen har skrivit om boken här.

Boken hittade jag på bokbytarsidan ParsLibris. Men eftersom jag gillar BookMooch bättre lägger jag upp mitt exemplar där.

Carl Honoré - Slow - Lev livet långsamt!
Originaltitel: In Praise of Slow. How a Worldwide Movement is Challenging the Cult of Speed
Översättning: Erland Törngren
Förlag: Bazar förlag
ISBN: 978-91-7028-18-7

2 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

Med åren lär man sej att njuta av stunden..

Anonym sa...

Oj, hjälp, läsa godnattsagor är ju det jag ser fram emot! Min son är så liten ännu, så han bryr sig inte i sagoläsning så mycket än, men dagtid tycker han det är roligt att bläddra och peka i böcker iaf :D
Skulle inte alls vilja läsa godnattsagor på bara en minut :(

Related Posts with Thumbnails