torsdag 23 december 2010

Adlibris ska köpa in böcker till Stockholms stadsbibliotek

Jag sitter och varvar ner med Ordfronts litterära magasin så här efter att ha haft fullt upp med alla förberedelser inför julen. På flera ställen i magasinet läser jag att Adlibris nu ska bestämma 60 procent av inköpen till Stockholms stadsbibliotek. Jag har faktiskt inte hört talas om det här förut. Ska en nätbokhandel ansvara för inköpen till ett bibliotek? Borde det inte vara kompetenta och utbildade bibliotekarier som är ansvariga för det? Det tycker jag i alla fall. Så är det inte jag som bestämmer på Stockholms stadsbibliotek. Den litterära kvaliteten på de böcker som Bonnier ger ut har jag ingen synpunkt på. Men Bonnierförlagen tagit ännu ett steg mot total dominans över vilka böcker vi ska läsa, det tycker jag är helt galet!

2 kommentarer:

Linnea sa...

Jag har inte hört talas om detta, men är inte förvånad. Att privatisera allt som går (eller inte går, hehe) att privatisera ligger helt i linje med alliansens politik. Att låta ett kommersiellt företag bestämma böcker i ett bibliotek låter säkert rimligt och "fritt" i mångas öron. Jag tycker det verkar vara vansinne! Hur likriktat blir det liksom inte om det är samma böcker som står i matbutikernas pocketställ som köps in till biblioteken?

Martina sa...

Usch, det lät inte bra tycker jag. Om nu inte biblioteket själv får/vill välja ut sitt bestånd så kan man väl iallafall använda sig av Bibliotekstjänst (BTJ) som ju faktiskt finns till just för att serva bibliotek... fast de har det väl lite skakigt de med nu, tycker jag mig ha hört.

Lyckligtvis kommer Kulturrådet alltid att skicka ut den smalare litteraturen till biblioteken, så det kommer inte bli fullt så illa att man bara kan hitta topplisteböcker på bibblan.

(Men det är lite surt att vilja köpa in en massa intressanta böcker när man vet att de aldrig kommer att lånas ut. Vi får de bibliotek vi förtjänar, om man säger så... läser folk bara deckare så är det ingen idé att köpa in nånting annat.)

Related Posts with Thumbnails