Igår var jag på mitt lokala bibliotek och lyssnade på ett föredrag med Giséla Linde, författare till boken Lev enklare: idéer för en hållbar livsstil. Hennes bok läste jag ut dan före nyårsafton 2008 (thank god for mina läsdagböcker, jag fick för mig att jag läste den för ett år sedan, men jag tog visst fel på ett helt år!).
Så här i efterhand grämer jag mig över att jag inte tog med mig papper och penna så jag kunde anteckna lite under föredragets gång för att bättre kunna veta vad jag skulle skriva i det här inlägget. Minnet är ju bra men tämligen kort ibland.
Med utgångspunkt ur sin bok berättade i alla fall Giséla om värdet av att leva lite enklare utan att för den sakens skulle späka oss själva. Vi hamnar lätt i ett ekorrhjul av arbete och konsumtion som det kan vara svårt att ta sig ur, eftersom vi är rädda för att sticka ut. Tidningar, magasin och reklam gör också sitt bästa för att upprätthålla en falsk bild av hur verkligheten ser ut; med smala och perfekta (med retuscherade bilder av redan anorektiska) modeller och perfekt stylade hem som vanliga människor försöker leva upp till samtidigt som de arbetar heltid och uppfostrar barn (som också de påverkas av idealen i samhället).
Giséla tog upp ett exempel (som jag också tror finns med i boken) om en psykolog som arbetar med utsatta barn. För tio år sedan (jag minns nu inte om siffran är helt rätt, det kanske var tjugo) var en av barnens önskan att bli stora, eftersom det verkade vara roligt att vara stor och man fick göra så mycket som man inte får som barn. Idag är det få barn, som hon möter, som uttrycker en önskan om att bli stora för de ser hur jobbigt det är att vara just stor. För det är en värld där vuxna är stressade, irriterade och jäktar runt för att hinna än det ena än det andra i jakten på "det goda livet". Det är rätt beklämmande, eller hur?
Tillsammans med Giséla fick vi även hjälpas åt att fylla i några av de listor som finns i hennes bok och som man kan använda för att fundera på vilka ens måsten och borden är vad man vill här i livet. Även en lista över 100 saker man älskar är ett bra sätt att se hur mycket i ens liv som man faktiskt redan idag är tacksam över. Jag har själv gjort flera av de listor som Giséla visade oss men det var i samband med att jag läste boken. Det skulle nog vara nyttigt för mig att göra om flertalet av dem. När man är arbetslös och står utanför a-kassan och vik-jobben inte direkt haglar över en så kan jag säga att det inte känns allt för roligt i alla lägen. Jag ska nog göra en sån där lista ganska omgående.
Giséla talade dock inte om för oss hur vi ska göra för att leva enklare, det måste man komma på själv. Vi har olika förutsättningar i livet och det som passar en behöver inte passa en annan. Hon var dock väldigt tydlig med att påpeka att den konsumtionshysteri som råder i samhället inte kan fortsätta. Det klarar inte vår planet av. Hon nämnde också Anki som driver Köpstoppsbloggen och andra som haft köpstopp under en period och vilka lärdomar det ger. Enligt hennes erfarenhet har samtliga som haft köpstopp av en eller annan anledning sänkt sina krav efter att köpstoppet är över. Efter ett köpstopp blir det väldigt svårt att rättfärdiga samma konsumtionsmönster som innan.
Lev enklare: idéer för en hållbar livsstil hoppas jag kommer på pocket snart. Så länge tänker jag ställa mig i kö på biblioteket och läsa den igen. Jag kommer knappast hinna läsa den innan året är slut. Jag gissar att det var fler som besökte föredraget som är sugna på att läsa boken.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
M.W. Craven - Botanikern
Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...
-
Egentligen borde jag väl skriva om böckerna jag läst ut men för tillfället har jag ingen lust alls. Istället sitter jag och tittar på videor...
-
Jag har fått en award av Lilla O med motiveringen: Hellre barfota än boklös upptäckte jag då jag skickade bokpaket till Titti i höstas. Ege...
-
Jag har varit lite dålig på att svara på Kulturbloggens kulturfyror men här kommer svaren till årets första: 1. Vilken är den första boke...
5 kommentarer:
Det är många bra tankar där. Jag tycker själv att ekorrhjulet med att jobba mycket för att ha råd att konsumera är skrämmande (liksom såna där saker som att man ska köpa sig ur krisen och liknande). Jag har försökt tänka så mer och mer de senaste åren, och känner att jag kanske kanske har kommit ett litet steg på vägen. Men då är det alltid något som liksom kräver en massa konsumtion (typ att man måste bygga om hemma, och nu talar jag om "måste" i betydelsen att det i princip är nödvändigt att bygga om ett 25 år gammalt badrum, och inte "måste" för att badrummet är fult, även om det är det också). Det är liksom svårt att inte köpa en massa saker som man inte behöver, bara för att de är snygga, för man har ju råd. Eller just nu har jag råd. Det var inte så länge sen jag inte hade särskilt mycket råd...
Oftast tänker jag att jag ska liksom fixa ihop mitt liv FÖRST, och SEN kan jag leva så där icke-konsumtionistiskt. Du vet, en stor gård på landet, jobba halvtid, och odla sin egen mat och ha bed and breakfast på den andra halvtiden... Lugnt tempo, och tillräckligt med pengar....
Jag håller med. Jag vill också tipsa om en bra bok "Hejdå,ekorrhjulet - människor som går mot strömmen" av DN-journalisten Thomas Lerner (Ordalaget bokförlag). Den kom ut i höstas. Verkligen läsvärd.
@Vixxtoria: det är nog det som är haken, att man tror att man ska få det där livet man drömmer sen. När man gjort si och så och sparat ihop x antal kr på banken. Men när vi yrar omkring och dras med i konsumtionsivern så blir det ändå inte så. Giséla tog upp det också, att när man får högre lön (som man tänker sig är bra för att man ska kunna spara mer) så höjs våra krav och pengarna används istället för att köpa mer som leder till att vi arbetar mer, som leder till... osv. Ja och så snurrar ekorrhjulet på.
Jag kan inte heller förstå att vi ska konsumera oss ut ur krisen. Med tanke på hur moder jord mår känns det helt otroligt att man kan komma med såna råd.. Det leder oss ju bara in i en ännu värre kris.
@Anonym: Ja den boken har stått på min vill-läsa-lista sen den kom ut så jag kommer garanterat att läsa den vad det lider. :-)
Det är mycket som är tänkvärt av det du skriver Titti. Jag tror att vi alla behöver bromsas upp och börja leva med naturen istället för mot - som vi gör nu.
Ekorrhjulet snurrar bara fortare o fortare. Alla tekniska prylar blir gamla och omoderna fortare än vad vi hinner med att fatta. Kraven och stressen ökar och kryper allt längre ner i åldrarna.
Våra hjärnor bombarderas med sinnesintryck och jag är allvarligt oroad över vad detta gör med barns hjärnor. Koncentrationssvårigheterna ökar och även diagnosticeringen av ADHD samt medicinering för detta.
Kanske dax att göra andra listor än önskelistor nu inför julen. /Mamma
Det hade varit kul att lyssna på Giséla vid något tillfälle.Jag gillade hennes bok!
Skicka en kommentar