söndag 12 december 2010

Boklådornas revansch

Ja, så heter en intressant artikel som jag läst i senaste numret av Situation Sthlm. Artikelförfattaren Karin Ström ser att de alternativa boklådorna, antikvariat och oberoende boklådor, har fått ett uppsving i USA och efter det verkar även de svenska antikvariaten ha fått.

Folk verkar idag söka en annan upplevelse när de handlar böcker, och det får man i ett antikvariat, där både gammalt och nytt blandas. Kanske är också tempot annorlunda mot de mer kommersiella boklådorna? De där titlarna som kan vara lite svåra att få tag i kan man fynda hos ett antikvariat. De titlarna tar inte de traditionella boklådorna in längre eftersom de sedan länge slutat att sälja (så mycket). Jag har inga väl underbyggda fakta för att komma med sådana påståenden. Men det kanske ligger ett litet korn av sanning i det?

Karin Ström avslutar sin artikel med orden: Kanske ser vi just nu en reaktion på bästsäljarism, deckarinvasion och evig kokboksfest. Ett sug efter böcker som stannar kvar, och en längtan efter möten med andra som känner likadant. Kanske får bokhandeln i framtiden sin största betydelse som galleri och försäljningslokal för bokkonst, och som fysisk mötesplats för läsande människor, där gränsen mellan konst och litteratur suddas ut.

Ja! Låt oss hoppas det! Fram för det mer personliga, för mångfalden och det litet svåråtkomliga, den inte alltid så lättsmälta litteraturen. Jag tycker det bådar gott för framtiden.

4 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

Det är ju bara där man hittar böcker som är äldre än 6 månader..

Titti sa...

Hur skulle vi klara oss utan dessa? Tur att de finns. och växer i popularitet. :-)

Emmas Bokhylla sa...

Ja, verkligen tur att de far ett uppsving, det behover de! Och dar finns det riktiga fynd och bokupplevelser! Sjalv alskar jag antikvariat och kan stanna dar inne nastan hur lange som helst!

Annelie sa...

Jag gillar verkligen de små bokhandlarna, men tyvärr köper jag de mesta av mina böcker på nätet ändå...

Related Posts with Thumbnails