torsdag 3 september 2009

Det här har jag pysslat med den senaste veckan

Det har inte blivit mycket läst under den gångna veckan. Jag håller på med Det trasiga fönstret av Jeffrey Deaver som jag läser hemma på kvällarna och Kärlek, vänskap, hat av Alice Munro. Munro's novellsamling i pocket är perfekt när jag sitter på bussen till och från min nya praktikplats. Det går inte lika snabbt att läsa böcker nu när jag har lite annat att pyssla med samt cirka två timmars pendlande om dagen.

På bilden ser ni en backstuga från slutet av 1800-talet. Backstugor var oftast inbyggda i en sluttning och av mycket enkelt karaktär. Det var de allra fattigaste som bodde i sådana stugor och de byggdes för det mesta på någon allmänning. I den här backstugan som ligger i utkanten av Örebro tror man att det för länge sedan har bott en familj som kanske varit dagavlönare i själva staden, eller kanske mer troligt är att de levde av allmosor. Det är svårt att föreställa sig ett liv i sådana här kallmurade små boningshus. Men i sådana här stugor kunde det bo stora familjer med många barn. Tänk er att behöva bo, föda barn, överleva stränga vintrar i det här lilla huset med kanske åtta barn? Det var nog inte helt ovanligt förr i tiden. I den här backstugan har man funnit en mängd gamla spikar vilket tyder på att man åtminstone har haft någon konstruktion av trä, en gammal spislucka som förmodligen härstammar från en liten kamin. Spisluckan är cirka 10 x 15 cm så det var ingen stor kamin. Men ändock en liten värmekälla för den fattiga familj som bodde här för lite drygt 100 år sedan.

Den här utgrävningen har gjorts i samarbete med Örebro läns museum och en gymnasieskola i Örebro. Utgrävningen kommer sedan att mynna ut i en utställning som kommer att handla om Fattigörebro och eleverna kommer bland annat att bygga en modell över den här backstugan och en annan byggnad som grävdes ut under den här veckan. Det ska bli spännande att se hur eleverna kommer att gestalta livet för de personer som kan tänkas ha bott här. Jag kanske skriver om utställningen längre fram i vinter när utställningen är klar.

6 kommentarer:

Din hemliga bokvän sa...

Skojar du, hade precis tänkt skicka Kärlek, vänskap och hat till dig. Då tänker vi förhoppningsvis lite lika i alla fall. Får fundera vidare! Snart kommer paketet!

Hellre barfota än boklös sa...

Nej vad lustigt! Ser verkligen med spänning fram emot paketet. :-)

Din hemliga bokvän sa...

Är tyvärr lite av en tidsoptimist och har dessutom lite prestationsångest, men jag jobbar på det och kommer att få iväg paketet senast söndag, det var väl sista dagen?

Din hemliga bokvän sa...

Hur är det förresten med bivax E901? Ser att en del godis har det som ytbehandling.

Hellre barfota än boklös sa...

Bivax är inte veganskt. Men du... ansträng dig inte allt för mycket. Och skulle det råka bli fel har jag barn och sambo som gladeligen hjälper mig att äta upp. På Djurens rätt's hemsida finns det en lista över veganska livsmedel och godis. Har för mig att jag länkat dit när jag svarade på frågorna. Så mitt tips är att kolla där. :-)

Din hemliga bokvän sa...

Har kollat Djurens rätt, får nog skriva ut och ta med till affären. Annars blir det annat prassel! Jag tycker att det är rätt kul att lära sig vad som funkar!

Related Posts with Thumbnails