onsdag 30 september 2009

Laura Childs - Death by Darjeeling


I början på augusti läste jag en recension av Death by Darjeeling av Laura Childs på Calliope's blogg. Boken visade sig vara inget mindre än en riktig tedeckare. Som boknörd och inbiten tedrickare kunde jag naturligtvis inte motstå denna kombination och jag köpte genast hem ett eget ex av boken, som jag nyligen läst ut.

Death by Darjeeling är den första boken i en serie som handlar om Theodosia Browning, innehavare av tebutiken Indigo Tea Shop i Charleston, South Carolina. Under den årliga tebjudningen i staden inträffar ett mord, och offret befann sig med en kopp te i handen när han dog. Det visar sig att teet i offrets kopp innehöll ett dödligt gift. Ett te som naturligtvis levererats av Theodosia vilket innebär att de anställda i butiken och misstänkta. Affärerna börjar gå dåligt och Theodosia bestämmer sig för att ta reda på vem som låg bakom mordet, något som visar sig vara lättare sagt än gjort. Offret hade nämligen många fiender på grund av sina affärer och även Theodosia själv har haft motiv att röja honom ur vägen. Och i äkta deckaremanér blir naturligtvis Theodosia indragen i något som till slut hotar hennes liv när hon ovetande ställs öga mot öga med mördaren.

Det här är en riktig mysdeckare som i mångt och mycket även påminner lite om Harlequin-litteratur i sina intriger. Centralt i boken är ju tebutiken och det är en mängd olika tesorter som passerar förbi i boken. Många som jag aldrig hört talas om men som jag blir lite nyfiken att prova på. I inledningen hade jag väldigt svårt att tänka mig att handlingen var förlagd till USA. Jag ville nämligen placera handlingen i England. Om det var för att ett av bokens centrala teman är just te, eller för att jag tyckte att språket i boken var en smula brittiskt vet jag inte. Jag fick tvinga mig själv att radera de brittiska bilder som dök upp i mitt huvud. På det stora hela var det en trevlig bok att läsa och jag kommer säkert att köpa hem resterande delar i serien.

Laura Childs - Death by Darjeeling
Berkley Prime Crime
ISBN: 978-0-425-17945-1

4 kommentarer:

Calliope sa...

Kul att du gillade den!

Magix Bokbabbel sa...

även jag läste Calliopes recension och blev lite nyfiken. Men att nu nämner Harlequin-litteratur gör mig lite skrämd...

Hellre barfota än boklös sa...

@ Magix: Ett annat sätt att beskriva den istället för att nämna Harlequin är kanske att jag tyckte den var skriven på ett sätt som är ganska typiskt för "kvinnlig" litteratur (och där kom jag först att tänka på Harlequin). Jag tror helt klart att den tilltalar en kvinna mer än en man. Men du kanske tycker annorlunda?

Bokomaten.. sa...

Har också den här boken stående i hyllan men har inte kommit mig för att börja på den än. SÅÅÅÅ mycket böcker... sååå lite tid...

Related Posts with Thumbnails