torsdag 24 september 2009

Om jag kunde drömma - Stephenie Meyer

Som ni kanske redan vet så fick jag den första delen i den så kallade Twilight-serien av min hemliga bokvän. Om jag kunde drömma handlar om den 17-åriga Bella som flyttar från storstaden Phoenix till den lilla staden Forks där hennes pappa bor. Hon tror att livet i den lilla staden kommer att bli minst lika tråkigt som hon förväntat sig att det ska bli. Men hon hade inte räknat med att träffa den hemlighetsfulle och förföriska Edward Cullen. Enligt den lokale indianstammen i området tillhör familjen Cullen "de kalla", de är vampyrer, och de är inte välkomna i indianreservatet. Bella blir naturligtvis nyfiken och försöker ta reda på allt hon kan om vampyrer för att ta reda på om det är sant det man säger. Och naturligtvis är det så. Edward är vampyr. Men Bella är redan hopplöst förälskad i honom, och han i henne. Men deras förälskelse är naturligtvis livsfarlig för Bella.

Som jag har förstått det hela så antingen älskar man eller hatar man serien. Några kapitel in i boken inser jag att boken i första hand riktar in sig på en publik i tonåren och jag kunde inte låta bli att analysera minsta lilla sak i boken. Huvudpersonen Bella verkade vara en väldigt brådmogen 17-åring, språket kändes inte riktigt som att det hörde till en tonåring. Könsrollerna känns cementerade och ja det är väl en del man kan kritisera i böckerna men sen orkade jag inte bry mig om att analysera längre utan lät mig dras in i handlingen. Och jag gillade verkligen den här boken, så mycket att jag redan beställt den andra delen i serien. Hoppas den är lika bra. Som en bonus vaknade min sedan ett tag slumrande läslust till liv igen. Tack för det, hemliga bokvän!

Stephenie Meyer - Om jag kunde drömma
Wahlströms
ISBN: 978-91-32-15457-7

5 kommentarer:

Ida sa...

Vad roligt! Jag älskar Twilight-serien! Ett tag kände jag att det inte var helt logiskt att jag gjorde det eftersom jag är 25, men jag struntade i ungdomsboksetiketten och lät mig dras med! Underbar serie tycker jag :)

Titti sa...

Ja vem orkar egentligen bry sig om det är en ungdomsbok eller vuxenbok? Harry Potter, LOTR och böckerna om Narnia är också barn- och ungdomsböcker som jag älskar. Ska definitivt läsa vidare i denna serie.

Din hemliga bokvän sa...

Kul att du gillade den! Mitt låneex från biblioteket har ännu inte blivit läst.

Filar på andra paketet!

Boktokig sa...

Jag MÅSTE ta och läsa den!!! Har väntat alldeles för länge!

Titti sa...

Ja läs den! Jag blev positivt överraskad.

Min hemliga bokvän: spännande... Jag ser fram emot att se vad du filat ihop denna gång. :-)

Related Posts with Thumbnails