29 april, 2010

100 sätt att rädda maten...

Sedan tidigare är jag ägare av den mycket läsvärda boken 100 sätt att rädda världen... av Johan Tell, utgiven av Bokförlaget Max Ström. Här om veckan fick jag ett erbjudande att köpa 100 sätt att rädda maten... av Annica Triberg till ett förmånligt pris tack vare mitt innehav av ett av alla dessa kundkort som finns i min ägo. Det kunde jag ju inte tacka nej till såklart. Särskilt inte med tanke på att jag har varit nyfiken på den här boken sedan jag läste om den första gången.

I Sverige idag slängs det enorma mängder mat som egentligen inte alls är dålig. För att producera mat till Sveriges befolkning under ett år krävs en yta motsvarande 3.6 gånger Sveriges storlek. Maten produceras således inte inom landets gränser utan har som allt annat odlats någon annanstans.

Det "går [...] åt [en] yta motsvarande nästan ett helt Sverige enbart för att producera den mat vi sedan slänger. Fullt ätbar mat åker i soporna för att vi inte orkar, vill eller kan ta hand om resterna."

Omkring 900 000 ton onödigt matavfall slängs i svenska hushåll varje år. Men det är inte bara i hushållen det slängs mycket mat. Även inom skola och omsorg slängs mängder med mat varje dag. Mellan 10 000 och 13 000 ton slängs i skolan varje år. Var för sig är det hisnande siffror. Jag jobbar inom äldreomsorgen och det är inte bättre där. Det är lika jobbigt varje gång jag jobbar och tvingas slängas mat som blivit över efter en måltid. Vi verkar ha glömt bort hur man hushåller med resurserna i det här landet. Det är här innehållet i boken kommer till användning. För precis som titeln avslöjar så får man exakt 100 tips på hur man tar till vara på maten där hemma. Med tanke på att nästan en tredjedel av maten i Sverige hamnar i soporna så finns även en hel del pengar att spara.

Ett av mina favorittips är det om att lita på sina sinnen. Lukta och smaka innan du kasserar ett livsmedel även om det har passerat bäst-före-datum. Det kör jag stenhårt med här hemma. Till min sambos stora förtret. Han brukar tycka att jag härjar så på honom när han försöker slänga det där paketet med (kött)pålägg som varit öppnat en tid. Jag hävdar att innehållet går att äta så länge det luktar och smakar okej. Innan jag blev vegetarian för många år sedan så hände det ofta att jag åt just köttpålägg som med råge hade passerat bäst-före-datum. Ja, så ofta att det till och med har blivit ett återkommande skämt i min familj att om något har passerat bäst-före-datumet så kan ju jag äta upp det. Hade maten varit dålig hade jag garanterat märkt det. Man ska lita på sina sinnen helt enkelt. Så jag är ledsen älskling, men innan du slänger den där korven så kommer jag fortsätta gnälla på dig. ;-)

Men åter till innehållet i boken. Här finns många handfasta tips på hur du tar till vara det som ligger i kyl-, frys- och skafferi innan det blir dåligt. Och hur du förvarar maten så den inte hinner bli dålig innan du tillagar den. Handfasta råd blandas med en del recept på både enkel och god mat samt en hel del tänkvärda tankar om vårt förhållande till mat. Den här boken var väl värda sina pengar.

Annica Triberg - 100 sätt att rädda maten...
Förlag: Bokförlaget Max Ström
ISBN: 978-91-7126-176-2

2 kommentarer:

Anonym sa...

Boken är ju riktigt härlig, och om du även gillar 100 sätt att rädda världen så kan jag rekommendera den tredje boken i serien Träd kan rädda världen som också är skriven av Johan Tell.

Den är också utgiven på Max Ström.

//Simon

Titti sa...

Jag lånade den boken på biblioteket när den kom ut faktiskt och den är också riktigt bra. Men det känns ju nu som att den onekligen fattas där i bokhyllan...

M.W. Craven - Botanikern

Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...