torsdag 1 april 2010

Böcker som förändrade världen

Andrew Taylor är brittisk journalist och krönikör och har skrivit boken Böcker som förändrade världen. I den går han igenom 50 böcker som har haft stor betydelse och som fortsätter att ha det för världen. Men hur kan böcker förändra världen frågar sig författaren i bokens inledning. Pennan må vara mäktigare än svärdet men det brukar vara svärdet som vinner skriver Taylor. I ett längre historiskt perspektiv är det dock böckerna och de idéer de presenterar som vinner. Trots att många människor aldrig har läst Homeros, Cervantes eller Dickens vet man ändå vad dessa handlar om och dess karaktärer är bekanta för de flesta. Böckerna som presenteras i boken är såklart subjektivt valda av författaren och som påverkat hans värld men som han också anser har påverkat resten av världen på något sätt.

De böcker som finns med i boken sträcker sig över en lång tidsperiod från ca 800 f.Kr och Iliaden av Homeros till 1997 och Harry Potter och de vises sten av J.K. Rowling. Däremellan titlar som Staten av Platon, Canterburysägner av Chaucer, Stolthet och fördom av Austen, den första telefonkatalogen och En studie i rött av Conan Doyle.

Författaren beskriver varje enskild titel grundligt och sätter in den i sitt sammanhang, i det samhälle som rådde när boken skrevs och ett historiskt sammanhang. Här finns mycket matnyttigt för den som vill läsa om några av de böcker som räknas till klassikerna. Det är ingen bok som man sträckläser. Men att bläddra lite här och där och läsa om böckerna är väldigt givande. Att läsa om böcker är alltid en mycket trevlig och givande sysselsättning.

Andrew Taylor - Böcker som förändrade världen. De 50 viktigaste böckerna genom tiderna.
Originaltitel: Books that changed the world
Översättning: Ulrika Junker Miranda
Förlag: Ordalaget bokförlag
ISBN: 978-91-85465-69-9

3 kommentarer:

Miss L sa...

Den låter mycket spännande - jag ska läsa den! Tack för tipset!

/Linda (loves Books)

Anki sa...

Bra boktips! Inte minst är jag nyfiken på de utvalda böckerna. jag skall ta på mig genusglasögonen :-)

Titti sa...

Ja läs den. Dela gärna med dig av dina tankar kring den efteråt. Det där med genus är jag själv riktigt dålig på så det ska bli kul att höra vad du har att säga om det.

Related Posts with Thumbnails