18 april, 2010

Skrivarböckerna som bot

Jag skrev ju för några dagar sen att jag inte alls hade vare sig lust att läsa eller blogga. Jag har läst en och samma roman i över en vecka nu och bara kommit halvvägs. Den är inte alls dålig på något vis. Det är bara jag som har varit en dålig läsare på sista tiden. Stackars bok som fick dras med mig just nu. De senaste dagarna har jag faktiskt läst en hel del, men inte skönlitteratur. Jag köpte mig några nya skrivarböcker som jag varit nyfiken på ett tag. Skriv om och om igen av Katarina Kuick och Ylva Karlsson, Att skriva börjar här; Version 2.0 av Maria Küchen och Så skriver du romaner och noveller av Lars Åke Augustsson. Skriv om och om igen har jag bläddrat lite i och där finns det många tips till skrivövningar som jag tror att jag kommer att ha nytta av. Jag uppfattar att boken vänder sig till ungdomar men därmed inte sagt att även vuxna kan ha stor nytta av den. Maria Küchen's bok har jag läst ut och rent spontant känner jag att det var en av de bästa skrivarböcker som jag har läst. Ett mer utförligt inlägg om boken kanske kommer här på bloggen inom den närmsta framtiden. Jag vill inte ropa hej riktigt än. Jag vet ju inte om bloggtorkan är riktigt över. Just nu läser jag Lars Åke Augustssons bok och den är hittills också riktigt bra och proppfull med bra skrivartips och bra skrivövningar.

Men jag har inte bara läst om skrivande. Jag har även skrivit en hel del. Kanske inte varje dag. De dagar jag inte har skrivit så har jag spånat jag på de projekt jag har. Det romanprojekt som jag har haft på gång ganska länge visade sig ta en helt annan väg än vad jag tänkt från början. Temat är det samma men när jag började fundera på vilken form själva berättelsen skulle ha så tog den en väg som jag inte hade för avsikt från början. Det hade jag inte förväntat mig. Men det känns bara spännande tycker jag. Efter att ha skrivit det inledande provkapitlet är det i princip det enda jag tänker på. Tankar och idéer kastar jag ner i en anteckningsbok för att komma ihåg och för att eventuellt använda mig av dem någonstans under arbetets gång.

När det gäller skrivande har jag också tagit mod till mig och sökt till två distanskurser i skrivande. Eventuellt blir det kanske någon mer ansökan. Nu är jag jättenervös för att det arbetsprov jag skickade med ska vara skitdåligt (vilket det med största sannolikhet också är) och att jag inte ska ha någon chans alls att komma in. Jag skulle verkligen vilja ägna mig åt skrivandet på heltid för en kortare tid för att utveckla mitt skrivande. Men om det inte blir så så är det ju inte mycket jag kan göra åt det. Det viktigaste är ju att jag skriver. Men snälla, ni kan väl hjälpa mig att hålla tummarna för att jag faktiskt kommer in på någon av skrivarkurserna?

4 kommentarer:

MariaH sa...

"att skriva börjar här" är en pärla tycker jag... spännande med skrivkurser!

Annika sa...

!Skriv om och om igen" brukar jag bläddra i lite nu och då och där finns verkligen några riktigt bra skrivartips. Men boken om skrivande som jag håller högst, och har gjort under en tid, är Stephen Kings "Att skriva". Har du läst den? Den är riktigt, riktigt bra. Inte att förglömma är "The Elements of Style" av Strunk, White & Kalman som på ett lättbegripligt och roligt sätt förmedlar många goda råd kring skrivandets konst.

Vad har du hittar för kurser där man måste bifoga arbetsprover? Det låter onekligen spännande tycker jag och jag är säker på att du kommer att klara provet galant.

Skrivarkursen som jag sökte till behövde man bara anmäla sitt intresse till och förhoppningsvis så har de en plats över för mig.

Jag försökte förresten att följa dig på twitter men det gick inget vidare. Så nu följer jag dig via Bloglovin i stället :-)

Titti sa...

Jag har hittat flera skrivarkurser där man måste bifoga ett eller flera arbetsprover med ansökan. Vad var det för kurs du fann där man bara behövde anmäla intresse? Tror inte jag funnit några sådana.

Jag twittrar inte så ofta. Det blir i perioder och jag uppdaterar inte min status så ofta då heller. Har inte riktigt kommit igång med det än. Om nånsin. :-)

Att skriva läste jag första gången när den kom ut på engelska. Köpte den svenska översättningen för ett tag sedan. Gillar också den. Stephen King är en inspiration av flera anledningar. Läser och skriver ju skräck själv. ;-) den andra boken du nämnde måste jag kolla upp.

Titti sa...

nu ska det förresten funka att följa mig via twitter.

M.W. Craven - Botanikern

Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...