måndag 10 maj 2010

Köpstopp, igen...

Efter att i helgen ha betraktat mina bokhyllor där allt för många olästa böcker trängs, bestämde jag mig för att det återigen är dags för ett köpstopp. Det var inte längesen jag hade ett. Mitt i bokreatider och allt. Egentligen skulle jag behöva införa ett köpstopp på minst ett par år för att hinna läsa ikapp alla de böcker jag redan har hemma. En månad var allt för kort tid så nu har jag bestämt mig för tre månader. Eftersom det är via nätbokhandlarna som jag klickar hem alldeles för många böcker från är det först och främst dom som berörs av mitt köpstopp. Något "riktigt" köpstopp blir det således inte, några inköp kommer att undantas från reglerna, som kommer här:

KÖPSTOPP
gäller perioden 10 maj - 10 augusti

FÖRBJUDET, FÖRBJUDET, FÖRBJUDET:
*Alla sorters nätbokhandlar är från och med idag OFF LIMITS!!!
*Alla fysiska bokhandlar är OFF LIMITS!!!
*Det är inte tillåtet att köpa begagnade böcker på exempelvis Myrorna eller loppis.
*Bokklubbar där jag har ett medlemskap och där jag har fullgjort ett eventuellt köpåtagande skall sägas upp omedelbums.

UNDANTAG:
*De förlag vars utgivning jag prenumererar på och som automatiskt skickas hem till mig är under köpstoppet fortsatt tillåtet att köpa. (Ex. Vertigo förlag).

DETTA ÄR TILLÅTET:
*Att låna böcker. På bibliotek och från vänner.
*Byta böcker; via ex. BookMooch och ParsLibris.
*Få böcker (t.ex. i present).
*Ta emot rec.ex.
*Att göra fynd i mina egna bokhyllor och kartonger med undanpackade böcker.

STRAFF:
*Brott mot ovanstående regler straffas med en veckas utökat köpstopp per inköpt titel som inte innefattas av böckerna under punkten undantag.

Det kan verka förmätet att ha undantag så där. Då är det ju inte något riktigt köpstopp det handlar om. Jag vet. Men det är inte dessa prenumerationer som är problemet i min bokkonsumtion. Det är det där okynnesköpandet via just nätbokhandlarna. Det är där mitt problem ligger. Och eftersom det är jag som sätter reglerna för mitt köpstopp så är det tillåtet eftersom jag säger det. Redan denna först dag känns lite jobbig eftersom jag inte kommer att kunna köpa Karl Ove Knausgård's andra bok av Min Kamp förrän tidigast den 11 augusti. Men okej, jag kommer inte att lida brist på böcker att läsa till dess. Det känns faktiskt nästan skönt...

3 kommentarer:

snowflake sa...

Jag har ett tre månaders köpstopp just nu, varav två månader har gått och det har gått bra. Mitt undantag är att jag får köpa begagnade böcker av författare som dör just under stoppet (Kerstin Thorvall, Peter O'Donnell).

Titti sa...

Något undantag måste man nästan ha. Annars skulle man väl aldrig överleva. Bra jobbat att ha klarat två av tre månader. Det känns faktiskt riktigt skönt att ha bestämt sig..

Mariah sa...

Jag har också infört köpstopp... det gick lite dåligt eftersom jag "råkade" buda på tradera men då gällde det ju en bok som man inte kan få tag i varje dag...

Related Posts with Thumbnails