onsdag 5 maj 2010

Sarah Waters - Främlingen i huset

I Främlingen i huset kliver vi tillbaka till 1950-talet och efterkrigstidens England. Det en gång som fina godset Hundreds Hall är numera endast en spillra av vad det en gång har varit. Så även familjen Ayres som äger det. Berättarjaget Dr. Faraday besökte i sin barndom godset när han var liten då hans mor arbetade på godset. När han åter besöker godset, nu i egenskap av läkare, blir han förskräckt över hur huset och gården har förfallit. Men ändock dras han snart in i familjen Ayres mörka hemligheter och de kusliga saker som händer inom Hundreds Halls väggar.

Där familjen Ayres ser övernaturliga fenomen hända i vad som verkar vara ett ont hus, försöker Dr. Faraday att logiskt se på det hela. Men finns det verkligen en logisk förklaring till det som sker? Allt eftersom handlingen fortskrider kan man ana att Dr. Faraday också han har fallit offer för husets dunkla avsikter.

Utan att avslöja för mycket av handlingen kan jag säga att i Främlingen i huset får man sig en hederlig spökhistoria till livs med många olika lager. Samtidigt är det också en berättelse om klassamhället och motsättningarna mellan skikten och de omvälvande förändringar som England gick igenom efter kriget.

Jag har inte läst något av Sarah Waters tidigare. Men jag gillade Främlingen i huset så mycket att jag genast gick till biblioteket och lånade två andra böcker av henne. Jag gillade den där suggestiva känslan i boken och jag kan inte låta bli att dra paralleller till bland annat Marie Hermanson och naturligtvis även till en av de stora skräckförfattarna genom tiderna, Edgar Allan Poe. För när man har läst ut Främlingen i huset finns det en stor fråga kvar som virvlar runt i huvudet och det är: Vad fan var det som hände egentligen?

När jag läste Främlingen i huset ville jag läsa långsamt för att liksom suga i mig varenda stavelse, men samtidigt läsa fort för att jag ville veta vad som hände. Jag finner det svårt att skriva ett inlägg om denna bok som gör den rättvisa. Det går helt enkelt inte. Det bästa rådet jag kan ge er som ännu inte läst boken är: Läs den NU!. Ni kommer förstå vad jag menar.

Sarah Waters - Främlingen i huset
Originaltitel: The little stranger
Översättning: Ylva Mörk
Förlag: Natur & Kultur
ISBN: 9789127121034

5 kommentarer:

Lilla O sa...

Dags att ge henne en chans kanske. Det har inte blivit av ännu.

Titti sa...

Jag är väldigt nöjd att jag gav henne en chans nu. Hoppas bara hennes tidigare böcker lever upp till mina förväntningar. :-)

Lotta - hyllan sa...

Jag håller med, det var en sån fantastisk läsupplevelse, av ett sånt slag som man sällan får. Det känns som att man kan vända och vrida på boken åt alla håll och tolka in så mycket. Och jag vill diskutera den med alla! Men det är svårt, för man vill ju inte avslöja handlingen för alla som ännu inte läst den.... :)

Titti sa...

Det är ju det som är så bra med den. Den öppnar upp för egna tolkningar och den egna fantasin. Jag kan inte annat än att gilla såna böcker. De ger lite mer och stannar verkligen kvar hos läsaren.

Boktoka sa...

En fulländad bok skulle jag vilja säga! Bävar lite inför att läsa hennes tidigare efter det här men jag har hört så mycket gott om Nattvakten och Ficktjuven att jag absolut ska läsa mer av henne!

Det är så mycket som ska läsas bara...

Related Posts with Thumbnails