tisdag 30 november 2010

Dalby kyrka


Dalby kyrka. Om en plats i historien är en jubileumsbok om Dalby kyrka som firar sin 950:e födelsedag. Inte illa. I kronologisk ordning får man läsa om dess spännande historia. Jo, visst kan en kyrka ha en spännande historia! Tänk er själva hur mycket som har förändrats kring kyrkan sedan den en gång byggdes. De samhälleliga förändringarna och inte minst alla de människor som har passerat genom dess portar. Vilken världsbild rörde sig i deras huvuden för mer än 900 år sedan? Det var i alla fall inte samma som vår. Perspektiven är svindlande och det är det här som gör det så spännande tycker jag. Jag gillar att gå omkring i gamla kyrkor och fundera över de här sakerna. Att föreställa mig hur det har sett ut och vad människorna tänkte på.

Avsnittet om Augustinerna tyckte jag var mycket intressant. Jag har själv inte studerat denna orden men har väl en rätt hygglig bild av cisterciensorden eftersom jag själv skrivit ett akademiskt arbete om dess klosterkyrkor i Sverige. Det finns såklart det som skiljer dem båda åt men även mycket som är gemensamt.

Bilderna i boken är väldigt fina och om jag någon gång reser nedåt i landet kommer ett besök i Dalby kyrka (och Lunds domkyrka) stå högt upp på listan över platser jag måste besöka.

Anita Larsson (red) - Dalby kyrka. Om en plats i historien
Förlag: Historiska media
ISBN: 978-91-86297-28-2

2 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Jag tycker alltid det är häftigt att tänka på att den här lilla kyrkan (för den är rätt liten idag) en gång var större än Lunds domkyrka (för den är rätt stor idag). Och så är det spännande att jämföra kryptan i Dalby med den i Lund.

Om du skulle ge dig på en turisttripp nedåt så får du komma och hälsa på. Det är möjligt att vi har något utan gelatin i vårt skafferi :-)

Titti sa...

Åh ja det ska jag absolut göra! Så får du vara min guide och förevisa kryptorna.

Jag är övertygad om att ni har gelatinfria saker i ert skafferi. Annars finns det säkert en hel del att välja på i närmaste affär. :-)

Related Posts with Thumbnails